18 °C Budapest
Woman plumber installing faucet aerator,  close-up of hand handyman repairing a tap in the bathroom.

Mi a perlátor jelentése? Ezért jó a víztakarékos perlátor csaptelepre

2022. augusztus 21. 12:02

Mi a perlátor jelentése, mi a funkciója ennek az aprócska alkatrésznek a hétköznapi vízhasználat szempontjából? Tudd meg, mi az a perlátor, milyen perlátor méretek vannak, és hogy milyen perlátor kulcs használata ajánlott a kiszedésükhöz!

Cikkünkben eláruljuk, miért jó a víztakarékos perlátor, hová szerelik be ezt az apró alkatrészt és hogy tényleg lehet-e spórolni vele a vízfogyasztásunkon. Amellett, hogy eláruljuk, a perlátor mi az, azt is megtudhatod, hogy neked mekkora perlátorra lehet szükséged, illetve, hogy mennyibe kerül egy perlátor – nem kell aggódni, egyáltalán nem drága!

Mi az a perlátor?

A 20. század során világszerte elterjedtek a keverő csaptelepek, amelyek hatalmas újdonságnak számítottak a korban, hiszen korábban két külön csaptelepből érkezett a tűzforró és a jéghideg víz. A keverő csaptelepnek azonban volt egy problémája: ha langyos vizet szerettünk volna például a kézmosáshoz, a keveredő víz nagysugárban fröcskölt, így nemhogy a kezek, de még a fürdőszoba sem maradt szárazon – hogy ezt a problémát kiküszöböljék, megalkották az első sugárszabályzós csapokat, még pedig úgy, hogy perlátort szereltek a csaptelepre.

Hogyan működik a perlátor?

A perlátor működése egyszerű: a fröcskölődés megakadályozása céljából a perlátor apró elválasztó falakkal a vízsugarat rengeteg apró, párhuzamos vízsugárrá alakítja, így nem egy szerteágazó, hanem sok-sok kisebb, megzabolázott vízsugár érkezik a csaptelepből. A legújabb perlátorok még ennél is többet tudnak, ugyanis a fröcskölődés mellett a fogyasztóknak a kifolyó víz hangja is kellemetlen tényező volt – éppen ezért a perlátor működése közben már levegőbuborékokat kever a kifolyó vízhez, így a vízsugár csendesebb, lágyabb.

Lehet spórolni perlátorral?

Igen, a perlátor a vízsugár szabályzásával segít a takarékosabb fogyasztásban – ennek az okai közé nem csak a rezsiköltségek tartoznak, hiszen a környezetvédelem legalább olyan fontos tényező, mint a számlák. Hogy egy példával is éljünk: egy hagyományos, perlátor nélküli csaptelepen percenként akár 20 liter víz is átfolyhat – mondanunk sem kell, ez mekkora pazarlás -, ám egy új típusú perlátorral felszerelt csaptelepen akár 2 liter/perc alá is csökkenthetjük a fogyasztást.

Perlátor méretek: mekkorát válasszak?

A perlátor méretek esetében csapoknál a szokásos menetméretek 24x1 vagy 22x1, kádaknál egy kicsit nagyobb, 28x1-es perlátor méretek jellemzők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Perlátor kulcs: hogyan kell használni?

A perlátor kicsavarásához a perlátor kulcs nevű aprócska eszköz szükséges, ám mivel ezt az emberek többsége a vásárlást követően szinte azonnal elveszti, a perlátorok úgy vannak megtervezve, hogy akár egy pénzérmével is ki lehessen pattintani őket a csaptelepből, van, amit kézzel is lecsavarhatunk.

Perlátor – kinek érdemes használni?

A perlátorok esetében számtalan különféle termékkel találkozhatunk, az egészen egyszerű, párszáz forintos kis rátétektől kezdve a több ezer forintos, például kifejezetten mosogatáshoz használható víztakarékos perlátor berendezésekig. A perlátor használata mindenképpen ajánlott az olyan háztartásokban, ahol a család hétköznapjai nagy vízfogyasztással járnak, illetve ahol gépi helyett kézi mosogatás történik. Azoknak is ajánljuk a perlátor vásárlását, akik szeretnék korlátozni a fogyasztásukat akár a rezsi miatt, akár környezetvédelmi megfontolásból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?