35 °C Budapest
Typical hungarian village in day light outdoors.

Villámgyorsan szabadulnának ilyen otthonaiktól a magyarok: még az év vége előtt költöznének

2022. június 27. 13:29

Az ingatlant hirdető tulajdonosok több, mint 90 százaléka még az idei évben szeretne új ingatlant venni. Minden második ingatlanvásárlást tervező valamely otthonteremtési támogatással (CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel) kívánja kiegészíteni önerejét – derült ki egy friss felmérésből.

Az ingatlanvásárlók fele tervez igénybe venni lakáscélú támogatást idén az Ingon.hu közleménye szerint.

Tízből kilenc ingatlanját jelenleg hirdető tulajdonos tervez még az idei évben új lakást vagy házat vásárolni az eladott ingatlan árából az ingatlan marketing szolgáltatást nyújtó oldal adatai szerint. Azok a válaszadók, akik nem tervezik új ingatlan vásárlását jellemzően örökölték az értékesítés alatt álló ingatlant.

Továbbra is népszerűek az otthonteremtési és családtámogatások az ingatlanvásárlók körében. A válaszadók közel fele szeretné még ebben az évben valamelyik családtámogatást kihasználni. Az év végéig igényelhető babaváró hitelt a megkérdezettek 22%-a szeretné felvenni, CSOK-ot, illetve falusi CSOK-ot pedig a vásárlást tervezők közel harmada (31%) szeretné megigényelni az idei évben. A falusi CSOK igénylésének határidejét a kormány a korábban tervezett időponthoz (június 30.) képest további fél évvel (2022. december 31.) meghosszabbította, így a kistelepülésre költözők továbbra is ki tudják használni ezt a támogatási formát.

Ez hozzásegítheti azt a 2679 kistelepülést ahhoz, hogy a következő fél évben is szívesen költözzenek ide a gyermekes vagy gyermeket tervező családok. Ezt a felmérésben résztvevők válaszai is alátámasztják, a felmérésben résztvevők közül sokan ezeken a településeken terveznek ingatlant vásárolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lakáshitelre lenne szükséged? Találd meg a legjobb ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

Arról, hogy számítanak-e a jövő évben is ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, felújításhoz igényelhető családtámogatásokra, a támogatást igényelni tervező megkérdezettek eltérően vélekedtek: 37%-uk szerint maradnak 2023-ban is a támogatások, 29% úgy gondolja, hogy a jövő évben már nem lesznek ilyen lehetőségek, 34% szerint lehetséges, hogy lesz, de ők inkább még az idei évben kihasználják a lehetőséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25