2020. december 1. kedd Elza

Nem mindegy, melyik kerületbe születsz: az életed múlik rajta. Szó szerint.

  • 24.hu
  • 2019. szeptember 17. kedd 10:02

Bizonyos budai kerületek lakói tovább élnek, mint a pestiek. De vajon mi lehet ennek az oka? A 24.hu járt utána.

2010 és 2018 között egyetlen kerület kivételével mindenhol nőtt a nők születéskor várható élettartama, átlagosan 1,1 évvel. Józsefváros, Csepel, Kőbánya és Pesterzsébet: a férfiaknál ide nem jó születni, ha valaki sokáig szeretne élni. A másik végletben sincs meglepetés: a Belváros, illetve a II. és a XII. kerület emelkedik ki.

Ha a világranglistával hasonlítjuk össze a legfrissebb adatokat, akkor azt látjuk, hogy amíg egy II. kerületi nő várható élettartama egy britével állítható párba, addig egy soroksári nő csak olyan hosszú életre számíthat, mint egy macedón vagy egy mauritiusi.

A születéskor várható élettartam kerületek közötti eltéréseket magyarázzák a vagyoni, jövedelmi különbségek, de természetesen nem olyan egyszerűen, hogy aki gazdagabb, az tovább él. Ha megnézzük a GKI Gazdaságkutató Zrt. térképeit, amin a kerületek vásárlóerejének különbségei látszanak, akkor elsőre feltűnik, hogy hasonló mintázat rajzolódik ki, mint az általunk készített térképeken. Molnár László, a GKI vezérigazgatója elmondta, nem véletlen az összefüggés, hiszen külső okokban - mint például levegőminőség - nincs olyan nagy különbség a kerületek között, mint amit a várható élettartamok mutatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk