23 °C Budapest

Hihetetlen fogások a lakáspiacon

Pénzcentrum
2013. október 28. 13:04

A hazai lakáspiacon a teljes 2013-as év adásvételeinek száma az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan most is 90 000 körül lesz. Országos szinten az újlakás eladások alig 3%-át teszik ki az összes tranzakcióknak, a stagnáló használtlakás forgalmat főleg az élethelyzetből adódó változások generálják. A használtlakás árak 2008-ban indult csökkenése egy 2011 végi rövid megtorpanás után ismét folytatódott, 2008 és 2013 között már több mint 20 százalékos a visszaesés. Továbbra is komoly áralkura van lehetőség, a teljes árengedmény mértéke átlagosan 13,7 százalékot tesz ki - derül ki az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Monitorjából.

"A már megszokott lakáspiaci kép bontakozik ki előttünk; stagnáló adásvételi számok, csökkenő árak, javuló vevői pozíciók, hosszabbodó értékesítési idők." - összegezte Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője - "A "félig üres pohár" szemszögéből az látszik, hogy az új építésű lakások egyre csökkenő eladásai aggasztóak, a lakásépítésekben mind az értékesítési célú, mind a saját célú építkezésekben komoly visszaesés látható. De, nézhetjük a "félig tele pohár" szemszögéből is, hiszen az élethelyzetből adódó változások a gazdasági és finanszírozási helyzettől függetlenül 2009 óta stabilan 90.000 körüli adásvételt generálnak, és ez nagy valószínűséggel idén is így lesz. Azonban lehet, hogy jobb ötlet meginni azt a fél pohár vizet, és kihasználni, hogy az árak 2008-hoz képest 20 százalékkal alacsonyabbak, az állami kamattámogatások valóban jó kondíciókat biztosítanak a lakásvásárláshoz, és a bérleti díjak minimális emelkedése miatt a bérbeadási célú vásárlás versenyképes hozamokkal kecsegtet." - tette hozzá az elemző.

"Az idei év első három negyedévében tapasztalt 65 ezres forgalom leginkább a 2011-es év első kilenc hónapjában mérthez hasonlító-." - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. - "Tavaly a végtörlesztés lezárása nagyszámú előrehozott vásárlást hozott a piacon, így célszerűbb az idei adatokat a 2011-es év azonos időszakán látott adásvételek mennyiségével összevetni.""

Zsugorodó újlakáspiac

Akár az újépítésű lakások eladásait, akár a lakásépítési statisztikákat nézzük, nehéz pozitívumokat találni az ebben a szegmensben. 2012 első félévéről 2013-ra 40 százalékkal csökkent a használatbavételi, illetve 30 százalékkal az építési engedélyek száma Magyarországon. A csökkenés a 2009 óta tartó mélyrepülés folytatása, ráadásul a 2011-2012 között látható lassuló visszaesés ismét felgyorsult. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a lakásépítések mélyrepülését nem csak a profitalapú ingatlanfejlesztések leállása okozza, hanem a háztartások építési kedvét is jelentősen visszafogja a kedvezőtlen gazdasági és finanszírozási környezet.

Akár az új építésű lakások eladásait, akár a lakásépítési statisztikákat nézzük, nehéz pozitívumokat találni ebben a szegmensben. 2012 első félévéről 2013-ra 40 százalékkal csökkent a használatbavételi, illetve 30 százalékkal az építési engedélyek száma Magyarországon. A csökkenés a 2009 óta tartó mélyrepülés folytatása, ráadásul a 2011-2012 között látható lassuló visszaesés ismét felgyorsult. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a lakásépítések mélyrepülését nem csak a profitalapú ingatlanfejlesztések leállása okozza, hanem a háztartások építési kedvét is jelentősen visszafogja a kedvezőtlen gazdasági és finanszírozási környezet.

A KSH statisztikái szerint a válság óta folyamatosan csökkenő arányban szerepelnek új építésű lakások az adásvételekben. Amíg az összes adásvétel 2009 óta folyamatosan a 90.000-es szint körül mozog, az új lakás eladásoké csökken, ami egyrészt a kínálat szűkülését, másrészt a vevői bizalmatlanságot tükrözi. Amíg 2008-ban országos szinten 9 százalék körüli, Budapesten pedig 15 százalék körüli volt az új építésű lakások részaránya az összes eladáson belül, addigra ez 2012-ben 3, illetve 4,5 százalékra esett vissza.

Használtlakás piac: jó vevőnek lenni

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az értékékesítési idők 2013 első kilenc hónapjában tovább nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés minden típus esetében megfigyelhető, a panellakások értékesítésére 3, a téglalakások eladására 4,5, míg a téglaépítésű házak esetében 7 hónapot kell ez eladónak az értékesítésre átlagosan szánnia.

A teljes árengedmény mértéke átlagosan 13,7 százalékot tett ki. A vevői alkulehetőségek növekedése a panel és a téglaépítésű lakások esetében is megfigyelhető volt, míg a téglaépítésű házaknál minimálisan mérséklődött. Mind a panellakások, mind a téglaépítésűek esetében a növekmény fele-fele arányban oszlik meg a kínálati árcsökkentés és a szerződéskötés kori áralku között. Az árengedmények mértéke nagyjából megegyezik az ország egyes régióiban, kivételt csak Pest megye képez, ahol az eladók rosszabb alkupozíciója a teljes árengedmény mértékében is megmutatkozik. Az agglomerációban tapasztalható nagyobb alkuban az is szerepet játszik, hogy az ingatlanállományban azon a területen a családi házak dominálnak, melyek önmagukban is nagyobb alkumértéket jelentenek.

Visszafogottan növekvő bérleti díjak

A bérleti díjak az idei év első kilenc hónapjában is magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában, így már három éve visszafogottan nőnek. Bár a növekedés stabil, a díjak még nem érték el a 2009-es szintet sem, a válság előtti szinttől pedig további 10-15 százaléknyira vannak elmaradva. A növekvő bérleti díjak a befektetési célú ingatlanvásárlást is vonzóbbá tehetik. A jelenleg bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon továbbra is 8 és 9 százalék közötti hozamokat lehet elérni.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44