14 °C Budapest
Facade of a modern apartment building

Ez durva: nemzetközi bűnszervezet húzza csőbe a lakást kereső magyarokat

2021. november 19. 18:02

Közjegyzők nyilvánosan elérhető adataival visszaélve próbálnak bűnözők jóhiszemű személyektől – ingatlaneladást színlelve – pénzt kicsalni. Egy esetben az áldozat véletlenül rájött a csalásra, az ügyben feljelentést tettek. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) azt javasolja, hogy mindenki ellenőrizze, valódi közjegyzővel áll-e kapcsolatban egy ingatlanvásárlásnál. Erre több lehetősége is van, akár a hivatalos adatbázisokban található telefonszámokon is fel tudja hívni a valós közjegyzői irodát.

Az idén nyáron felgöngyölített, határokon átnyúló bűnszervezet felszámolása után a napokban ismét visszaéltek bűnözők nyilvános közjegyzői adatokkal, így próbálva egy ingatlanvásárló bizalmába férkőzni. Valódi közjegyző nevében írtak e-mailt, és hívták találkozóra, hogy megvegyen egy telket, ami valójában nem is az ő tulajdonuk. Egy irodahelyiséget is béreltek a közjegyző nevében, hogy ott fogadják az ügyfelet, azonban az általuk kapcsolattartásra megadott mobilszámon egy alkalommal nem voltak elérhetőek, ezért a vásárló a MOKK honlapján (www.mokk.hu) megkereste és felhívta a valódi közjegyzői iroda vezetékes számát, és így derült fény a csaláskísérletre.

A MOKK azt javasolja, hogy gyanús körülmények esetén a hasonló eseteket megelőzendő, mindenki ellenőrizze, hogy valódi közjegyzővel kerül-e kapcsolatba egy ingatlanvásárlásnál. Ehhez több támpontot is érdemes figyelembe venni:

  • A közjegyzők általában nem leveleznek ingyenes e-mail-címről (pl. freemail, Gmail), mindig hivatalos e-mail címet használnak. A legtöbb irodának van vezetékes telefonszáma. A MOKK honlapján található keresőfelületen minden közjegyző elérhetősége megtalálható. Akár a hivatalos e-mail-címen, akár nyitvatartási időben a megjelölt telefonszámon lehet érdeklődni, hogy valóban tud-e az ügyről a közjegyző (vagy a közjegyzői iroda más munkatársa), és ő működik-e közre benne.
  • A közjegyzői iroda pontos címe leellenőrizhető a MOKK honlapján. Amennyiben közjegyzői irodába hívják az ügyfeleket, az iroda címének egyeznie kell a MOKK honlapján megtalálható címmel. Azt, hogy valahol közjegyzői iroda működik, a magyar állam címerével ellátott tábla is jelzi az adott épületen.
  • Közjegyzői eljárás (például okirat szerkesztése) kizárólag valamelyik féltől – eladó vagy vevő, illetve ezek meghatalmazottja – érkező kérelemre indul. A kérelem beérkezését követően a közjegyző az adott eljárást egyedi ügyszámmal látja el. Amennyiben a vásárló kétséget kizáróan szeretne megbizonyosodni arról, hogy ügyében ténylegesen zajlik-e már eljárás az adott közjegyzőnél, az eladótól kapott ügyszámra hivatkozva a közjegyző hivatalos elérhetőségein – hivatalos e-mail-címen vagy telefonszámon – kérhet tájékoztatást. Kiemelendő, hogy önmagában az ügyszám hiánya még nem jelenti, hogy a közjegyző ne tudna az adott ügyről és az ne lenne valós.
  • A közjegyzők személyes találkozó nélkül sosem szerkesztenek okiratot (azaz nem készítenek szerződést). Kétoldalú okiratok, így például egy adásvételi szerződés készítése esetén mindkét félnek – az eladónak és a vevőnek, vagy ezek meghatalmazottjának – személyesen kell megjelennie, és igazolnia kell a személyazonosságát a közjegyző előtt.
  • Közjegyző e-mail útján sosem küld fizetési kötelezettséget tartalmazó végzést anélkül, hogy előzetesen más módon ne küldte volna meg azt (például postai úton hivatalos iratként vagy elektronikusan a közjegyző hivatali tárhelyéről).
  • Amennyiben a közjegyző vagy a közjegyzőhelyettes hivatalos ügyben nem a közjegyzői irodában – hanem külső helyszínen – jár el, bármely fél kérésére fényképes kamarai igazolvánnyal tudja igazolni a közjegyzői, illetve közjegyzőhelyettesi minőségét.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hangsúlyozza, hogy a legbiztonságosabb minden esetben az, ha az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó szerződés megkötése a közjegyzői irodában történik. A MOKK továbbá felhívja az ingatlanvásárlók figyelmét, hogy az ingatlan, illetve az ingatlan tulajdoni lapjának megtekintése és a szerződés (vagy előszerződés) megkötése előtt előleget, foglalót vagy vételárat lehetőleg ne utaljanak át vagy fizessenek ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem