Heat Pump Installation Project. Caucasian Heating and Cooling Technician Installing New Device.

Hogyan működik a hőszivattyú, milyen berendezésekhez használjuk?

2022. augusztus 21. 09:02

Mi az a hőszivattyú és milyen berendezésekhez használjuk a leggyakrabban? Miben más egy fűtéshez készített hőszivattyú vagy egy medence hőszivattyú, egyáltalán a hőszivattyú hogyan működik? A hőszivattyú működése mellett eláruljuk, milyen termék a hőszivattyú ár szempontjából, megéri-e megvásárolni?

Cikkünkben minden általános tudnivalót elárulunk a hőszivattyú berendezések kapcsán: mi a hőszivattyú lényege, mihez használjuk, hogyan történik a hőszivattyú működése medence esetén és hőszivattyús fűtésnél? Mire jó a levegő víz hőszivattyú, a hőszivattyú mennyibe kerül – hol tartanak a hőszivattyú árak 2022 évében? Hány kW-os hőszivattyú kell fűtéshez, medencézéshez és más berendezések használatához?

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan gépezet, ami az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki, azt pedig egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, majd leadja az ottani környezetnek, így gazdálkodhatunk a hőenergiával. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a hőszivattyú egy olyan hűtőgép, ami a hideg oldalon elvont hő helyett a meleg oldalon leadott hőt hasznosítja, a hűtési energiát fűtésre használja (egyébként a hőszivattyú a hűtőgépekhez hasonló működési elven alapszik). A hőszivattyú fűtés helyett hűtésre is használható, ekkor egy melegebb hely levegőjét csökkentjük vele, olyanok tehát, mint a fordított üzemmódban működtetett hőerőgépek.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyúk az esetek többségében gőzkompressziós elven működnek (de az abszorpciós hőszivattyúk is elterjedtek), ezeknél a berendezéseknél a hűtőfolyadék gőze áramlik egy zárt csőrendszerben. A gőz a hőszivattyú kondenzátorában lecsapódik, hőjét pedig leadja a csövek falán keresztül a helyiség levegőjének, központi fűtés esetén pedig a fűtővíznek. Ha ez megtörtént, a cseppfolyós hűtőközeg fojtószelepen keresztül terjeszkedik, eközben hirtelen elpárolog, a hőmérséklete pedig lecsökken.

A hideg, kisnyomású gőzt a hideg oldali hőcserélőben felmelegíti a környezet, a hőszivattyú kompresszora összesűríti, visszajuttatja a kondenzátorba – ez a folyamat ismétlődik a hőszivattyú működése során, illetve ezt a folyamatot lehet megfordítani, ha a hőszivattyút fűtés helyett hűtésre használják. Minden hőszivattyú működéséhez kell egy hőforrás, amit használhat – ez általában a levegő, a talaj vagy valamilyen természetes víz, akár talajvíz, akár tó- vagy tengervíz (ezeknek az az előnye, hogy a gázzal, villannyal szemben ingyen vannak, zöld energiának számítanak).

Hőszivattyú típusok - hogyan működnek?

  • Levegő víz hőszivattyú – ezek a környezeti levegőből kivont hőt adják át a fűtővíznek.
  • Talaj-víz hőszivattyú – ezek a berendezések a talajból nyernek hőenergiát.
  • Víz-víz hőszivattyú – ezek a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, majd azt lehűtve visszajuttatják azt a talajba.
  • A speciális hőszivattyú típusok közé tartozik még továbbá a levegő-levegő hőszivattyú, aminél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, illetve a használati melegvíz szivattyú, ami pedig a beltéri fűtőrendszerek „hulladékhőjét” hasznosítja.

Egyre népszerűbb a hőszivattyú használata Európában

Az északi és nyugat-európai országokban a hőszivattyú használata teljesen általános, elterjedt megoldás, az eladási statisztikák folyamatosan növekednek Közép-Európában is, azonban a környező országokban – és Magyarországon is – egyelőre még nem túl népszerű a hőszivattyú. Habár a napelemhez hasonlóan hőszivattyú pályázatok is kerülnek kiírásra, különösen például a talajhő felhasználásával felfűtött modern otthonokban, a fa- és földgázalapú fűtőberendezések messze lehagyják a hőszivattyú népszerűségét.

Miért? Nos, annak, hogy miért nem kell a magyaroknak a hőszivattyú, egy igazán egyszerű és hétköznapi oka van: a hőszivattyú használatára való átállás költséges – nem csak a hőszivattyú ár magassága miatt, hanem azért is, mert egy meglévő fűtésrendszert mindig drága lecserélni – jobban járunk, ha eleve hőszivattyús fűtésre rendezkedünk be. Az anyagi nehézségek ellenére a gyártók igyekeznek hangsúlyozni - illetve a körülöttünk kialakult európai helyzet, valamint a támogatási rendszerek is egyre inkább a megújuló energiát használó hőszivattyúk felé irányítják a vásárlókat -, hogy a váltásnak nem csupán fenntarthatósági, hanem gazdasági és környezetvédelmi előnyei is vannak.

Milyen berendezések használnak hőszivattyút?

A hőszivattyúkat tipikusan fűtésre, hűtésre használják. Habár Magyarországon egyelőre nem túl elterjedt berendezések, a családi házakban, modern passzívházakban évről évre több ilyen hőszivattyú jelenik meg, melyek akár a hűtést, akár a fűtést szolgálhatják. A hőszivattyú mindemellett leggyakrabban medencefűtő berendezés formájában használatos (számtalan különféle teljesítményű és árkategóriájú medence hőszivattyú elérhető a piacon), ezen felül az iparban is hasznosítják őket (ipari hőszivattyú).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hány kW-os hőszivattyú kell?

A medence hőszivattyú esetében az ideális teljesítmény kb. 7 kW-tól indul, ami 18-35 m3 víz felmelegítéséhez elégséges, de népszerűek a 12 Kw-os (30-60 m3), illetve az annál nagyobb teljesítményű medence hőszivattyúk is – a medence hőszivattyú kiválasztását mindig a medence adottságaihoz igazítsuk. Ha a hőszivattyú segítségével egy családi otthont szeretnénk felfűteni, akkor a hőszivattyú hőteljesítménye kb.3 kW-tól indul a legkisebb gépeknél, és ebben az esetben is 10 kW fölé megy a nagyobb berendezések esetében.

Azt, hogy hány kW-os hőszivattyú kell, kívülállók szempontjából nehéz megmondani, hiszen megannyi szubjektív tényező befolyásolja a végeredményt (mekkora az ingatlan, milyen rendszer van benne kiépítve, központi fűtéses-e, milyen vastag a szigetelés, újak-e a nyílászárók stb.). Hogy biztosan a megfelelő hőszivattyú berendezés kerüljön megvásárlásra és kiépítésre, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a megfelelő szakemberekkel, akik gondoskodnak az ingatlan hőellátásáról.

Hőszivattyú ár 2022: mennyibe kerülnek a hőszivattyúk?

A hőszivattyú berendezésekkel kapcsolatban a lakossági bizalmatlanság alapja a hőszivattyú ára, illetve a rendszer kiépítésének költsége. Való igaz, hogy a környezetből felvett „zöld” hő ingyen van, viszont sokan megkérdőjelezik, hogy mennyi idő alatt térül meg a hőszivattyú beépítése, valóban célszerű-e egy ilyen modern – többé kevésbé ésszerű költségek közt beépíthető – berendezés megvásárlása, vagy jobban járunk, ha valamilyen gazdaságos, fatüzeléses rendszert telepítünk otthonunkba.

A hőszivattyú ár szempontjából egy összetett kérdés, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen műszaki adottságokkal rendelkezik az ingatlan, mennyire bonyolult vagy éppen könnyű lecserélni régi fűtésrendszerünket egy hőszivattyús berendezésre - van, ahol erre sajnos nincs lehetőségünk sem. A hőszivattyú árak – ha csak a hőszivattyút nézzük – néhány százezer forintnál kezdődnek (ezek kisebb hőszivattyúk, nem családi házak, hanem például medencék felfűtését szolgálják, ~200.000 Ft-tól) és több milliós tételekre rúgnak, attól függően, hogy mennyire összetett, pl. talajhő felvételével fűtő berendezésről van-e szó (lakás fűtéséhez való hőszivattyú ár kb. 1,5 millió Ft-tól indul).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem