16 °C Budapest
Man stoking a  bonfire with a stick in a yard.

A szomszéd is feljelenthet: brutális bírságot kaphatnak ősszel a kertes ház tulajok

2021. szeptember 25. 12:32

Nyakunkon az igazi levélhullató ősz, de mit kezdhetünk a sok kerti hulladékkal, az avarral és a fanyesedékkel? A szomszédok neheztelése mellett még a pénzünk is bánhatja, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy avarégetés szempontjából lakóhelyünkön épp milyen szabályozás van érvényben.

Nagy a bizonytalanság, hogy szabad-e még a kerti hulladékot elégetni, és ha igen, mikor, ha pedig tilos, mi mást lehet tenni – írja a Hello Vidék. Sokan azt sem tudják, hogy a saját településükön éppen milyen szabályozás van érvényben. 

A zavart az okozza, hogy az országgyűlés által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosítás 2021. január 1-jével eltörölte azt a törvényi lehetőséget, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták az avarégetést.

A szabályozás célja a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, ugyanis a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A felhatalmazás törlésével általánossá vált az avar és a kerti hulladék égetésének a tilalma, és a törvénymódosítás következtében az önkormányzatoknak a rendeleteiket 2021. január 1-jével hatályon kívül kellett helyezniük. 

Közben azonban év végén megjelent egy másik kormányrendelet is, ami a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vidéken a problémát jelenleg az okozza, hogy ahány település, annyiféleképpen szabályozzák a zöldhulladék, a kerti nyesedék és az avar égetését, vagyis ha a kerttulajdonos rossz időben rossz helyen éget avart vagy krumpliszárat, akkor nemcsak a tűzoltóságot hívhatják a nyakára, hanem még a lánglovagok kiszállási díját is neki kell fizetnie. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm