22 °C Budapest

Kiderült: ők a rezsicsökkentés igazi vesztesei

Pénzcentrum
2014. március 7. 05:31

Azt eddig is tudtuk, hogy a tranzakciós illeték meglehetősen rossz helyzetbe hozta a bankokat, így díjemelésre, akcióik visszavonására kényszerültek. Emellett kénytelenek voltak a költségek emelését a lakosság helyett a vállalatokra hárítani, így jelentős plusz kiadással terhelve őket. Azt sem túlzás kijelenteni, hogy a cégek lettek a pénzügyi rezsicsökkentés vesztesei. Körképünkben megmutatjuk mi alapján érdemes vállalkozásoknak bankszámlacsomagot választani.

Természetesen minden vállalkozásnak egyaránt fontos, hogy a banki költségek ne emésszék fel a profitot, a magas kiadások ugyanis megkeseríthetik egy egyébként jól működő cég mindennapjait. A vállalati számlacsomag felülvizsgálata most azért is kiemelt jelentőségű, hiszen a tranzakciós illeték módosítása miatt az elmúlt időszakban megugrottak a banki költségek; a különadók miatt a legtöbb hazai pénzintézet újragondolta a kis-, és középvállalkozásoknak kínált számlacsomagokat. Arról már nem is beszélve, hogy a banki költségek emelkedéséhez egy nagyobb fejlesztés, s így a cég növekedése is közre játszhat (a Növekedési Hitelprogram és az alacsony kamatlábak miatt a vállalatok egyre olcsóbban és könnyebben jutnak hitelhez, ami elősegíti a vállalkozások fejlesztését és alapítását). Mivel a csomagdíjak több lépcsőben emelkedtek és a legutóbbi lépcsőfok csak most lépett életbe, a Pénzcentrum.hu összeszedte, melyik banknál mekkora költségekkel számolhatnak a vállalkozások.

A bankszámlacsomag felülvizsgálatakor érdemes szem előtt tartani, hogy sok bank kínál kifejezetten adott iparág számára kedvező bankszámlacsomagot, ilyen esetben valószínűleg ezt érdemes választani. Cikkünkben az általános vállalkozói ajánlatokat vesszük szemügyre. A BankRáció.hu adatai alapján négy kategóriát állítottunk fel, hogy megkönnyítsük a csomagok közötti böngészést:

  • Újonnan induló vállalkozás, 
  • Mikrovállalkozás,
  • Kisvállalkozás, 
  • Középvállalkozás

A kalkulációnk az éves költségekkel számol, a netbank használatát alapul véve, a kedvező, gyors ügyintézés érdekében. A számokhoz átlagos használatot vettünk alapul, ezért érdemes egyedi kalkulációt készítened, a saját bankolási szokásaiddal számolva.

Mutatjuk a számokat:

Az újonnan alapított vállalkozások esetében havi 200 ezer forint beérkezésével, 112 ezer forint átutalásával, 14 ezer forint készpénzfelvétellel, és 14 ezer forint bankkártyás fizetéssel számoltunk, egy bankkártyával kiegészítve.

Kattints a táblázatra a nagyításért!


A mikrovállalkozások esetén hatmillió forint éves árbevétellel, 280 ezer forint átutalással, 35 ezer forint készpénzfelvétellel, 35 ezer forint bankkártyás fizetéssel, egy bankkártyával számoltunk.

Kattints a táblázatra a nagyításért!


A kisvállalkozások esetén harmincmillió forint éves árbevétellel (havi 2,5 millió), 1,4 millió forint átutalással, 175 ezer forint készpénzfelvétellel, 175 ezer forint bankkártyás fizetéssel, egy bankkártyával számoltunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kattints a táblázatra a nagyításért!


A középvállalkozások esetén 216 millió forint éves árbevétellel (havi 18 millió forint), 10 millió forint átutalással, 1,2 millió forint készpénzfelvétellel, 1,2 millió forint bankkártyás fizetéssel, két db. bankkártyával számoltunk.

Kattints a táblázatra a nagyításért!

 

Pénzcentrum vélemény
Miért a vállalatok a pénzügyi rezsicsökkentés vesztesei?

A számok alapján úgy tűnik, hogy a tranzakciós illeték bevezetése és emelése, illetve a pénzügyi rezsicsökkentés miatt kiesett bevételeket a bankok elsősorban a vállalati ügyfeleiken próbálják pótolni. Az áthárításnál elsősorban a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel terhei kerültek tiltólistára. A tranzakciós illeték növekedése miatt több bank is költségeket emelt, amire a pénzügyi felügyelet azonnal büntetés kiszabásával válaszolt. Így nem hagyott a bankoknak más lehetőséget, mint a vállalatokra hárítsák a kieső összegeket.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?