6 °C Budapest

Takarékoskodtak: 80 százalékkal csökkentették számláikat

2011. június 18. 15:02

A Stockholm melletti Hasselby városában Andreas Carlgren, Svédország környezetvédelmi minisztere hivatalosan is lezárta az "Egy tonna élet" elnevezésű projektet. A Lindell család hat hónapon át élt környezettudatos módon, szigorúan szem előtt tartva a széndioxid-kibocsátásuk normál 7,3 tonnáról, a minimális 1 tonnára való csökkentését. Egy lenyűgöző végső hajrát követően Lindellék 1,5 tonnával végeztek, így a családnak csaknem 80 százalékkal sikerült csökkentenie a széndioxid-kibocsátását a januári kezdéskor mért értékhez képest.

A család - az apa Nils, az anya Alicja és gyermekeik, Hannah és Jonathan - 80 százalékos csökkentése azt mutatja, hogy a kormány éghajlattal kapcsolatos, a svéd széndioxid-kibocsátás 2020-ra előirányzott 40 százalékos csökkentési célkitűzése már egy átlagos háztartás számára is elérhető a rendelkezésre álló ismeretek és technológia felhasználásával.

"Amíg el nem jutottunk a 2,5 tonnás határig, nem kellett semmilyen nagyobb kompromisszumot kötnünk a mindennapi életünkben. Azután viszont élesedett a helyzet, és a 1,5 tonnás szinten élni egy különleges tapasztalat volt számunkra" - mondja Alicja Lindell.

Az "Egy tonna élet" projekt keretein belül az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Car Corporation, szakértő partnereikkel, az ICA szupermarket-hálózattal és a Siemensszel együtt egy környezettudatos háztartás előfeltételeit teremtette meg. Lindellék hat hónapra elhagyták az 1970-es években épült otthonukat és közel tíz éves autójukat. Ezen időszak alatt egy, az A-hus által épített vadonatúj, környezettudatos faházban éltek, illetve egy elektromos hajtású Volvo C30 Electric autót használtak. A Vattenfall vállalat biztosította a megújuló forrásból származó energiát, az új energiatechnológiát, valamint az energiahasználattal kapcsolatos oktatást. Az élelmezés és a háztartási eszközök területén a projekt partnere az ICA és a Siemens volt.

A legnagyobb csökkentés a közlekedésben és az áramfogyasztásban keletkezett

A család a közlekedés és az áramfogyasztás területén érte el a leglátványosabb eredményt. A közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás több mint 90 százalékkal csökkent, ami annak a ténynek is köszönhető, hogy a család elektromos autóját vízerőműből származó árammal töltötték újra. A család háza, megtermeli a saját számára szükséges áramot, és egy kiegészítő, vízerőműből származó, megújuló energiaforrás felhasználásával, a vásárolt elektromos áramból származó széndioxid-kibocsátás szinte nullára csökkent. Összességében a család otthonából származó széndioxid-kibocsátás a felénél kevesebbre csökkent.

Az étkezés a harmadik olyan terület, ahol a család lenyűgöző eredményeket ért el. Azzal, hogy nem dobtak ki ételt, és megfontoltan választottak, jelentős csökkentést értek el a széndioxid-kibocsátásban. A többféle hús váltogatásával és több zöldség fogyasztásával bárki csökkentheti az étkezésből származó széndioxid-kibocsátását. A próbaidőszak vége felé Lindellék csak vegetáriánus ételeket ettek, és a tejtermékeket szója- és gabonaalapú alternatívákra cserélték.

Ambiciózus utolsó hajrá - de a "hátizsák" visszahúzta őket

Annak érdekében, hogy tovább csökkentsék az utolsó, 1,5 tonnás hét széndioxid-kibocsátását, a család úgy döntött, hogy lecsökkentik az otthonuk méretét az egyik szobájuk és az abban lévő valamennyi kényelmi berendezés lezárásával.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az utolsó hajrában szinte valamennyi ételtől tartózkodtunk, amit addig általában fogyasztottunk. Továbbá nem tévéztünk, nem mentünk vásárolni, illetve kávézókba és éttermekbe sem jártunk. A 900 kilogrammos "hátizsákkal" azonban ennek ellenére sem sikerült megvalósítani az egy tonnára való csökkentést" - mondja Nils Lindell.

 


Ez a "hátizsák" tartalmazza a különböző termékek, például a családi ház, a napelemek, az autó, a ruhák és a bútorok gyártása során keletkezett széndioxid-kibocsátást.

"A gyártás során felmerülő széndioxid-kibocsátást nem tudtuk befolyásolni. Azt viszont képesek voltunk bemutatni, hogy a megfelelő ismeretekkel és motivációval eléggé közel lehet kerülni az egy tonnához. Ráadásul ez egy igazán élvezetes és nagyon tanulságos kaland volt a számunkra" - tette hozzá Nils Lindell.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem