Old and dirty facades in Budapest old town

Mi folyik a magyar lakáspiacon? Jókora drágulást jósolnak 2022-re

2021. október 6. 07:31

A járvány első hulláma jelentősen rontotta a lakáspiaci kilátásokat. A második és a harmadik hullámnak már nem volt negatív hatása, a kilátások a tavaly második negyedévi mélypont óta fokozatosan javulnak. A negyedik hullám sem jelent érezhető fenyegetést: a jelen felmérés során az egy negyedévvel ezelőttihez képest az ingatlanos cégek és a lakosság is derűlátóbbá vált. Az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke is kétéves csúcsára emelkedett. A használt lakások árai a következő 12 hónapban 3-4%, az új lakásokéi 7-8%-kal emelkedhetnek - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

A lakossági jövedelmek látványos emelkedése és a gyerekes vagy gyerekeket vállaló családokat célzó állami támogatások erősen ösztönzik a keresleti oldalt. Emellett a felpörgő infláció miatt a befektetők figyelme továbbra is kitünteti a lakóingatlanokat. A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest érdemben javultak. (A legnagyobb mértékben a pesti belvárosra és a budai zöldövezetre vonatkozó kilátások erősödtek.) Kelet-Magyarországon is lényegesen, Nyugat-Magyarországon csak kissé javultak a piaci várakozások.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások a 2020 második negyedévi mélypont és 2021 első negyede között folyamatosan javultak, de júniusban megtorpant a javuló trend. A jelen felmérés során ismét javulás regisztrálható, lényegében a fél évvel ezelőtti várakozások köszöntek vissza. A 2021. szeptemberi felmérés adatai alapján Magyarországon 74 ezer biztosan és 180 ezer valószínűleg a következő egy évben lakást építeni vagy vásárolni szándékozó háztartás lehet.

A lakáspiaci indexek 2020 második negyedévben érték el a mélypontot, majd fokozatosan emelkedtek. A GKI–Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűrítik egyetlen számba) negyedéves alapon 6, éves alapon 20 ponttal nőtt. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index 4, illetve 4, illetve 16 ponttal növekedett. Mindkét index kétéves csúcsán áll.

Országos átlagban a felmérés válaszadóinak enyhe többsége (52%-a) a használt lakások árainak emelkedésére, 40%-uk stagnálásra, 8%-uk árcsökkenésre számít a következő 12 hónapban. Budapesten csaknem 70%-uk vár áremelkedést, miközben árcsökkenéssel csak 4%-uk számol. A vidéki körzetekben a stagnáló árakat előre vetítők kerültek enyhe többségbe. Budapesten 4-5, vidéken 2-3%-os áremelkedésre lehet számítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új építésű lakáspiacon a megkérdezettek 70%-a vár áremelkedést a következő egy évben, s csökkenésre lényegében senki sem számít. E téren nincs nagy különbség az egyes régiók között. A kapott válaszok alapján a közeljövőben 7-8%-os áremelkedés prognosztizálható.

A lakásbérleti piacot illető várakozások terén nincsenek nagy változások. A fővárosi piacon e díjak emelkedésére, a vidéki körzetekben ezek stagnálására számít a többség. A következő 12 hónapban lassú, 3-4%-os díjemelkedés valószínű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm