Felívelőben a rosé kultusza – ráadásul most van szezonja is

Felívelőben a rosé kultusza – ráadásul most van szezonja is

2022. június 2. 09:00

Míg korábban dominánsan a vörös és fehér kettősségére épülő hazai borfogyasztási szokások nem fordítottak kellő figyelmet a rosékra, addig ez az utóbbi években kifejezetten megváltozott. A jelenség több mint divat: a mediterrán ételek hódítása is biztosan szerepet játszott a változásban. Az év ezen szakában különösen aktuális a rosé, nem véletlen az sem, hogy június 10. és 12. között a budapesti Városligetben tartják a már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő roséünnepet, a Rosalia Fesztivált.

Az elmúlt évtizedben a hazai borkultúra is úgy fejlődött, hogy felértékelődtek a különben évezredek óta létező, de a kilencvenes években még nem a megérdemelt megbecsülést kapó rosé típusok. Míg korábban dominánsan a vörös és fehér kettősségére épülő hazai borfogyasztási szokások nem fordítottak kellő figyelmet a rosékra, addig ez az utóbbi években kifejezetten változott.

Könnyebb ételek, könnyebb borok

Tény, hogy egy sor könnyedebb, mediterrán jellegű étel, vagy akár borkorcsolya jól passzol a roséhoz, az olasz, francia és görög jellegű konyha hazai népszerűségének növekedésével párhuzamosan a rosék is egyre keresettebbek lettek.

A hazai borászatok és a kereskedelem is mindinkább igyekszik reagálni az egyre tudatosabb hazai borfogyasztó közönség rosék felé fordulására.

Ebbe a sorba illeszkedik a Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget rendezvény, amelyet idén 11. alkalommal rendeznek meg a Városligetben június 10. és 12-e között.

A SPAR idén is nagy örömmel vállalta el a rendezvény segítését, amelynek immáron második esztendeje szakmai fő támogatója. A vállalat számára kiemelten fontosak a minőségi borok, a hazai borkultúra népszerűsítése, erre is kiváló alkalom a nagyszabású rendezvény.

Fontos szempont a Rosalia időzítésében az is, hogy ilyentájt a rosénak igazi szezonja van: míg a tartalmasabb, nehezebb húsos ételek, az őszi és téli időszakhoz jobban kötődő sertés- és marhahúsból készült fogások jellemző kisérője az érett vörösbor, addig a könnyebb és gyümölcsösebb rosék könnyedén társíthatók a tavaszi és nyári, egyszerűbb ételekhez.

Koncertek és borok három napon át

A Rosalia logóval ellátott poharakkal látogatható Rosalia Fesztiválon az üzletlánc saját standján e válogatott, csak a SPAR és INTERSPAR áruházakban elérhető borválasztékból kínál ízelítőt.

A pohárjegy tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és 1 db borkóstolót a VinAgora standon. A Rosalia hivatalos fizetőeszköze a FestiPay Fesztiválkártya, amit kiváltani és feltölteni a feltöltőpontokon lehet 500 forintos letéti díj ellenében, de érintés nélküli PayPass bankkártya is használható. A fesztiválra szervezett akció keretében minden 3. elfogyasztott pohár bor után pedig a 4. ingyenes lesz a SPAR standján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eseményen a borokat kulturális programok egészítik ki, a fellépők között lesz többek közt a Random Trip, Mörk, Rutkai Bori és az Erik Sumo Band.

Mórról érkezik a fesztivál bora

A rendezvény a roséborokra koncentrál, de nem kizárólagosan: természetesen azok is találnak majd kedvükre való bort, akik inkább a testesebb vöröseket szeretik.

A SPAR Magyarország a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.-vel együttműködésben idén is kiválasztotta a Rosalia Rosét, a 11. Rosalia Fesztivál borát. A nyertes bort természetesen nem találomra jelölik ki a szervezők. A Borkult a közelmúltban nyílt pályázati felhívást küldött magyar borászoknak, keresve a nyár roséját. A beérkezett közel 40 pályázat közül borszakértők, a SPAR Magyarország beszerzői és a vásárlók - többkörös vakkóstolás után - választották ki a díjnyertes tételt.

A Rosalia rosét ennek megfelelően a móri Paulus Molnár Borház készíti Merlot és Pinot noir házasításával.

A bor a rendezvényen csak a SPAR standján lesz megkóstolható, valamint a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain is elérhető lesz június elejétől. Az idei nyertes rosé illatában egzotikus gyümölcsökre emlékeztet, egyedi és komplex ízvilága, epres zamata hosszan és intenzíven érezhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 39. héten 350 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?