27 °C Budapest

Így lehet filléres a fűtésszámlád

2011. április 24. 11:02

Várhatóan a következő fűtési szezon végéig kerül Magyarországon is bevezetésre az a fogyasztásmenedzsment rendszer, melynek használatával hatékonyan csökkenthetők a fűtési költségek, valamint ösztönözhető a valóban tudatos fogyasztói magatartás megvalósulása. A rendszer a fűtéskorszerűsítésen átesett távfűtéses, illetve központi kazános épületek esetében alkalmazható, segítségével egy erre a célra kifejlesztett online felületen keresztül állandóan követhető a fogyasztás alakulása.

A fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően átlagosan 20%-kal csökkenhetők a fűtésre fordított kiadások távfűtéses lakóépületek esetében. A korszerűsítés során beépített eszközök lehetővé teszik a hőmérséklet szabályozását a távfűtött lakásokban (termosztatikus radiátorszelep), illetve a költségek lakások közötti fogyasztás arányos elszámolását (fűtési költségosztó). Ezeknek a berendezéseknek köszönhetően a korábbiakkal ellentétben a fogyasztó érdekeltté válik abban, hogy tudatosan használja a távfűtést. Magyarországon összesen körülbelül 800.000 távfűtött, illetve a lakóépületben elhelyezett központi kazánnal fűtött lakás van, ezek közül eddig mintegy 300 ezerben valósult meg fűtéskorszerűsítés.

A Németországban 2010 nyara óta elérhető fogyasztásmenedzsment rendszer (Techem Smart System) további lehetőséget jelent az energiafogyasztás csökkentésére a távfűtött lakások, illetve a központi kazános épületek esetében. A rendszer lényege, hogy egy online felületen keresztül folyamatosan lekérdezhetők az egyes lakások fogyasztási adatai, így a lakók a fűtési szezon közben is értesülhetnek arról, hogy mekkora a fogyasztásuk. Ennek ismeretében sokkal inkább ösztönözhetők arra, hogy tudatosan használják a korszerűsítés során beépített eszközöket. A rendszer, melynek bevezetése várhatóan a következő fűtési szezon végéig valósul meg, lehetővé teszi az eszközök működésének állandó monitoringját is, így az esetlegesen meghibásodott berendezések, illetve a visszaélések is ideje korán kiszűrhetők.

 


"A fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos eddigi hazai tapasztalatok pozitívak. A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy csak a fűtési rendszer modernizálása átlagosan 20%-os energia megtakarítást eredményez. A fűtési költségekben esetlegesen felmerülő aránytalanságok elsősorban abból adódnak, hogy a fogyasztók nem minden esetben tudatosak, nem használják ki teljes mértékben a korszerű távfűtés nyújtotta lehetőségeket. A fogyasztásmenedzsment rendszer egy kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a fogyasztók az éves elszámolás helyett lényegesen gyakrabban értesüljenek aktuális fogyasztásukról, melynek köszönhetően tudatosabban használják fel a fűtési energiát és ez által költséget takarítsanak meg" - mondta Tófalvi György, a fűtéskorszerűsítéssel és költségosztással foglalkozó németországi központú Techem magyar leányvállalatának vezetője.

A folyamatosan növekvő energiaárak miatt különösen fontossá vált a korábban, iparosított technológiával épített, korszerűtlen távfűtéses rendszerrel ellátott épületek komplex energiahatékonysági felújítása, mely az egyetlen eszköz a költségek csökkentésére. A felújítás nagyon fontos eleme a távfűtött lakások fűtéskorszerűsítése, hiszen a távfűtés maga egy nagyon korszerű és környezetkímélő fűtési mód, ami nyugat-európai elterjedtségéből is kitűnik.

"A fogyasztók túlnyomó többsége elégedett a fűtéskorszerűsítés hatékonyságával. Ettől függetlenül létezik egy kisebbség, akik nehezményezik a fűtési költségek tekintetében csekély százalékban fellépő aránytalanságokat. Ezeknek az egyik oka az, hogy a terület jogi szabályozása nem megfelelően körültekintő, hiszen nem szabályozza például azt, hogy az elszámolásban milyen arányban jelenjen meg a légköbméter arányos, illetve a költségosztók alapján számított rész" - fejtette ki véleményét Farkas Tamás a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez pedig valóban lényeges kérdés, hiszen egy épület teljes hőfogyasztásának mintegy 50%-át teszi ki a lépcsőházban, lakásokban tekergő vezetékrendszer. Természetesen ennek az elszámolásban is meg kell jelennie, a lakóközösségek jelenleg pedig bizonyos kereteken belül saját maguk határozhatják meg, hogy a fűtési költségelszámolásban a költség mekkora részét tegye ki a légköbméter arányos, illetve a költségosztók alapján számított érték.

"A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége kidolgozott egy rendelettervezetet, mely remélhetőleg rövid időn belül elfogadásra kerül a kormány által. A rendelet többek között kötelezően szabályozni fogja a légköbméter arányos, illetve költségosztó alapú elszámolás arányát, valamint az elszámolás fogyasztásarányos hányadát is maximalizálná, illetve kötelezővé tenné a korrekciós tényezők alkalmazását, így segítve elő az esetleges aránytalanságok kiküszöbölését. A fűtéskorszerűsítés által elérhető megtakarítás jelentősen nőhetne a szabályozás elfogadásával. Továbbá a Techem fogyasztásmenedzsment rendszerének bevezetése már a következő fűtési szezontól egy újabb nagyszerű lehetőséget jelent a fogyasztás és kiadások csökkentésére. A rendszer elősegíti a fogyasztói tudatosság megvalósulását, mely elengedhetetlen az ideális megtakarítási eredmények elérésében" - tette hozzá Farkas Tamás.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?