people with umbrellas walking in the city while it is heavy raining

Újabb riasztást adtak ki: ez a 3 vármegye ússza csak meg a zivatart

2024. május 30. 08:02

Csütörtökön a késő délelőtti, déli óráktól nagyobb számban a Budapest-Békéscsaba vonaltól keletre, majd délutántól már nyugat, délnyugat felől kisebb számban másutt is zivatarok kialakulására lehet számítani - írja a HungaroMet. A zivatarokat elsősorban intenzív csapadék (10-30 mm, kiemelten északkeleten lokálisan felhőszakadás > 30 mm), erős, viharos széllökés (~50-70 km/h), esetleg apró szemű jég (< 2 cm) kísérheti. A zivatartevékenység várhatóan az éjféli órákra lassan, fokozatosan lecseng.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett fátyolfelhők lesznek az égen és erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Utóbbiból késő délelőttől egyre több helyen, nagyobb számban a Budapest-Szeged vonaltól keletre pattannak ki záporok, zivatarok. Emellett helyenként a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön is előfordulhatnak csapadékgócok. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő. A hőmérséklet délután 24 és 29, késő este 15, 21 fok között valószínű.

A délután képződött gomolyfelhők a legtöbb helyen összeesnek, és a záporok, zivatarok számossága is csökken. Leginkább északkeleten és a Dél-Alföldön viszont tovább is megmaradhatnak. Ezzel együtt délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet,amiből hajnalban a Dunántúlon eső, zápor is előfordul. A délire forduló szél többnyire mérsékelt marad, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul.

Csütörtökre 16 vármegyében zivatarriasztás van érvényben, Komárom-Esztergom, Fejér és Tolna kivételével az egész országban "zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat". Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében még felhőszakadás miatt is elfokú riasztás van érvényben. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Holnap és holnapután az egész országban elsőfokú zivatarriasztás van érvényben az előrejelzés szerint.

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Több helyen, akár több alkalommal is előfordul zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakul. Erős vagy viharos széllökések csak zivatar környékén várhatók. A minimum-hőmérséklet 10, 16, a maximum 22 és 29 fok között valószínű. 

Szombaton az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Több helyen előfordulhat záporeső, zivatar, majd késő délutántól csökken a csapadékhajlam. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, később a nyugati szél. Zivatarban viharos lökések is lehetnek. A hajnali 10, 17 fokról 23 és 29 fok közé melegszik fel a levegő. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vasárnap gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésben lesz részünk. Csak néhol valószínű zápor, zivatar. Több helyen megélénkül a délnyugati, nyugati szél. Szélerősödés csupán zivatar környékén lehet. A minimum-hőmérséklet 8, 15, a csúcsérték 24, 30 fok között várható. 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem