9 °C Budapest

5 tipp: így kerüld el, hogy hatalmas csalódás legyen a lakásvásárlás vége

2018. augusztus 4. 17:32

A magyarok életük meghatározó eseményének és az önálló, boldog élet alapjának tartják az otthonteremtést - mutatott rá egy friss kutatása. A lakáskeresők mindennapjai azonban nem egyszerűek; közel kétharmaduk szerint túlárazottak a lakások a környékükön, és a többségük úgy érzi, az árak még magasabbak lesznek. A jó vételnek számító ingatlanokért nagy a harc, de nem árt vigyázni: gyakran a legkecsegtetőbb ajánlatok tartogatják a legtöbb buktatót.

A magyarok 80 százaléka legszívesebben kertes házba költözne és filmbeli amerikai kertvárosi életet élne. Amikor viszont a konkrét lehetőségekről van szó 45 százalékuk már egy panellakással is megelégedne. Az elérhető kínálat és a jelenlegi ingatlanárak sokakat a kompromisszumok felé terelnek - derült ki az OTP Hello Otthon reprezentatív kutatásából.

Nem kérdés, hogy a vásárlók a pénzünkért akkor kaphatják a legtöbbet, ha kihasználnak minden jelenleg elérhető támogatást, és ha a lehetőségekhez képest gyorsan lecsapnak az olcsó, de jó ingatlanra. Míg az előbbire garancia egy tapasztalt pénzügyi partner bevonása, addig az utóbbiban mindig van kockázat: a vonzó ár gyakran rejtett hibákat takar. Az új otthon megtalálása igen komoly horderejű döntés egy család életében, a lakásvásárlás általában rengeteg bizonytalansággal jár. Éppen ezért a bank szakértői összegyűjtöttek öt tippet a csalódások megelőzésére:

  • Nézze meg a környék ingatlanárait! Ha látszólag hasonló ingatlanok láthatóan többe kerülnek, mint a kiválasztott lakás, érdemes elkezdeni gyanakodni, jó eséllyel elhallgat valamit az eladó!
  • Igyekezzen beszerezni a tulajdoni lapot, vagy még telefonon kérdezzen rá az ingatlan adataira! Ha regisztrál az Ügyfélkapura, a földhivatali nyilvántartásból évente 20 alkalommal ingyenesen letöltheti a tulajdoni lap első oldalát. Ezen találhatók az ingatlan főbb paraméterei, tulajdonosai. Ha például arra kíváncsi, hogy terheli-e jelzálogjog, szolgalmi jog, elővételi jog az ingatlant, akkor a nyilvántartásból díjfizetés ellenében ezt is megtudhatja. Van az a helyzet, amikor el sem érdemes indulni a lakást megnézni.
  • Nézze meg milyen a környék! Az ingatlan árán nagyon sokat változtathat, hogy kifejezetten nyugodt és biztonságos a környék, vagy éppen pörgős, zajos és magasabb a bűncselekmények száma. Rendkívül könnyen kezelhető a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) térinformatikai alkalmazása, mely szintén Ügyfélkapu regisztráció után érhető el. A bűnügyi statisztika persze nem feltétlenül kell, hogy eltántorítsa, hiszen sokat tehet ingatlana biztonsága érdekében, de alkualapnak még jól jöhet a megszerzett információ.
  • Nemcsak a lakás, hanem a társasház is számít. Igyekezzen minél több információt szerezni a társasház helyzetéről. Hiába felújított, korszerű a lakás, ha az épület ilyen vagy olyan okokból rossz állapotban van. Nem megfelelő a szigetelés, folyamatosak a csőrepedések, a lakók egy része nem fizeti a közös költséget, adóssága van a háznak és még számtalan elsőre nem látható gond akadhat. Érdemes elkérni a társasház alapító okiratát, szervezeti és működési szabályzatát és váltani néhány szót a közös képviselővel is.
  • Böngésszen az illetékes önkormányzat honlapján! Családi ház vagy építési telek vásárlásakor különösen ajánlott a helyi építési szabályok alapos áttekintése. Hiába gyönyörű a panoráma a 100 éves tölgyfák árnyékából a budai hegyekben, ha a telken például nem építhető családi ház. 
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm