25 °C Budapest

Lebegő szélerőmű, "ingyenelem": ezt Verne Gyula is megirigyelné

Pénzcentrum
2012. április 15. 12:24

A klímaváltozással kapcsolatos félelmek, a fosszilis energiahordozók árának növekedése, illetve a készletek apadása egyre több figyelmet irányítanak a megújuló energiaforrásokra. Az elmúlt bő tíz év során lezajlott technológia fejlesztéseknek köszönhetően a megújulók versenyképessége egyre javul. A többnyire hagyományos megoldásokat tökéletesítő jól látható piaci szereplők mellett sok kisebb társaság is végez kutatásokat a megújuló energiák hasznosítása terén, nem egy esetben teljesen új utat keresve a zöld energia termelés hatékonyságának javítására. Az elmúlt hetekben két nagyon érdekes innováció járta be a világot: egy amerikai társaság repülő szélerőmű fejlesztésével hajtott végre eredményes kísérletet, míg egy walesi cég a beltéri fény energetikai hasznosításában ért el sikert, igen kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel az eldobható elemek gyártóit.

A világ energiaszükségletének fejlődő világ vezérelte növekedése, a kőolajkészletek kimerülésének közeledése, illetve a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak az elmúlt 10-15 során hatalmas lökést adtak az alternatív, megújuló energetikai fejlesztéseknek. A megújuló energiaforrások ismét közel kerültek az emberekhez (nem szabad elfelejti, hogy az emberiség az ipari forradalmat megelőzően többnyire kizárólag ezen energiaforrásokra támaszkodhatott), már Magyarországon is számos településen látni a háztetőkön napkollektorokat, napelemeket, Bécs felé haladva az autópályán sorra tornyosulnak a hatalmas szélturbinák.

Miközben az olyan hatalmas energetikai cégek, mint a GE, a Siemens vagy a Vestas gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kiforrottnak tekinthető technológiai megoldások hatékonyságát javítsák, és ezáltal megteremtsék a megújuló energiaforrások abszolút versenyképességét a jelen árampiaci feltételek között, addig a kisebb cégek igyekeznek szabadjára engedni fantáziájukat, és a mára már konvencionálissá vált megújuló energetikai megoldásokon túli, alternatív technológiákat fejleszteni.

Ezek a kisebb társaságok ugyanis nem képesek a hagyományos technológiai megoldások területén versenyezni, hisz azokon az imént említett gigavállalatok is nehezen érvényesülnek az egyre nehezedő kínai nyomás következtében, ezért olyan fejlesztési területeket visznek, amely a megújuló energiaforrások "nem hagyományos" hasznosítását célozzák meg.

Az elmúlt időszakban két ilyen kisebb társaság is a hírekbe került innovatív megoldásával, az egyik az AltaerosEnergies (AE), amely sikeres kísérletet hajtott végre az általa fejlesztett repülő szélerőművel, a másik pedig a brit G24 Innovations (G24i), amely beltéri körülmények között ért el napelemével- igen figyelemre méltó hatásfokú - napenergia-hasznosítást.

AltaerosEnergies

Az MIT-ról kivált Altaeros Energies 2010 óta fejleszti lebegő szélerőművét. A társaság úgy kíván alacsony költségek mellett szélenergiát termelni, hogy kihasználja a nagyobb magasságban érvényesülő erősebb és folyamatosabb szelet. Az AE innovációjával tavaly elnyerte a ConocoPhillips által meghirdetett energetikai versenyt, támogatást kap az amerikai mezőgazdasági minisztériumtól, a Kaliforniai Energetikai Bizottságtól és a Maine-i Technológiai Intézettől. A társaság egyébként partnert keres az első kereskedelmi szélerőművük létrehozásához.

Az AE légi szélturbinájának - amelyet az angol rövidítés nyomát AWT-nek nevez - nagy előnye, hogy rendkívül mobilis, sokkal egyszerűbben üzembe helyezhető, mint egy hagyományos szélturbina, és az általa elérhető magasságokban mutatkozó szélviszonyoknak köszönhetően jelentősen (a gyorsabb és kitartóbb szélnek betudhatóan) jobb kihasználtságra, gazdaságosabb termelésre képes.

A március 27-én lezajlott kísérlet során egy 10 méter átmérőjű repülő turbinát eresztettek fel 100 méteres magasságba. Az AWT-t egy normál vontató csörlőjén keresztül eresztették fel, a turbinát a speciális tűzállóanyagba töltött hélium emelte a magasba. Az eszköz a levegőben megtermelt áramot a rögzítőzsinórzaton keresztül juttatta le a földre.

A társaság tervei szerint az AWT-t akár 300 méter magasra is fel lehet ereszteni, ami által az optimális terhelési feltételek mellett 65%-kal alacsonyabb költségek mellett képes az áramtermelésre. A berendezés nem szennyezi a környezetet, továbbá zajszennyezéssel sem jár az üzemeltetése, és a karbantartási igénye is nagyon alacsony.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az AE elképzelése szerint a berendezést tökéletesen lehetne alkalmazni az áramhálózathoz nem csatlakozó településeken, katonai bázisokon, de a társaság hosszabb távú elképzelései szerint a technológia alkalmas lehet a tengeri szélerőművek termelési költségeinek csökkentésére is. Maga az elgondolás olyannyira ígéretes, hogy az amerikai szövetségi légügyi felügyelet már ki is dolgozott egy szabályozástervezetet a repülő szélerőművek használatára.

G24i

A G24i walesi társaság a beltéri, szórt fény hasznosításában, avagy ahogy ők hivatkoznak rá, a fény újrahasznosításában érdekelt társaság, amely ellentétben az imént tárgyalt AE-vel, már most is működő gyártórészleggel bír, és a múlt heti bejelentésüket megelőzően is technológiai értelemben piacvezetőnek számítottak a beltéri fényhasznosítás területén.

A társaság által legutóbb közöltek szerint, a fényérzékeny festett cellákra alapuló technológiájukban sikerült egy minden korábbinál magasabb hatásfokú anyagot létrehozniuk. Az új anyagtechnológiai megoldáson alapuló napelem átlagosan 26%-os hatásfokkal képes átalakítani a beltéri fényt elektromos energiává, amely jelentősen meghaladja a táraság által korábban felállított 15%-os világrekordot.

A társaság megoldásait elsősorban a háztartási elektronikai eszközökhöz ajánlja. A G24i elképzelései szerint speciális beltéri napelemeik kiválthatják a háztartási eszközökben használatos elemeket, illetve jelentősen csökkenthetik a készenléti "stand-by" üzemmód által felhasznált hálózati energiát is. Utóbbi a becslések szerint a teljes lakossági áramfogyasztás közel 8%-áért felel az Egyesült Királyság területén.

A társaság rendkívül optimista az új, hatékonyabb napelemükkel kapcsolatban. Az új napelem(fólia) gyártása nem igényel jelentős beruházását a cégtől, a már meglévő gyártósoraik képesek az előállítására, miközben az eldobható elemek évi 80 milliárd dollárosra becsült piaca rendíkvül jó növekedési lehetőséggel kecsegteti a vállalatot. A társaság vezető kutatója szerint, akit egyébként az érintett technológiával kapcsolatos felfedezéséért idén Albert Einstein tudományos díjjal tüntettek ki, az alkalmazott eljárás optimalizálásával elérhető lehet a 40%-os átalakítási hatásfok is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?