20 °C Budapest
Magyar szellemvárosok: üresen áll a lakás, ha nem adnak érte 3 milliót

Magyar szellemvárosok: üresen áll a lakás, ha nem adnak érte 3 milliót

2016. augusztus 9. 12:14

A 4,4 millió magyar lakás közül 560 ezer üresen áll, és az elmúlt 10 évben végzett épületfelújítások ellenére az épület minőségét illetően az ingatlanok kevesebb mint 40 százalékával elégedettek a lakók - derül ki a KSH legfrissebb, "Miben élünk?" című felméréséből.

A magyarországi lakóépületek száma közel 2,7 millióra tehető, az ezekben 4,4 millió regisztált lakás van. Mintegy 1 millió lakás van nagy méretű, 25 vagy annál több lakásos épületben. Az üres lakások szám a rendszerváltás óta folyamatosan nő: míg 2001-ben 9,2 százalék volt, 2015-re 12,7 százalékra emelkedett, tehát nagyjából 560 ezer lakás áll üresen. Ezeknek csaknam a fele 5 ezer főnél kisebb népességű településeken található. Ennek legfőbb oka, hogy az ilyen kis lélekszámú településeken nagyon alacsony a lakáspiaci kereslet. A nem lakott lakásoknak a 64 százaléka tartósan üres, tehát legalább egy éve nincs lakója. 

41 százalékuk falvakban található, és az 560 ezer üres lakásnak csaknem a 22-23 százaléka olyan településeken üres, ahol a lakások ára 3 millió forint alatt van.

Az üres lakások aránya Budapesten és Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, ott nem éri el a 7 százalékot.

Nem veszi meg

A tulajdonosi lakáshasználat hosszú idő után kissé csökkent: míg 2011-ben 92 százalékos volt ez az arány, 2015-ben csak 89 százalék lakott saját tulajdonú ingatlanban. 

A KSH adatgyűjtés során még nem tudtak arról, hogy lesz CSOK - 2015 október-novemberében zajlott az összeírás - , tehát ez a kutatás már nem mutatja ennek hatásait.

Ahogy csökken a tulajdonosok által lakott ingatlanok aránya, úgy nő a magánbérleti lakások aránya. Országos szinten a lakások 6 százalékát bérlik magántulajdonostól, és 3 százalékát önkormányzattól. Budapesten 10,5 százalékos a magántulajdonstól béret, és 7 százaléka önkormányzati bérlakás.

Mennyiből lehet fenntartani?

A KSH felmérése szerint egy átalgos lakásnak havi 40 ezer forint a fenntartási költsége, ami a háztartások jövedelmének a 22 százalékát teszi ki. Ez az arány 2003-ban ugyanennyi volt, 2010-ben viszont 25 százalék fölé emelkedett. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban egy átlagos lakás havi fenntartása 6 ezer forinttal kerül többe, mint máshol. A parasztházak, tanyák havi rezsije átlagosan 29 ezer forint, a lakótelepi lakásoké 39 ezer forint, míg a többszintes családi házaké 49 ezer forint.

Egyre többen érzik úgy, hogy nem megterhelő fenntartani a lakásukat, míg 2003-ban 22 százalék gondolta így. A megkérdezettek elmondása szerint 32 százalékuknak tavaly már nem jelentett nehézséget fenntartania a lakását, a lakosság 68 százalékának viszont ez továbbra is nagy terhet jelent.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?