24 °C Budapest

Bottal ütheti a pénze nyomát, akit online átvernek?

Pénzcentrum
2013. szeptember 29. 11:02

Az online csalások áldozatainak 41 százaléka sosem látja viszont a pénzét, az ilyen lopások azonban megfelelő védelemmel megelőzhetők - írja a Kaspersky Lab és a B2B International tájékoztatója.

Elméletileg van arra esély, hogy a bank segítségével vagy jogi úton a károsult visszaszerezze online csalással eltulajdonított pénzét, ugyanakkor a felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók 41 százaléka semmit nem kapott vissza az ellopott összegből. További 14 százalék már szerencsésebb volt, hiszen ők legalább egy részét vissza tudták szerezni, míg a felmérésben résztvevőknek csak 45 százaléka kapta vissza a teljes összeget.

A bankok és online áruházak a felmérés szerint együttműködőbbek az internetes fizetéseknél elszenvedett károk rendezésében az e-fizetési rendszerek kiszolgálóinál, amelyeknek ügyfelei közül csak mindössze 12 százalék kapott teljes kárpótlást az elszenvedett károkért, míg online bankolás esetén ez a szám már eléri a 15 százalékot. A felmérésben résztvevők közül, tízből egy válaszadó mondhatta magát szerencsésnek, amiért visszakapta a teljes eltulajdonított összeget.

Nikolay Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki vezérigazgatója a legmodernebb vírusvédelmi eszközök és ezeken belül is a billentyűzethasználat másolását megakadályozó alkalmazások használatát javasolja a bajok megelőzésére.

Az online bankrendszereket célzó trójaiak az egyik legveszélyesebb rosszindulatú vírusok, hiszen a telepítés után azonnal, automatikus módon összegyűjtik az áldozatok számítógépén tárolt összes fizetési adatot, továbbá olykor az áldozatok nevében indítanak pénzügyi tranzakciót - mutatott rá Nikolay Grebennikov. A legfőbb probléma az, hogy ezek a trójaiak az operációs rendszerek legnépszerűbb alkalmazásainak sérülékenységeit használják ki, amelyen keresztül ha sikerül behatolniuk, a teljes számítógépet megfertőzik - fejtette ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár úgy tűnhet, hogy szinte reménytelen a trójaiak elleni védekezés, azonban mint mindenből, ebből is van kiút - hangsúlyozta a kiberbiztonsági szakember.

Léteznek a felhasználókat a trójai támadásoktól megvédő és víruskereső funkciójával ellátott olyan védelmi szoftverek, amelyek biztonságos böngészést tesznek lehetővé banki ás más online fizetési felületeken egyaránt. Erősen javasolt emellett a billentyűzethasználat lemásolását (keylogger) megakadályozó védelmi funkciók használata is - javasolja az online fizetések biztonságáért aggódó internet felhasználóknak Nikolay Grebennikov.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15