21 °C Budapest

Takarékoskodtak: 80 százalékkal csökkentették számláikat

2011. június 18. 15:02

A Stockholm melletti Hasselby városában Andreas Carlgren, Svédország környezetvédelmi minisztere hivatalosan is lezárta az "Egy tonna élet" elnevezésű projektet. A Lindell család hat hónapon át élt környezettudatos módon, szigorúan szem előtt tartva a széndioxid-kibocsátásuk normál 7,3 tonnáról, a minimális 1 tonnára való csökkentését. Egy lenyűgöző végső hajrát követően Lindellék 1,5 tonnával végeztek, így a családnak csaknem 80 százalékkal sikerült csökkentenie a széndioxid-kibocsátását a januári kezdéskor mért értékhez képest.

A család - az apa Nils, az anya Alicja és gyermekeik, Hannah és Jonathan - 80 százalékos csökkentése azt mutatja, hogy a kormány éghajlattal kapcsolatos, a svéd széndioxid-kibocsátás 2020-ra előirányzott 40 százalékos csökkentési célkitűzése már egy átlagos háztartás számára is elérhető a rendelkezésre álló ismeretek és technológia felhasználásával.

"Amíg el nem jutottunk a 2,5 tonnás határig, nem kellett semmilyen nagyobb kompromisszumot kötnünk a mindennapi életünkben. Azután viszont élesedett a helyzet, és a 1,5 tonnás szinten élni egy különleges tapasztalat volt számunkra" - mondja Alicja Lindell.

Az "Egy tonna élet" projekt keretein belül az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Car Corporation, szakértő partnereikkel, az ICA szupermarket-hálózattal és a Siemensszel együtt egy környezettudatos háztartás előfeltételeit teremtette meg. Lindellék hat hónapra elhagyták az 1970-es években épült otthonukat és közel tíz éves autójukat. Ezen időszak alatt egy, az A-hus által épített vadonatúj, környezettudatos faházban éltek, illetve egy elektromos hajtású Volvo C30 Electric autót használtak. A Vattenfall vállalat biztosította a megújuló forrásból származó energiát, az új energiatechnológiát, valamint az energiahasználattal kapcsolatos oktatást. Az élelmezés és a háztartási eszközök területén a projekt partnere az ICA és a Siemens volt.

A legnagyobb csökkentés a közlekedésben és az áramfogyasztásban keletkezett

A család a közlekedés és az áramfogyasztás területén érte el a leglátványosabb eredményt. A közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás több mint 90 százalékkal csökkent, ami annak a ténynek is köszönhető, hogy a család elektromos autóját vízerőműből származó árammal töltötték újra. A család háza, megtermeli a saját számára szükséges áramot, és egy kiegészítő, vízerőműből származó, megújuló energiaforrás felhasználásával, a vásárolt elektromos áramból származó széndioxid-kibocsátás szinte nullára csökkent. Összességében a család otthonából származó széndioxid-kibocsátás a felénél kevesebbre csökkent.

Az étkezés a harmadik olyan terület, ahol a család lenyűgöző eredményeket ért el. Azzal, hogy nem dobtak ki ételt, és megfontoltan választottak, jelentős csökkentést értek el a széndioxid-kibocsátásban. A többféle hús váltogatásával és több zöldség fogyasztásával bárki csökkentheti az étkezésből származó széndioxid-kibocsátását. A próbaidőszak vége felé Lindellék csak vegetáriánus ételeket ettek, és a tejtermékeket szója- és gabonaalapú alternatívákra cserélték.

Ambiciózus utolsó hajrá - de a "hátizsák" visszahúzta őket

Annak érdekében, hogy tovább csökkentsék az utolsó, 1,5 tonnás hét széndioxid-kibocsátását, a család úgy döntött, hogy lecsökkentik az otthonuk méretét az egyik szobájuk és az abban lévő valamennyi kényelmi berendezés lezárásával.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Az utolsó hajrában szinte valamennyi ételtől tartózkodtunk, amit addig általában fogyasztottunk. Továbbá nem tévéztünk, nem mentünk vásárolni, illetve kávézókba és éttermekbe sem jártunk. A 900 kilogrammos "hátizsákkal" azonban ennek ellenére sem sikerült megvalósítani az egy tonnára való csökkentést" - mondja Nils Lindell.

 


Ez a "hátizsák" tartalmazza a különböző termékek, például a családi ház, a napelemek, az autó, a ruhák és a bútorok gyártása során keletkezett széndioxid-kibocsátást.

"A gyártás során felmerülő széndioxid-kibocsátást nem tudtuk befolyásolni. Azt viszont képesek voltunk bemutatni, hogy a megfelelő ismeretekkel és motivációval eléggé közel lehet kerülni az egy tonnához. Ráadásul ez egy igazán élvezetes és nagyon tanulságos kaland volt a számunkra" - tette hozzá Nils Lindell.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?