2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Több százezres bírságot kaphatnak a pálinkafőzők: erre jobb figyelni


Idén a korai fagyok, majd az ezt követő aszályos időjárás betett a pálinkafőzőknek is: kajszibarackból alig termett valami, ráadásul meggyből és szilvából is kevesebb lett a szokottnál. Arról, hogy milyen változások élesedtek a közelmúltban a pálinkafőzés terén, szakértők válaszoltak a HelloVidéknek.

Mint kiderült, idén nem történt változás, utoljára 2019. január elsején vezették be, hogy a magánfőzött párlat nem adómentes, hanem 700 Ft/db párlatjegy ellenében főzhető. A párlatjegy nem fizikai, hanem virtuális, a bejelentés után elektronikusan küldi a NAV. A 700 ft, 1 liter 42 százalékos párlatra vonatkozik, amiből 86 litert főzhet maximum évente egy magánfőző. A terv viszont az, hogy 2021-től ismét adómentes lesz a magánfőzés.

Arra a kérdésre, hogy hány darab főzőberendezés van a magyar háztartásokban, a NAV azt a választ adta, hogy az önkormányzati adóhatóságtól kapott tájékoztatások szerint 2019-ben 2265, míg 2020-ban a mai napig 987 párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezést jelentettek be a magánfőzők. Kiderült az is, hogy a magánfőzők 2019-ben 155 733, míg 2020-ban a mai napig 59 344 párlatadójegyet vásároltak.

A NAV a párlat előállításával kapcsolatos folyamatokba akkor avatkozik be, ha a hatályos jogszabályi rendelkezések megszegését tapasztalja. Magánfőzés esetében ez leggyakrabban a bejelentések elmulasztásában nyilvánul meg. Ezekben az esetekben az ellenőrzést végzők jegyzőkönyvben rögzítik a mulasztást és értesítik az illetékességgel rendelkező önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítés alapján felszólítja a magánfőzőt az elmulasztott kötelezettség pótlására. Ha az 15 napon belül nem történik meg, akkor szankcióként, bejelentés elmulasztásával kapcsolatos jogsértés miatt 200 ezer forintig terjedő bírságot állapíthat meg.

Ha érdekel a téma, tovbb olvashatsz a HelloVidék oldalán. KATT!

 

 

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk