27 °C Budapest

Ezek a leghamisítottabb pénzek Magyarországon 2014-ben

Pénzcentrum
2014. március 14. 05:19

Bárkivel megeshet, hogy tudtán kívül hamis pénzt kap vissza fizetéskor a boltban. Mi történik, ha ezzel később fizetni szeretne és lebukik? Visszakapjuk a pénzt, ha nem a mi hibánkból történt? Vagy akár büntetést is kaphatunk a figyelmetlenség miatt? A Pénzcentrum.hu utánajárt a részleteknek.

Habár a forint bankjegyeken több hamisítást megnehezítő biztonsági elem is található, de néhány hamisítvány így is mindig bekerül a forgalomba. Persze nagyobb címletek esetében szinte mindig ellenőrzik a boltokban a bankókat, de eladói és vevői oldalon is bárkivel előfordulhat, hogy a nagy sietség közepette hamis pénzt ad vagy kap. Ugyanakkor nem árt a fokozott figyelem, mert ha a pénztáros észreveszi, hogy a bankjegy hamis, akkor azt az összeget elbuktuk. Tekintve, hogy a hamis pénz értéket nem képvisel, a Jegybank ellenértéket sem térít, tehát érdemes nekünk is nagyon figyelni, ha nagyobb összeget kapunk (vissza), hogy biztosan eredeti pénzhez jutottunk-e. Ha később mi akarunk vele fizetni, és más veszi észre azt, amit nekünk kellett volna, akkor azt az összeget sosem látjuk viszont.

Egyre több készpénzt használunk
Az elmúlt egy évben 24 százalékkal növekedett a forgalomban lévő készpénz aránya, így februárban történelmi csúcsot, 3318 milliárd forintot ért el. Ráadásul a teljes készpénzállomány 78 százalékát a lakosság forgatta. Ilyen mértékű növekedést 1999 óta nem tapasztalhattunk. A drasztikus emelkedésnek számos oka lehet, így a február eleje óta díjmentessé tett készpénzfelvétel, a tavaly bevezetett tranzakciós illeték jelentetett többletköltségek a bankhasználatban, valamint a betéti kamatok jelentős csökkenése is szerepet játszhat.

A növekvő készpénzforgalom (lásd keretes írásunk) óhatatlanul is magában rejti annak a kockázatát, hogy előbb vagy utóbb hamis bankjegy kerül hozzánk. Ha valaki hamisnak vélt pénzzel találkozik, akkor a legfontosabb, hogy ne próbálja meg továbbadni, hiszen azzal bűncselekményt követ el. Helyesen akkor jár el, ha a legközelebbi bankfiókban vagy postán kéri annak ellenőrzését. A gyanúsnak bizonyuló készpénzt jegyzőkönyv kíséretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részére kell megküldeni. Az MNB a tudomására jutott valamennyi hamisítási esetről bejelentést tesz az illetékes rendőri szervnél - tájékoztatta a Jegybank a Pénzcentrum.hu-t.

Forrás: MNB

Leginkább a nagy címletek hamisítják

A forint hamisítása az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, a hozzánk hasonló, nemzeti valutával rendelkező országokkal összehasonlítva is kedvezőnek tekinthető. Ezzel összhangban az elmúlt 5 év során a forint bankjegyek hamisításának kárértéke harmadára csökkent. Míg 2009-ben a hamisítások még körülbelül 90 millió forint kárt okoztak, addig ez 2013-ban 30 millió forint körül alakult - derül ki az MNB lapunknak küldött válaszából. Azt is megtudtuk a Jegybanktól, hogy a forint hamisítása elsősorban a magasabb értékű címletekre irányul. 2013-ban lefoglalt hamisítványok 92 százaléka az öt-, tíz- és húszezer forintosok közül került ki.

Forrás: MNB
Forrás: MNB

A legtöbb hamisítvány a nagy forgalmat bonyolító kereskedelmi pénztárakat veszélyeztetheti (ez főként a nagyobb városokban jellemző). Ennek megfelelően a Jegybank kiemelt figyelmet fordít a kereskedelmi pénztárakban dolgozók bankjegyismereti felkészítésére, amelynek jegyében évente több, mint 3000 fő térítésmentes oktatását végzik el az MNB szakértői.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdekességek a forint bankjegyekről

  • Bankjegypapírunk gyapotból készül. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a bankjegy a mindennapi használat során, kézről-kézre járva is sokáig forgalomképes maradjon.
  • Egy bankjegy átlagos élettartama 4-5 év, egy érméé pedig 27-28 év.
  • Egy bankjegy előállítási költsége átlagosan 40-50 forint között van, évente pedig 4,1 milliárd forintot költ az MNB ezek előállítására.
  • Évente az összes forgalomban lévő bankjegynek körülbelül egyharmadát le kell cserélni. Az elhasználódott bankjegyek pótlása jelentős kiadást jelent, 2010-ben hatmilliárd forintot költött erre a Jegybank.

Kattints! Akár harmincezret is érhet a régi kétszázasod

Eredeti értékük többszöröséért kelnek el egyes pénzérmék - nehéz beszerezni őket és emellett igen drágák. Az apróhirdetéses oldalakon számos ajánlatba futhatunk bele, ezek azonban gyakran átverések, és még a gyűjtői értéküknél is jóval drágább termékeket találhatunk. Magyarországon ilyen például a régi kétszáz forintos - esetében akár húszezer forintos árdifferenciát is tapasztalhatunk. Egyrész amiatt, mert ezek a régi kétszázasok eltérő értékűek, másrészt pedig azért, mert gyakran egy-egy vakmerő hirdető a valós ár sokszorosáért kínálja kétszázasát.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?