2 °C Budapest

Magyar szellemvárosok: üresen áll a lakás, ha nem adnak érte 3 milliót

2016. augusztus 9. 12:14

A 4,4 millió magyar lakás közül 560 ezer üresen áll, és az elmúlt 10 évben végzett épületfelújítások ellenére az épület minőségét illetően az ingatlanok kevesebb mint 40 százalékával elégedettek a lakók - derül ki a KSH legfrissebb, "Miben élünk?" című felméréséből.

A magyarországi lakóépületek száma közel 2,7 millióra tehető, az ezekben 4,4 millió regisztált lakás van. Mintegy 1 millió lakás van nagy méretű, 25 vagy annál több lakásos épületben. Az üres lakások szám a rendszerváltás óta folyamatosan nő: míg 2001-ben 9,2 százalék volt, 2015-re 12,7 százalékra emelkedett, tehát nagyjából 560 ezer lakás áll üresen. Ezeknek csaknam a fele 5 ezer főnél kisebb népességű településeken található. Ennek legfőbb oka, hogy az ilyen kis lélekszámú településeken nagyon alacsony a lakáspiaci kereslet. A nem lakott lakásoknak a 64 százaléka tartósan üres, tehát legalább egy éve nincs lakója. 

41 százalékuk falvakban található, és az 560 ezer üres lakásnak csaknem a 22-23 százaléka olyan településeken üres, ahol a lakások ára 3 millió forint alatt van.

Az üres lakások aránya Budapesten és Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, ott nem éri el a 7 százalékot.

Nem veszi meg

A tulajdonosi lakáshasználat hosszú idő után kissé csökkent: míg 2011-ben 92 százalékos volt ez az arány, 2015-ben csak 89 százalék lakott saját tulajdonú ingatlanban. 

A KSH adatgyűjtés során még nem tudtak arról, hogy lesz CSOK - 2015 október-novemberében zajlott az összeírás - , tehát ez a kutatás már nem mutatja ennek hatásait.

Ahogy csökken a tulajdonosok által lakott ingatlanok aránya, úgy nő a magánbérleti lakások aránya. Országos szinten a lakások 6 százalékát bérlik magántulajdonostól, és 3 százalékát önkormányzattól. Budapesten 10,5 százalékos a magántulajdonstól béret, és 7 százaléka önkormányzati bérlakás.

Mennyiből lehet fenntartani?

A KSH felmérése szerint egy átalgos lakásnak havi 40 ezer forint a fenntartási költsége, ami a háztartások jövedelmének a 22 százalékát teszi ki. Ez az arány 2003-ban ugyanennyi volt, 2010-ben viszont 25 százalék fölé emelkedett. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban egy átlagos lakás havi fenntartása 6 ezer forinttal kerül többe, mint máshol. A parasztházak, tanyák havi rezsije átlagosan 29 ezer forint, a lakótelepi lakásoké 39 ezer forint, míg a többszintes családi házaké 49 ezer forint.

Egyre többen érzik úgy, hogy nem megterhelő fenntartani a lakásukat, míg 2003-ban 22 százalék gondolta így. A megkérdezettek elmondása szerint 32 százalékuknak tavaly már nem jelentett nehézséget fenntartania a lakását, a lakosság 68 százalékának viszont ez továbbra is nagy terhet jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem