Mi a bulgur, másnéven török rizs? A bulgur elkészítése: a bulgur főzése, bulgur receptek

2021. január 29. 14:00

Mi az a bulgur, más néven török bulgur, vagy törökrizs? Milyen török rizs recept készítését ajánljuk azoknak, akik korábban még nem dolgoztak ezzel az egyszerű és ízletes konyhai alapanyaggal? Hogyan történik a bulgur elkészítése egy alap bulgur recept instrukciói alapján és meddig tart a bulgur főzése? Mutatjuk, a bulgur honnan származik, miért török rizs a neve, és hogy bulgur hol kapható!

Az ínycsiklandó húsos és zöldséges főételek elengedhetetlen kelléke a jól elkészített köret, ami, ha nem variáljuk az alapanyagokat elég gyakran, egy idő után unalmassá, egyhangúvá válik. Hogy egy időre elrugaszkodjunk a megszokott krumplitól és rizsről, nyissunk a közel-keleti konyha irányában és próbáljuk ki a bulgur, másnéven török rizs készítését, ami - ha korábban még nem kóstoltad - igazi meglepetés lesz.

Még egy érv a bulgur elkészítése mellett: a bulgur egy igazán egészséges, rostban gazdag élelmiszer, ami elősegíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését, tehát mindenképpen jót teszünk szervezetünknek a bulgur gyakori fogyasztásával - sőt, diétánkba is nagyszerűen beilleszthetjük! Cikkünkben eláruljuk, honnan származik a bulgur, hogyan történik a bulgur elkészítése és milyen kezdő bulgur receptek ajánlottak, ha először készítjük el!

Mi a bulgur és honnan származik?

A bulgur a közel-keleti konyha egyik alapkörete, Magyarországon gyakran találkozhatunk nevével (főleg közel-keleti éttermekben) és a "török rizs" kifejezéssel is. Gyakori kérdés az is, hogy a török bulgur miből van, miért törökrizs a neve? Nos, a bulgurnak valójában semmi köze nincs a rizshez: a bulgur nem más, mint a még éretlen vagy meghántolt búzaszemek előpárolt (vagy előfőzött) majd kiszárított és durvára tört verziója. A bulgur első ránézésre egy barna, összetört rizsre emlékeztet, ám, ha közelebbről megvizsgáljuk a bulgur szemeket, egyértelműen felismerhetőek a búza ismertetőjegyei.

Érdekesség, hogy a bulgur a rizzsel szemben nem tapad össze: ez azért van, mert a bulgur hőkezelése során kivált keményítőt a szárítás után lekoptatják a bulgur szemekről, így az étel pergős marad. A boltokban több féle bulgur kapható, például a hagyományos világos bulgur, az aromatikus barna bulgur, illetve kifejezetten nagy szemű és finomra tört bulgur típusok.

Bulgur: egyszerűen kombinálható köret bármilyen étel mellé

A bulgur rost- és ásványianyag-tartalma

A bulgur rosttartalma igen magas: mindössze egyetlen csészényi bulgur elfogyasztásával már fedezhetjük a napi rostszükségletünk 25%-át. A bulgur ásványianyag-tartalma is magas: a bulgur gazdag vasban, káliumban, magnéziumban, mangánban, cinkben, rézben, foszforban, B-vitaminokban, omega-6 zsírsavban és antioxidánsokban.

A bulgur kalóriatartalma

A bulgur kalóriatartalma megegyezik a rizsével, ám glikémiás indexe alacsonyabb, ezért jobban illik a szigorú diétákhoz is. Érdemes a bulgurt kombinálni különféle zöldségekkel, alacsony zsírtartalmú fehér húsokkal, például csirkemellel.

  • 100 g főtt bulgur kalória tartalma: 83 kcal

A bulgur elkészítése

A bulgur elkészítése, mivel már egy előfőzött/előpárolt élelmiszerrel van dolgunk nagyon egyszerű, sok esetben főznünk sem kell, elég csak leforráznunk - a legtöbb török bulgur recept szerint is elég egyszerűen letakarnunk a leforrázott szemeket, hogy az magába szívhassa a nedvességet. Az következő bulgur receptek elkészítése bármelyik hétköznapra tökéletes, hiszen nem kell velük sokat bajlódni, nagyon finomak és egészségesek:

Alap bulgur recept

A natúr bulgur elkészítése során nincs szükségünk sok hozzávalóra. Vegyünk egy bögrényi bulgurt, öblítsük le egy szitában, majd egy edényben öntsünk rá kétszer annyi mennyiségű forró vizet egy kevés sóval elkeverve. Fedjük le a bulgur edényét és hagyjuk, hogy magába szívja a vizet körülbelül 15 perc alatt. Kóstolás után döntsük el, elég puha lett-e a bulgur (a nagy szemű bulgur a kisebbre törttel szemben néha kemény maradhat). Ha a bulgur kemény, még egy kevés vizet adjunk hozzá és forraljuk föl kevergetve, kis lángon, míg a bulgur szemek magukba nem szívják a vizet.

A bulgur még a szigorú diétába is beilleszthető

Zöldséges bulgur recept

A zöldséges bulgur hozzávalói

  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj
  • 1 db paradicsom
  • 1 db pritamin paprika
  • 1 db (kisebb) répa
  • ½ bögre borsó
  • 1 ek török/arab fűszerkeverék
  • só ízlés szerint

A zöldséges bulgur recept elkészítése

  1. Tisztítsuk meg és aprítsuk finomra a hagymát és a zöldségeket. A hagymát dinszteljük meg egy kevés sóval a vajon, majd adjuk hozzá a répát, végül a paradicsomot, a borsót és a paprikát is. Főzzük őket össze 2-6 percen keresztül, kevergetve.
  2. Ezután öntsük hozzá az átmosott bulgurt, a fűszerkeveréket és a kétszeres mennyiségű vizet. Forraljuk föl, majd zárjuk el a lángot és takarjuk le az edényt. 10-15 percen keresztül hagyjuk, hogy a bulgur magába szívja a nedvességet.
  3. Ha az idő leteltével még találunk nedvességet a zöldséges bulgur alatt, forraljuk föl és sűrű kevergetés mellett főzzük addig, míg a bulgur magába nem szívja azt. Ha a bulgur kemény maradt, egy kevés vízzel öntsük fel és főzzük további 5 percen keresztül.

Bulgur hol kapható?

A bulgur a közel-keleti konyha népszerűségének köszönhetően már nem számít egzotikumnak: bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban beszerezhetjük a különféle rizsekhez hasonlóan. Ha szeretnénk valamilyen szokatlanabb, különlegesebb bulgur fajtát vásárolni, látogassunk el bio boltokba vagy keleti élelmiszerüzletekbe, ahol biztosan válogathatunk több féle bulgur közül.

A főtt bulgur meddig áll el?

A bulgur török rizs az előfőzött, száraz verzióban hónapokig, akár évekig eláll a konyhaszekrényben, azonban ügyeljünk arra, hogy olyan edényben tároljuk, amibe nem jut be a por, vagy a kártevők. A főtt bulgur hűtőben néhány napig eláll, azonban a minősége már másnapra romlik, éppen ezért azt ajánljuk, hogy a torok rizs lehetőleg mindig frissen készüljön.

Érdekességek

Így, hogy tudjuk, a bulgur mi az, mennyire egyszerű és egészséges étel, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a népszerű bulgur receptek valamelyikét, legyen szó akár egy egyszerű natúr bulgur köretről vagy egy izgalmas bulgur saláta elkészítéséről. További érdekességek az izgalmas bulgur, másnéven török rizs fogyasztásával kapcsolatban:

  • A bulgur szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a szívet és a csontokat, védi az immunrendszert.
  • A bulgur fogyasztása jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően jól átmozgatja a beleket.
  • A bulgur édes receptekhez is kiváló alapanyag: beletehetjük különböző gyümölcsös-magvas reggeli energiabombákba, gyümölcsös salátákba is.
  • A bulgur kedveli az erős fűszerezést: használjunk bátran keleti fűszereket, sót, borsot és sok-sok zöldséget, hogy egy igazán kiadós köretet - vagy akár főételt - kapjunk!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm