32 °C Budapest
Digital generated 3D gemstones of NFT crypto art on mobile phone. Digital art visualising blockchain technology and non-fungible token. Augmented Reality and Virtual Reality concept.

Kipukkadt a lufi? Nagy bizonytalanság uralja a kriptovaluták piacát

2022. június 15. 19:30

Az elmúlt pár hétben teljes volt a bizonytalanság a kriptovaluták piacán. A Luna napok alatt veszítette el szinte teljes értékét, míg a Tether egy ügyészségi egyezség kapcsán felfedte, hogy a dollárfedezet mellett számos más eszközt, például részvényeket is fedezetként használt tokenekhez. 2021 eleje óta először csökkent a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja 1000 milliárd amerikai dollár alá. A BlockBen szakértői szerint általános esés figyelhető meg a nemzetközi tőkepiacon, elsősorban az inflációs nyomás, valamint az orosz-ukrán konfliktus miatt, és amit a kriptovalutáknál látunk, elsősorban a piac természetes megtisztulása.

Hetek leforgása alatt több száz milliárd amerikai dollárral (USD) csökkent a kriptovaluták piaci kapitalizációja. A tavalyi, 2900 milliárd USD-s csúcsot követően a piaci kapitalizáció 2021 eleje óta először csökkent 1000 milliárd USD alá. A kriptopiacon bizonytalanság lett úrrá: a Luna kriptovaluta 4 nap leforgása alatt veszítette el szinte a teljes értékét, a befektetők több mint 7 milliárd USD-t vontak ki a Tetherből, miután az egy ügyészségi egyezség kapcsán felfedte, hogy a dollárfedezet mellett számos más eszközt, például részvényeket, is fedezetként használt tokenekhez. A legnépszerűbb kriptovaluta, a Bitcoin ára is 23 ezer dollár környékére zuhant vissza.

"Általános esés figyelhető meg a nemzetközi tőkepiacon, a világszerte tapasztalt inflációs nyomás, a befektetési alapok komoly veszteségei, a nemzeti jegybankok szigorításai miatt. Egyes stablecoinok esetében pedig a jelentős bizalomromlás oka az, hogy elszakadtak a dollárhoz rögzített árfolyamtól. Bár jó néhány baljóslatú elemzés lát napvilágot, a folyamat, amit látunk, leginkább a piac természetes tisztulása – hangsúlyozza Krocsek Attila, a BlockBen vezérigazgatója.

Hozzáteszi: jelenleg valóban alacsonyabb a kriptopiac mérete, mint az elmúlt 1,5 évben megszokott volt, de több éves távlatban nézve összességében a mai állapot is tiszteletreméltó. A Bitcoin árfolyama pedig például, bár nagyot zuhant, 2020 júniusában még 10 ezer USD körül mozgott, vagyis azóta így is közel megháromszorozta értékét.

A kriptopiac gyors fejlődése hirtelen változásokat is hoz magával, ez történt, történik most is, de hiszem, hogy újra összeszedi magát, mint már annyiszor

– fogalmaz Krocsek Attila.

Párhuzamot keresve a vezérigazgató hozzáteszi: a Tether-be (USDT) vetett bizalom megingása olyan, mintha a világ tőzsdéin a dollárba vetett bizalom rendülne meg alapjaiban. Ez a kriptovilág legnagyobb olyan eszköze, amihez képest jegyzik a többi eszközt. Ezért is volt akkora hatása, amikor elkezdett elválni a dollárhoz képest 1-1-es aránytól. A piac úgy reagált, hogy elkezdett más, USD alapú, auditált stablecoinok felé fordulni, mint az USDC vagy a BUSD. Amennyiben a tőzsdéken való kereskedés volumene is jelentősebb lesz ezeken a párokon, akkor a folyamat, amit látunk, valójában az USDT trónfosztása. Az USD alapú stablecoinok erejét azonban érzékelteti, hogy a jelenlegi legértékesebb 5 kriptovaluta közül 2 továbbra is ilyen eszköz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kriptovilágot tehát az említett külső tényezők mellett a legnagyobb stablecoint érintő bizalmi válság, és egy pár héttel ezelőttig Top 10-es kriptovaluta, a Luna lenullázódása rázta meg. A kriptopiac gyors fejlődése hirtelen változásokat is hoz magával, ez történik most is, de az ilyen periódusokat jellemzően újabb fellendülés követi.

Látható például, hogy az egyre magasabb inflációs ráta egyes coinok népszerűségének még jót is tesz, mert egyre több intézményi befektető lép be a kriptopiacra. Mindezek mellett pedig nem szabad megfeledkezni az évtized legnagyobb technológiai forradalmának tartott metaverzum fejlesztésekről sem. Az ezek mögött álló tokenek összesített piaci értéke már most 35 milliárd dollár körüli, pedig még csak a projektek nagyon kezdeti szakaszában vagyunk.

A kriptovaluták kapcsán mindig hangsúlyozni kell: egy nagy volatilitású eszközosztály, amely magas kockázattal jár és magas haszonnal is kecsegtet. Befektetőként a legtöbb, amit tehetünk, hogy diverzifikált portfóliót álltunk össze, ahol minél több eszköz között oszlik meg a kockázat. Másrészt olyan pénzügyi termékeket érdemes választani, amelyek mögött valós, értékálló letét van, mint az arany. Számos ilyen digitális pénzügyi termék található már a piacon, köztük az eBSO, amely auditált, tehát valódi, fizikai arany letét van mögötte

– teszi hozzá Krocsek Attila. Kiemeli: az is fontos szempont a befektetők számára, hogy engedéllyel rendelkező, auditált cégeken keresztül kapcsolódjanak a kriptopiachoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?