17 °C Budapest

Szuperolcsó és méregdrága: ilyen lakások fogynak Budapesten

Pénzcentrum
2013. október 29. 14:01

A XIV. kerületi, 9 milliós és a drága II. kerületi ingatlanokból fogy manapság a legtöbb a fővárosban. Mindkettőből nagyjából 350 darabot lehet évente eladni, legalábbis így volt ez az elmúlt 3 évben és nagyjából idén is így alakul.

Az elmúlt években az indokoltnál jóval kevesebb, nagyjából a fele vevőt lehetett regisztrálni az ingatlanpiacon, ráadásul a válság előttiekhez képest más vásárlási szokásokkal. Vagyis manapság az tud nekik eladni, akinek a megfelelő helyen a megfelelő (alacsony) áron van eladnivalója. Hol és mennyiért vásárolnak ma Budapesten, és milyen volumenben - tette fel a kérdést legfrissebb elemzésében a Duna House.

A XI. és XIII. kerületekben évi kb. 2500 tranzakció történik, ezzel a főváros legforgalmasabb régiói. A XI.-ben ráadásul a 9 és a 10 milliós ingatlanokra is 300-300 vevő jut évente, amely a már említett XIV. kerületi, 9 millióért vásárolt lakások kategóriája után a két legnagyobb adat. Ez utóbbi kerület egyébként szintén dobogós az évi 2200 körüli ingatlan adás-vétellel.

Az elemzésben külön vizsgált 25-50 millió közötti kategóriában az V. és a II. jeleskedik. Az V. kerület azért, mert az összes eladott ingatlan harmada ebből az árkategóriából kerül ki, ami mennyiségét tekintve évente kb. 220 darab tranzakciót jelent. A II. kerületben valamivel kevesebb, 27 százalék az ebbe az árkategóriába eső vételek aránya, de az évi összes, kb. 1300 tranzakciót tekintve ez nagyjából 350 darab ingatlanvétel ebben a sávban. Egyébként a II. kerület vezeti az 50 millió fölöttiek listáját is, 14 százalék vásárol ilyen összegért, ami ~ évi 180 db adás-vételt jelent.

Érdemes természetesen a legolcsóbb, 5 millió forint alatti ingatlanok piacát is megemlíteni. Ebben az ársávban a VIII. kerület van az élen. Itt évente összesen 1400 körüli adás-vétel történik, amelynek a 15 százaléka az említett 5 milliós ár alatt realizálódik, vagyis kb 210 darab tranzakció.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?