-2 °C Budapest
Modern complex of apartment buildings, Wilanow districk in Warsaw, Poland

Horror a magyar lakáspiacon: már a fél EU-t lehagytuk drágulásban

2021. október 14. 14:02

Éves összehasonlításban 6,8 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az euró zónában és 7,3 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamára vetítve - derült ki az Eurostat friss adataiból. És a felmérésből az is nyilvánvalóvá vált, hogy hazánkban a többi országhoz mérve egészen brutális volt az ingatlanárak emelkedése, az EU-s átlagot közel 50 százalékkal, sok ország számait pedig ennél is nagyobb mértékben szárnyalta túl.

2021 második negyedévében az Eurostat lakásindexe szerint az eurózónában 6,8 százalékkal, az EU-n belül pedig 7,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest. Ez az eurózónában 2006 negyedik negyedéve, míg a 27 tagállamra vetítve 2007 harmadik negyedéve óta a legnagyobb mértékű drágulás.

Az idei év első negyedévében az ingatlanárak még csak 5,7 százalékkal, illetve 6,1 százalékkal emelkedtek a területekre vetítve. A második negyedév számai ehhez képest az eurózónán belül 2,6 százalékos, az EU összes tagállamára vetítve pedig 2,7 százalékos további emelkedést jelentenek.

Az Eurostat a lakásárak emelkedését az EU tagállamai mellett Svájcban, Izlandon és Norvégiában is mérte. A vizsgált nem EU-s országok közül a drágulás Izlandon és Norvégiában is kiugróan magas volt, éves szinten 12 illetve 10,3 százalékos. Uniós összevetésben pedig hazánk továbbra is a legjobban dráguló országok között volt az ingatlanárakra tekintve.

Az Európai Unió 27 tagállama közül tizenegyben 10 százalékot meghaladó mértékben drágultak az ingatlanárak az elmúlt évben. A legmagasabb mértékű, 16,1 százalékos drágulás Észtországban volt. A negatív dobogó második fokára pedig Dánia került 15,6 százalékos, a harmadikra Csehország, 14,5 százalékos drágulással.

Az árak egyedül Cipruson csökkentek, 4,9 százalékkal,de a drágulás része egyes tagállamokban igen alacsonyan maradt. Ilyen Olaszország, ahol egy év alatt mindössze 0,4 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak és Románia, valamint Spanyolország is. Előbbiben 3, míg utóbbiban 3,3 százalékos volt az éves szintű emelkedés.

Magyarországon EU-s szinten is hatalmas mértékű volt a drágulás.

Nagyon megugrottak a hazai ingatlanárak

Hazánkban egy év alatt brutális mértékben, 11,9 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. Ezzel pedig bőven az EU-s topdrágulók közé tartozunk. A 7,3 százalékos EU-s átlagos áremelkedésnél ugyanis a hazai 47,9 százalékkal magasabb, de a szlovák, sőt az osztrák drágulást is jócskán meghaladja. Régiónkban egyedül Csehországban drágultak ezt meghaladó mértékben a lakások (14,5 százalékkal). Legtöbb szomszédunknál viszont az ingatlanárak messze nem szálltak el úgy, mint nálunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Horvátországban mindössze 6,5 százalékkal emelkedett az ingatlanok átlagos ára, ami a magyarországi drágulás 54 százalékának, tehát alig több mint felének felel meg. Még alacsonyabb, 4,7 százalékos volt az ingatlanárak emelkedése Szlovákiában. Ez a hazánkban tapasztalt 39 százaléka és ezzel északi szomszédunk még nem is tartozik a legkevésbé dráguló európai országok közé.

Ellentétben Romániával, ahol a második legalacsonyabb, csupán 3 százalékos volt az ingatlanárak emelkedése az elmúlt évhez képest. Ez a mértékű drágulás a Magyarországon tapasztalható 25 százaléka, tehát a román ingatlanpiacon mindössze a hazai negyede volt az általános áremelkedés.

A szakértők is elszálló árakról beszélnek

Az Otthon Centrum szeptemberi felmérése szerint a az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1,151 millió Ft/m2 volt. Ez azt jelenti, hogy az átlagos kínálati négyzetméterárak 10,1 százalékkal nőttek a fővárosban az egy évvel ezelőtti értékekhez képest.

A legmagasabb fajlagos átlagár az XII. kerületre jellemző, kereken 2,5 millió forint, amelyet az V. kerület követ átlagosan 2 millió forinttal; ugyanakkor a II. és a VI. kerületben az átlagos kínálati négyzetméterár 1,5 millió forint fölött alakult a felmérés időpontjában.

A többi budai és belvárosi kerületben egymillió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerület sajátja, itt a kínált új lakásokra 708 ezer Ft/m2 átlagos négyzetméterár jellemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18