24 °C Budapest
High voltage power lines connecting with large electricity substation

Kiderült az igazság: innen kapják a legtöbb áramot a magyar háztartások

2022. május 6. 13:31

A bruttó villamosenergia-fogyasztás 2%-kal volt magasabb az előző év márciusához képest, a hazai termelés pedig 3,4%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Továbbra is dinamikusan nőtt a gáztüzelésű erőművek termelése. Márciusban ismét extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték, amire nagy hatással voltak az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal márciusi villamosenergia-piaci jelentéséből.

Az év harmadik hónapjában a havi bruttó villamosenergia-fogyasztás 2%-kal haladta meg a tavaly márciusi szintet, a meteorológiai és munkanaphatásokat kiszűrve 1,85%-os volt a növekedés, amelyet befolyásolt a hónap eleji hideg időjárás is.

A hazai termelés pedig 3,4%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A havi átlagfogyasztás – a hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve az előző évihez képest 4%-kal volt alacsonyabb. A karbantartás után újra a korábbi teljesítménnyel működött a Paksi erőmű és termelése ugyanannyi volt, mint tavaly márciusban, viszont a Gönyűi és csepeli erőmű karbantartása miatt érezhetően csökkent a korszerű kombinált ciklusú erőművek termelése. A nukleáris egységek a magyar termelésnek közel felét, összesen 48%-át biztosították, a naperőművek pedig mintegy 4%-ot.

A havi maximum rendszerterhelés is magasabb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, és meghaladta a 2018-2020 közötti időszak összes márciusának maximális szintjét is. Márciusban ismét extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték. Továbbra is nagy hatással voltak a piaci változásokra az orosz-ukrán háború hírei, ez határozta meg a jövő évi termékek áralakulását is - 2023-as éves termék ára 30 €/MWh-val emelkedett a hónap során – illetve a tényezőárak extrém megnövekedését.

A kiugróan magas gázárak ellenére a gáztüzelésű erőművek termelése meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét, ennek oka, hogy a balkáni országok és Ausztria rendkívül alacsony vízerőművi termelése és az alacsony német szélerőművi termelés miatt nem állt rendelkezésre kedvezőbb árú importforrás. Március 8-án 700 €/MWh szintig szaladt fel a másnapi ár. Amikor kiderült, hogy egyelőre nem kell az energiahordozókat érintő szankciókra számítani, a földgázárak és így a villamosenergia árak is mérséklődtek, de még így is 200 €/MWh felett alakult a havi átlagár. Az áremelési nyomást tetézte, hogy az időjárás nem kedvezett a német szélerőművi termelésnek, az előző havi érték harmadára csökkent. A rendkívül magas árkörnyezetben a hazai gázfelhasználás mindössze 1%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?