12 °C Budapest

Bottal ütheti a pénze nyomát, akit online átvernek?

Pénzcentrum
2013. szeptember 29. 11:02

Az online csalások áldozatainak 41 százaléka sosem látja viszont a pénzét, az ilyen lopások azonban megfelelő védelemmel megelőzhetők - írja a Kaspersky Lab és a B2B International tájékoztatója.

Elméletileg van arra esély, hogy a bank segítségével vagy jogi úton a károsult visszaszerezze online csalással eltulajdonított pénzét, ugyanakkor a felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók 41 százaléka semmit nem kapott vissza az ellopott összegből. További 14 százalék már szerencsésebb volt, hiszen ők legalább egy részét vissza tudták szerezni, míg a felmérésben résztvevőknek csak 45 százaléka kapta vissza a teljes összeget.

A bankok és online áruházak a felmérés szerint együttműködőbbek az internetes fizetéseknél elszenvedett károk rendezésében az e-fizetési rendszerek kiszolgálóinál, amelyeknek ügyfelei közül csak mindössze 12 százalék kapott teljes kárpótlást az elszenvedett károkért, míg online bankolás esetén ez a szám már eléri a 15 százalékot. A felmérésben résztvevők közül, tízből egy válaszadó mondhatta magát szerencsésnek, amiért visszakapta a teljes eltulajdonított összeget.

Nikolay Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki vezérigazgatója a legmodernebb vírusvédelmi eszközök és ezeken belül is a billentyűzethasználat másolását megakadályozó alkalmazások használatát javasolja a bajok megelőzésére.

Az online bankrendszereket célzó trójaiak az egyik legveszélyesebb rosszindulatú vírusok, hiszen a telepítés után azonnal, automatikus módon összegyűjtik az áldozatok számítógépén tárolt összes fizetési adatot, továbbá olykor az áldozatok nevében indítanak pénzügyi tranzakciót - mutatott rá Nikolay Grebennikov. A legfőbb probléma az, hogy ezek a trójaiak az operációs rendszerek legnépszerűbb alkalmazásainak sérülékenységeit használják ki, amelyen keresztül ha sikerül behatolniuk, a teljes számítógépet megfertőzik - fejtette ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár úgy tűnhet, hogy szinte reménytelen a trójaiak elleni védekezés, azonban mint mindenből, ebből is van kiút - hangsúlyozta a kiberbiztonsági szakember.

Léteznek a felhasználókat a trójai támadásoktól megvédő és víruskereső funkciójával ellátott olyan védelmi szoftverek, amelyek biztonságos böngészést tesznek lehetővé banki ás más online fizetési felületeken egyaránt. Erősen javasolt emellett a billentyűzethasználat lemásolását (keylogger) megakadályozó védelmi funkciók használata is - javasolja az online fizetések biztonságáért aggódó internet felhasználóknak Nikolay Grebennikov.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem