2 °C Budapest
dangerous masked burglar with crowbar breaking into a victims home door

Óriási veszélyben a magyar kertes-, családi ház tulajok: ezekbe az ingatlanokba törnek be szívesen a betörők

2022. február 22. 16:01

Amikor egy idegen betör az otthonunkban nem csak anyagi kár érhet minket, hanem lelkileg is nehéz feldolgozni, hogy illetéktelen személyek jártak a privát terünkben. Éppen ezért, amennyire lehet óvjuk házunk, lakásunk biztonságát, és bár 100 százalékos módszer nincs a betörők elleni védekezésben, de mégis sok mindent tehetünk, hogy megnehezítsük a dolgukat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet néhány éve, 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével elvégzett egy kutatást. Az elemzésből kiderült, hogy a betörők legvonzóbb célpontjainak a családi házak számítanak. Ezután a társasházi lakások következtek, végül a panellakások és a sorházi lakások.

A leggyakoribb betörési módok

A statisztikák alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával: azaz az ajtó és ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. Csalami János, biztonságtechnikai szakértő két féle ingatlant érdemes megkülönböztetni.

Az egyikben semmiféle vagyonvédelmi berendezés nincs, és itt nemcsak a riasztóra vagy a kamera hiányára gondolok, hanem a mechanikai védelemre is. A másik kategória pedig az, ahol már van vagyonvédelmi berendezés telepítve.

Tuják és fenyők is ronthatják a biztonságot

A betöréses lopások elsődleges motivációja egyértelműen az anyagi haszonszerzés, de vannak az úgynevezett profik, akik már tudatosan csinálják, és vannak a megélhetési bűnözők, akik ételre és számlák befizetésére költik a lopott pénzt. Mind a két típus más-más célpontot választ - írja közleményében az Elektronika Vonala Vagyonvédelem.

Azoknak a betörőknek, akik nem céltudatosan mennek betörni, nekik az az ingatlan a vonzó, ahol semmiféle vagyonvédelmi eszköz nincs. A legszívesebben olyan helyre mennek be, ahol a bejárat nem látszik az utcáról, esetleg be tud jutni a szomszéd felől, vagy egy hátsó ablakon, teraszajtón. Vagyonvédelem szempontjából az is egy rossz elképzelés, ha a hát eleje sövénnyel, fenyőkkel, hatalmas növényekkel parkosítva van. Ez is láthatatlanná teszi, hogy mi történik az ingatlan bejárata körül

– tette hozzá Csalami János, az Elektronika Vonala Vagyonvédelem alapítója.

A riasztó előnye: pár perc kevés a betörésre

A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, de szintén jó elrettentő hatása van annak is, ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva, valamint a jól látható riasztófelszerelést sem kedvelik a betörők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Ahol csak kamerarendszer van felszerelve az azért nem tökéletes, mert bár felveszi a betörést, de annyira a betörő is ki van képezve, hogy tudja, van a kamerának egy rögíztett képe és ezt magával is viszi. Onnantól kezdve pedig nincs felvétel, hogy mi történt az ingatlanban. Ahol riasztó van és be van kötve a távfelügyeletre, az már szerencsésebb, hiszen amikor megszólal a riasztó a helyszínre érkeznek a járőrök, így, ha be is megy a betörő alig pár perce marad szétnézni, hogy mit vihetne magával” – mondta a biztonságtechnikai szakértő, aki szerint célszerű kombináltan beszereltetni a vagyonvédelmi eszközöket.

Azt tanácsoljuk, hogy a riasztó kültéri szirénája jól látható, magas helyre legyen felszerelve, mert, ha csak találomra rabol valaki, akkor nem azt választja, ahol riasztót lát. Ha kamera is van az ingatlanon, akkor célszerű a kapura kitenni a „Kamerával megfigyelt terület” táblát, mert ez is egy olyan dolog, ami nehezebb célpontot jelent a betörőnek. Tanácsos a kültéri védelemre is gondolni, mert ha valaki bemegy a kertbe, akkor a riasztó már az előtt megszólalhat, hogy az illetéktelen behatoló megrongálná az ajtót vagy az ablakot

– tette hozzá Csalami János.

Érdemes a nyílászárókat is érzékelővel ellátni

Sokszor úgy mennek be a betörők, hogy közben otthon tartózkodik egy személy, vagy akár az egész család. De ma már arra is van lehetőség, hogy az ingatlan összes nyílászáróját érzékelővel lássuk el.

„Ennek nagy előnye, hogy a család nyugodtan tud mozogni a lakásban/házban, de közben teljes körű védelem alatt áll. Ez a társasházak esetében is fontos, ahol erkély van, mert egy kültéri mozgásérzékelővel kiegészített riasztó az erkélyen nagyon meg tudja nehezíteni a betörő dolgát” – mondta a biztonsági cég alapítója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elektronikus vagyonvédelemi rendszeren túl érdemes a nyílászárók kiválasztásánál is a több ponton záródó ajtókat, ablakokat választani, ha nagyobb biztonságban szeretnénk tudni az otthonunkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm