21 °C Budapest
Red carpet event at night with rope barriers.

Itt az újabb díjeső: elhalmozzák elismerésekkel ezt az új magyar filmet

2023. október 21. 09:05

Azután, hogy a Velencéből elhozta a Horizontok szekció fődíját, újabb díjakat söpört be külföldön a Magyarázat Mindenre, Reisz Gábor új filmje. Tegnap a chicagói filmfesztiválon megnyerte a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, „Gold Hugo” elnevezésű fődíjat, illetve a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is megkapta - írták a film hivatalos facebook-oldalán.

Nem ért véget a díjeső Velencében, Chicagóból két díjat is elhozott Reisz Gábor új filmje, a Magyarázat Mindenre. A filmet a velencei filmfesztiválon mutatták be, Magyarországon először a miskolci Cinefesten láthatta a közönség. Azóta megtörtént a film hazai díszbemutatója is, és október 5-től tűzték országosan műsorra a mozik. A múlt héten is 62 vásznon vetítették országosan.

A chicagói zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre "zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie".

A film - melynek forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írta - emellett a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is elnyerte. A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF - Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A filmben a 18 éves Ábel a szóbeli érettségit készül letenni, azonban az élet közbeszól. Ábel megbukik a történelem érettségin, szüleinek pedig olyan magyarázattal áll elő, ami túlnő rajta, majd maga alá temeti a végzős diákot. A magyar társadalom polarizáltsága, megosztottsága politikailag olyan abszurd közeget teremtett, melyben a fiúval történtek a vizsgán botrányt robbantanak ki. A film politikai töltetű ugyan, azonban nem egyértelműen ellenzéki vagy kormánypárti, célja sokkal inkább a jelenlegi létállapot rögzítése, melyben a magyar emberek annyira eltávolodtak egymástól, hogy nem tudnak beszélgetni sem egymással. Reisz Gábor új filmje felteszi a kérdést szereplői és a nézői számára is: mi a fontosabb, az ideológiák, nézetek parttalan harca, vagy a családi, baráti, emberi kapcsolatok?

A Magyarázat mindenre október 5. óta látható a magyar mozikban, és a Filmforgalmazók Egyesületének friss adatai szerint a bemutató óta október 18-ig bezárólag már 36 025 jegyet váltottak a filmre. Csak az elmúlt műsorhéten 13 ezer jegyet adtak el rá, így megelőzte a Fűrész X., a Dzsungelhajsza, vagy Johnny Depp frissen bemutatott visszatérő filmjének, a Jeanne du Barry - A szerető számait. Ezzel a harmadik helyen áll a műsorheti toplistán.

Nem csak Reisz Gábor filmjének jutott az elismerésekből

Hétfőn közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI), hogy rangos nemzetközi filmfesztiválokon díjazták Moldovai Katalin Elfogy a levegő, Madarász Isti Átjáróház és a szintén magyar filmesek részvételével, cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült bábanimáció, a Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotásokat a múlt hétvégén. Mint írják, a magyar filmesek munkáját a nemzetközi szakmai zsűrik régiónk A-kategóriás seregszemléjén Varsóban és a zsánerfilmek legnépszerűbb fesztiválján a spanyolországi Sitges-ben ismerték el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tájékoztatás szerint az Elfogy a levegő című alkotásért Moldovai Katalin rendező a varsói nemzetközi filmfesztiválról az elsőfilmes verseny fődíját, a filmkritikusok nemzetközi szervezete, a FIPRESCI díját, valamint a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját is elhozta szombat este. A megtörtént eseményekből kiinduló Elfogy a levegő című dráma a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült. A film főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes; forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin volt. A november 2-tól országszerte látható filmet Táborosi András fényképezte, zenéjét Cári Tibor szerezte - írják.

A spanyolországi Sitges-ben szombat este ért véget a zsánerfilmek legnagyobb fesztiválja, melyet idén 56. alkalommal rendeztek meg. Madarász Isti Átjáróház című filmjét az Új víziók elnevezésű program zsűrije elismerő oklevéllel méltatta. Mint írják, a fantasztikus-romantikus vígjáték a Filmintézet támogatásával, Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet főszereplésével készült és megtekinthető a Filmio felületén. A film forgatókönyvét Veres Attila írta, az operatőre Garai Gábor volt, a zenéért Pacsay Attila felelt.

A sitges-i fesztiválon a legjobb animációs film díját nyerte el a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a Varázsfény című cseh-szlovák-magyar koprodukciós családi mesefilm - olvasható a közleményben. A stop-motion technikával készült bábanimáció Filip Posivac cseh rendező első mozifilmje, vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjamin, zeneszerzője Balázs Ádám volt. A Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotást a hazai közönség december 21-től tekintheti meg a mozikban - áll az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem