24 °C Budapest
A close up image of buttery popcorn. cinema movie snack

Óriási rekord dőlt meg a hazai mozikban: ezek a filmek szabályosan tarolnak a jegypénztáraknál

2024. január 3. 10:57

Friss adatok szerint december 28-a és 31-e között akkora bevételt könyvelhettek el a magyar mozik, amilyen nem volt az ikonikus nyári Barbie - Oppenheimer összecsapás óta. A legnépszerűbb film az Aquaman és az elveszett királyság volt, de nem sokkal maradt le a Wonka sem, melyet a magyar Semmelweis követ. Mutatjuk, milyen újdonságokra érdemes figyelni a mozikban 2024-ben is.

A Filmforgalmazók Egyesületének az év utolsó mozis hétvégéjéről szóló adatai arról tanúskodnak, hogy az ünnepi időszakban még mindig szívesen néznek filmeket a magyarok nagy vásznon. A mozipénztáraknál december 28-31. időszakban 220 500 mozijegyet váltottak, így több mint 520 millió forintot költöttek, melynek egyötöde pedig csak az Aquaman és az elveszett királyság című DC-folytatásfilmre megváltott jegyekből folyt be.

Ekkora hétvégi jegybevételre azóta nem volt példa, hogy nyáron egy napon jelent meg az idei év két nagy blockbustere, a Barbie és az Oppenheimer. Akkor három hétvégén át meghaladta az 520 milliós bevételt a jegypénztárak forgalma. Azelőtt pedig utoljára 2019 decemberében volt példa ilyen nagy bevételre, amikor kijött a Star Wars: Skywalker kora. Bár azt hozzá kell tenni, hogy 2019 decemberében átlagosan, szombaton még 1630 forintba került egy multiplex mozijegy, most meg inkább 2300 forint körül lehet az országos átlag.

A toplista második helyét a Wonka című zenés, családi foglalja el, melynek főszerepét Timothée Chalamet alakítja. Harmadik a Semmelweis, melyet már a megjelenése óta 161 ezer néző láthatott a mozikban. Hajszállal maradt csak le a dobogóról a Ferrari, melynek korosodó főszereplőjét, Enzo Ferrarit Adam Driver alakítja. Ezt a filmet Michael Mann rendezte, és feltűnik benne többek között Penélope Cruz, Patrick Dempsey és
Shailene Woodley is.

Az ötödik és hatodik helyen két animációs film foglal helyet, a Kacsalábon és a Kívánság. Ezeket a még novemberben bemutatott Napóleon követi Ridley Scott rendezésében. A címszerepet Joaquin Phoenix alakítja, a film Napóleon hatalomra jutását mutatja be. Ezt követi a Csendes éj című akcióthriller, kilencedik lett Taika Waititi új filmje, A győztes gól és a 10. helyet az Eszeveszett küldetés című akcióvígjáték tudta megszerezni.

Ezenkívül jelenleg is országszerte több moziban látható többek között a Magyarázat Mindenre, a Repülés kezdőknek, a Hátralévő életem első napja, az ugyancsak magyar Valami madarak, A tanári szoba, az Egy zuhanás anatómiája, és Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája.

Év eleji premierek

Intenzív filmeső várja a magyar nézőket már rögtön az év elején, rengeteg érdemes premiert tartogat az új év. Rögtön az első héten bemutatják a japán animáció császárának Hayao Miyazakinak új - és valószínűleg egyben az utolsó filmjét, A fiú és a szürke gémet. Szintén az első héten kerül mozikban Dér Asia dokumentumfilmje a Nem halok meg, mely egy sikeres üzletember küzdelmét követi végig a hasnyálmirigyrákkal. Érkezik még ezen a héten a Harold Fry valószínűtlen utazása is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Következő héten jön Jason Statham legújabb akciófilmje, A méhész, az Éjszakai merülés című horror, és Celine Song már most sok díjat elnyert filmje, az Előző életek. Utóbbi film egy koreia férfi és nő kapcsolatába ad bepillantást, akik gyerekkorukban barátok voltak, majd a lány a szüleivel Kanadába költözött. Sok év után veszik fel a kapcsolatot és gondolkodnak el együtt, mi lett volna, ha másként alakul az életük. Bemutatják a Club Zero-t is, melyben egy karizmatikus tanár egészségtudatos elvei veszélyes játékká alakulnak a diákok körében.

Január 18-tól látható Nicolas Cage főszereplésével az abszurd horrorvígjáték, az Álmaid hőse is. Szintén a hónap második felétől lesz látható Anh Hung Tran érzéki filmje, A szenvedély íze, mely ellentétben azzal, amit cím sejtet, nem egy felejthető romkom, hanem inkább egy dráma az élet és az ételek élvezetéről Dodin Bouffant és szakácsnője kapcsolatán keresztül bemutatva. A hónap végén jön Yorgos Lanthimos régóta várt új filmje, a Szegény párák Emma Stone, Willem Dafoe és Mark Ruffalo főszereplésével.

Január 27-én veszi kezdetét továbbá a BIDF, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, mely február 4-ig tart és számos érdekes dokumentumfilm kerül bemutatásra a keretei között a világ minden szegletéből.

Február elején pedig már látható lesz a mozikban A fattyú Mads Mikkelsennel a főszerepben, az Argylle: A szuperkém Henry Cavillel, és Wim Wenders legújabb játékfilmje, a Tökéletes napok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm