Engineers building solar panel system on roof of house. Men workers in helmets carrying photovoltaic solar module outdoors. Concept of alternative and renewable energy.

Új napelempályázatot jelentett be Lantos Csaba: ők lesznek rá jogosultak, sokan örülhetnek

2024. április 15. 09:40

Új napelemes támogatást jelentett be Lantos Csaba. A miniszter szerint így azoknak is lehetőségük lesz támogatással energiatárolót beszerezni, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból.

A Napenergia Plusz folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azoknak, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mandinernek. Így azoknak is lehetőségük lesz támogatással energiatárolót beszerezni, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, ők is félre tudják tenni a megtermelt áramot.

A miniszter szerint a Napenergia Plusz Programban több mint 28 ezren előregisztráltak, mostanáig több mint 15 ezer támogatási kérelem érkezett be a napelem és az ehhez tartozó zöldenergia-tároló egység, azaz akkumulátor telepítésére. Emellett megnyitották az úgynevezett energiaközösségek kialakításának lehetőségét az ipari szereplőknek, vizsgálják az önkormányzatok bevonását, majd a társasházakét is, és beszélt az okos mérőórák elterjesztéséről is.

Jelenleg 5000 megawattnyi, ipari méretű naperőműre van érvényes engedély, amik rá fognak csatlakozni a hálózatra 2026-ig. Az Európai Unió előírásai szerint idén januártól be kellett vezetni a bruttó elszámolást a háztartási méretű kiserőműveknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm