11 °C Budapest

Kevesen ismerik a trükköt: így verheted kenterbe a tőzsdegurukat teljes biztonságban (x)

Pénzcentrum
2018. június 21. 11:00

A történelmien alacsony kamatkörnyezetben szabályosan vadászni kell még a tűrhető hozamokra is. Éppen ezért nem csak a megtakarítók, de a befektetők is szívesen használják ki a lakástakarék nyújtotta lehetőségeket, hiszen akár 10 százalék feletti garantált hozamot is elérhetnek a pénzükkel. Ha azonban egy kicsit jobban odafigyelünk és keressük a számlanyitási akciókat, még jobban megdolgoztathatjuk a pénzünket.

Azt már mindenki kívülről tudja, hogy a 30 százalékos állami támogatás miatt nagyon megéri lakástakarékban gyűjteni a pénzt ingatlancéljainkhoz, hiszen megtakarításaink mellé akár 72 000 forintot is kaphatunk évente a befizetéseink után.

Kevesen gondolnak bele ugyanakkor, hogy a nullás kamatkörnyezetben, amikor az állampapírok is csak 2-3 százalékot fizetnek a pénzünkre, a lakástakarék egy kiváló lehetőség a félretett megtakarításunk fialtatására éppen a már említett kiugróan magas állami támogatás miatt. Akár 10 százalék feletti éves hozamot is elérhetünk szinte teljesen kockázatmentesen, ez pedig még a veterán tőzsdecápáknak is a becsületére válik.

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén kiolvashatjuk, hogy a legjobban akkor dolgozik a pénzünk, ha a négy éves futamidőt választjuk, hiszen ekkor az állami támogatással számolt egyesített betéti kamatlábmutató (EBKM, amely egy betét hozamáról árulkodik) 9,85% és 10,76% közé esik, attól függően, hogy melyik lakástakarékpénztárt választjuk.

Leesik az állad: így lehet még nagyobb a hozam

Arra sajnos nem figyelnek elegen, hogy - leginkább a négy éves megtakarításnál - bizony komoly hozamjavító tényező lehet, ha a számlanyitás díját nem kell megfizetnünk. Ha sikerül lefaragnunk a díjon, a legrövidebb futamidejű konstrukciókkal közel 12 százalékos hozamot érhetünk el. A számlanyitási díj elkerülése már csak azért is fontos, mert alapesetben a szerződéses összeg egy százalékát kell kifizetnünk, ami 10 éves futamidő és 20 000 forintos havi betét mellett 76 500 forint is lehet, ami kifejezetten fájdalmasan érintheti a pénztárcánkat.

Szerencsére a négy lakástakarékpénztár igen gyakran akciózik. A Bank360 összegyűjtötte a május végén elérhető akciókat, így érdemes most figyelmesen olvasnia annak, aki hamarosan nyitna lakástakarékot:

  • Erste Lakástakarék: ha most nyitunk 6, 8 vagy 10 éves futamidejű lakásszámlát, a számlanyitás díja mindössze egy havi betétnek megfelelő összeg. Ha tehát a maximális 20 000 forintot fizetnénk, akkor a 10 éves futamidőnél 76 000 forint helyett csak 20 000 forintot kell befizetnünk, és így spórolunk 56 000 forintot, az alacsony számlanyitási díj pedig áldásos hatással van a hozamunkra. Sőt, teljesen díjmentes a számlanyitás minden konstrukció esetében, ha az első lakástakarékunk lejártával újat kötünk. De itt ne álljunk meg, hiszen akár teljesen lenullázhatjuk már az első 8 vagy 10 éves futamidejű lakástakarék számlanyitási díját, ráadásul még 40 000 forintot is kaphatunk, ha a Bank360-on keresztül nyitunk számlát havi 20 000 forintos megtakarítás mellett. A Bank360 ugyanis most Erzsébet-utalvány formájában megtéríti a számlanyitás díját, ráadásul még egy 40 000 forint értékű wellness-utalványt is kapunk. Így egyrészt spórolunk és pénzt keresünk a Bank360 kedvezményével.
  • Fundamenta Lakáskassza: A Fundamentánál jelenleg nincs számlanyitási akció, de a Triplázó Bónusszal most egy befizetésünk hármat ér. Ha legalább 8 éves futamidejű számlát nyitunk és 20 000 forintos befizetést vállalunk, a jóváírás 40 000 forint lehet. 80 000 forint is ütheti a markunkat, ha 20 000 forint helyett inkább havi 40 000 forint befizetését vállaljuk havonta.
  • OTP Lakástakarék: rengeteg akció közül választhatunk az OTP Lakástakaréknál. A 4, 5, 6, 8, 10 éves futamidejű lakástakarékoknál a szolgáltató elengedi a számlanyitási díj felét, ha igénybe veszünk SMS szolgáltatást. Egy havi betéttel megegyező díjat kell csak fizetnünk, ha az SMS mellé még hűséget is vállalunk. Díjmentes a számlanyitás, ha OTPdirekten keresztül kötünk szerződést, vagy új ügyfélként Bázis, Junior, Privát banki vagy Smart számlát nyitunk.
  • Aegon Lakátakarék: Aegon lakástakarék-számlát díjmentesen vagy 50 százalékos díjkedvezménnyel nyithatunk jelenleg. Akkor kell mindössze a számlanyitási díj felét fizetnünk, ha vállaljuk az 5 éves megtakarítási időt, nem mondjuk fel a szerződést, rendszeresen fizetünk és megadjuk az adatainkat marketingcélokra. A teljesen ingyenes számlanyitásért az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatását kell igénybe vennünk a lakástakarék mellé, vagy lakásbiztosítást kell kötnünk.

Ha az akciók és kedvezmények alapján vizsgáljuk meg a lehetőségeket, a legtöbbet az Erste Bank és a Bank360 ajánlatának kombinációjával spórolunk, a hozamunkat is így tornászhatjuk feljebb a leghatékonyabban a 8 és 10 éves futamidejű szerződésnél, hiszen 56 000 forint marad a kasszában, megtérül a befizetett 20 000 forintunk Erzsébet-utalvány formájában, ráadásul 40 000 forintot használhatunk fel wellnessre, így mondhatni spórolunk a nyári pihenésünkön.

Használd fel az álomotthon megteremtéséhez

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mit kezdjen az, akinek nincsenek lakásvásárlási tervei. Számukra is megfelelő a lakástakarék? Szerencsére a megtakarítási idő lejárta után szinte bármilyen lakáscélra fordítható a megtakarítás, így nem csak vásárlásban kell gondolkoznunk. Felújíthatunk, korszerűsíthetünk és akár tovább is építkezhetünk a megtakarított összegből. Akinek pedig már egy ideje van saját ingatlana, tudja nagyon jól, hogy 5-10 évente bőven van mit rendbe rakni, így biztos, hogy megtaláljuk majd a pénz megfelelő helyét.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm