-1 °C Budapest
Close up of woman hands setting temperature. gas old senior lady stove cooking

Mik ezek a mínuszos számlák, amiket küldözget a szolgáltató? Mutatjuk, hogy kell értelmezni

2022. október 16. 13:31

A rezsiemelés érvénybe lépése óta sok fogyasztás már két számlát is kapott, köztük többen negatív összeget, mínuszos egyenleget találtak az elszámolón. Ilyen akkor fordul elő, ha valaki havonta diktálja a gázfogyasztását. A Portfolio cikkéből kiderül, hogyan kell értelmezni az ilyen furcsának ható, mínuszos számlákat.

A havi diktálók számára nem a 144 köbméter havi limit a kulcsfontosságú szám, miután a számlán a részösszegeket MJ mértékegység alapján számolja ki a szolgáltató, a köbméter, mint mértékegység így másodlagos.

A negatív számok akkor találkozhatunk, ha a fogyasztói profilban csak fűtés szerepel, miközben más célokra is (főzés, melegvíz) is használ gázt. A gázszolgáltató tudomása szerint viszont csak fűtésre használja, amely esetben a kedvezményesen használható földgáz mennyiség a fűtési szezon kezdetéig (szeptember 15-ig) nulla. Így alakultak ki azok a helyzetek tömegesen, hogy egy mérsékelt augusztusi gázfogyasztás mellett is részben piaci árat fizettek a fogyasztók a földgázért.

Viszont később a fel nem használt kedvezményes gáz miatt utólag átszámíthatják a piaci áron vett gázt kedvezményesre. Innen jönnek a mínuszos sorok a számlákon.

A fűtési szezon kezdete után ugyanis a tényleges havi gázfogyasztás már jellemzően belefért a kedvezményes limitbe azoknál, akiknek csak fűtés van feltüntetve a fogyasztó profiljukban. Sőt, alacsony fogyasztás mellett még maradhat is fel nem használt, kedvezményes gázmennyiség, amely nem vész el, hanem a szolgáltató átcsoportosítja. A kedvezményt az előző hónap nem kedvezményes fogyasztására is tudják érvényesíteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A további esetek bemutatása megtalálható az MVM oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?