21 °C Budapest

Közeleg a digitális átállás újabb üteme

MTI
2013. szeptember 18. 17:23

A digitális földfelszíni televíziós adások vételére történő átállás miatt összesen huszonöt átjátszóadót helyezett illetve helyez üzembe az Antenna Hungária, ebből tizenkettőt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol október 31-ig befejeződik az átállás, ettől az időponttól Magyarország egész területén megszűnik az analóg földfelszíni sugárzás - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs vezetője Miskolcon, sajtótájékoztatón szerdán.

Zsuppán Attila arról szólt, hogy a digitális átállás második üteme október 31-én zárul, addig Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye északi részén, Békés megye egy kimaradó kis részén, Baranyában, Bács-Kiskun és Tolna megyében, valamint Zala és Somogy megye legdélebbre eső részein is megszűnik az analóg tévéadások földfelszíni sugárzása.

Elmondta, Borsod-Abaúj-Zemplén domborzati viszonyai miatt tizenkét átjátszó adó segíti a megfelelő digitális földfelszíni sugárzást.

A háztartások 83 százalékát (ahol kábelen, műholdon, interneten vették az adásokat) nem érinti a digitális átállás, csak azokat, amelyek hagyományos szoba-, illetve tetőantennával fogták ingyenesen az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait.

Mint mondta: az a cél, hogy senki ne maradjon tévéadás nélkül, azért aki önerőből nem tudja kifizetni az átállás költségét, annak segítenek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője közölte, az október 31-i technológiai váltás után még 30 napig, november 30-ig igényelhető a támogatás a hatóságtól, ennek keretében beszerzik, beszerelik és átadják a digitális vételi rendszert a jogosultaknak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?