21 °C Budapest

Bottal ütheti a pénze nyomát, akit online átvernek?

Pénzcentrum
2013. szeptember 29. 11:02

Az online csalások áldozatainak 41 százaléka sosem látja viszont a pénzét, az ilyen lopások azonban megfelelő védelemmel megelőzhetők - írja a Kaspersky Lab és a B2B International tájékoztatója.

Elméletileg van arra esély, hogy a bank segítségével vagy jogi úton a károsult visszaszerezze online csalással eltulajdonított pénzét, ugyanakkor a felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók 41 százaléka semmit nem kapott vissza az ellopott összegből. További 14 százalék már szerencsésebb volt, hiszen ők legalább egy részét vissza tudták szerezni, míg a felmérésben résztvevőknek csak 45 százaléka kapta vissza a teljes összeget.

A bankok és online áruházak a felmérés szerint együttműködőbbek az internetes fizetéseknél elszenvedett károk rendezésében az e-fizetési rendszerek kiszolgálóinál, amelyeknek ügyfelei közül csak mindössze 12 százalék kapott teljes kárpótlást az elszenvedett károkért, míg online bankolás esetén ez a szám már eléri a 15 százalékot. A felmérésben résztvevők közül, tízből egy válaszadó mondhatta magát szerencsésnek, amiért visszakapta a teljes eltulajdonított összeget.

Nikolay Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki vezérigazgatója a legmodernebb vírusvédelmi eszközök és ezeken belül is a billentyűzethasználat másolását megakadályozó alkalmazások használatát javasolja a bajok megelőzésére.

Az online bankrendszereket célzó trójaiak az egyik legveszélyesebb rosszindulatú vírusok, hiszen a telepítés után azonnal, automatikus módon összegyűjtik az áldozatok számítógépén tárolt összes fizetési adatot, továbbá olykor az áldozatok nevében indítanak pénzügyi tranzakciót - mutatott rá Nikolay Grebennikov. A legfőbb probléma az, hogy ezek a trójaiak az operációs rendszerek legnépszerűbb alkalmazásainak sérülékenységeit használják ki, amelyen keresztül ha sikerül behatolniuk, a teljes számítógépet megfertőzik - fejtette ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár úgy tűnhet, hogy szinte reménytelen a trójaiak elleni védekezés, azonban mint mindenből, ebből is van kiút - hangsúlyozta a kiberbiztonsági szakember.

Léteznek a felhasználókat a trójai támadásoktól megvédő és víruskereső funkciójával ellátott olyan védelmi szoftverek, amelyek biztonságos böngészést tesznek lehetővé banki ás más online fizetési felületeken egyaránt. Erősen javasolt emellett a billentyűzethasználat lemásolását (keylogger) megakadályozó védelmi funkciók használata is - javasolja az online fizetések biztonságáért aggódó internet felhasználóknak Nikolay Grebennikov.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?