20 °C Budapest
Plan  view over Hungarian village

Milliókat kaszálhatnak a szerencsések: ezekben a falukban, városokban jártak a legjobban az ingatlantulajok

2024. január 10. 12:02

Idén januártól 2 631 preferált kistelepülésen érhető el a Falusi CSOK lakástámogatás, amely teljes illetékmentességet és az eddiginél magasabb támogatási összegeket jelent az otthonteremtést tervező párok, családok számára. Hogy mit is jelent ez pontosan, azt a Credipass szakértői foglalták össze, néhány jótanáccsal is kiegészítve.

Számos előnnyel járhat a Falusi CSOK igénylése 2024-től, hiszen nem csak kibővült településlistával, de megnövelt támogatási összegekkel indult el az új rendszer. Januártól így új lakóház vagy használt lakás vásárlása esetén 1 milliótól egészen 15 millió forint támogatási összeghez is hozzá lehet jutni a meglévő és vállalt gyermekek számától függően. Meglévő lakóingatlan korszerűsítése vagy bővítése esetén is igényelhető a Falusi CSOK, ebben az esetben 600 ezertől 7,5 millió forintig terjedhet a támogatási összeg. További előnye még, hogy a Falusi CSOK-os ingatlanok esetében megmarad az áfa-visszaigénylés lehetősége is.

Használt lakóingatlan választásakor, amennyiben a vásárlással egybekötött korszerűsítésre is szükség van, az egy gyermek után felvehető összeg 2024-től 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forintra változott. Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni. Az új, egylakásos lakóház esetében megmaradtak az előző évi támogatási összegek: 600 ezer forint, 2,6 és 10 millió forintos segítséget kaphat a család egy, kettő, illetve három vagy több gyermek vállalása esetén.

Hétről hétre derülnek ki az újabb és újabb információk, módosítások mind a CSOK Plusz, mind a Falusi CSOK rendszere kapcsán. Emiatt érdemes mindig megfelelően tájékozódni – mindezt a legegyszerűbben egy profi pénzügyi szakértő támogatásával lehet megtenni, aki naprakész a legfrissebb szabálymódosítások, újítások terén. Szakértői segítséggel azt is kikalkulálhatják a családok, hogy melyik konstrukció lenne a legkedvezőbb a számukra, így akár plusz milliókat is érhet, ha igénybe veszik az ügyfelek ezt a díjmentes szolgáltatást

– mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

További tipp a Credipass-tól, hogy akik még a 2023-as szabályok szerint igényeltek Falusi CSOK-ot, ám nem bírálták el januárig a kérelmüket, azok kérhetik, hogy rájuk is a 2024-es feltételek legyenek érvényesek. Így magasabb támogatási összegekhez juthatnak hozzá, ezért mindenképp érdemes lehet élni a lehetőséggel.  Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy nem minden bank vesz részt a Falusi CSOK támogatás folyósításában, illetve az első lakásszerzésre vonatkozó 10%-os önerő elvárás sem kötelező minden bank számára. Ezért is lehet kiemelten fontos, hogy az ügyfelek pénzügyi szakértő segítségét kérjék a kérdésben és előzetesen tájékozódjanak az igénylés előtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Falusi CSOK-nál a gyermekvállalás teljesítésére egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, három gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre, függetlenül a felvett támogatási összegtől. Azonban életbe lépett egy fontos szigorítás is: idén januártól legalább 2 éves tb-jogviszonyt kell igazolnia az igénylőknek minden esetben, függetlenül a vállalt gyerekek és az igényelt támogatás összegétől

– figyelmeztet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem