Papers on desks by window in classroom at university

Beütött a rezsipánik: lecsavarják a fűtést, elzárják a melegvizet a magyar egyetemek

2022. október 20. 09:35

Lecsavarják a fűtést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, többek között erről is döntöttek az energiatakarékosság jegyében, de nem ez az egyetlen intézkedés.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem augusztus végén a környezetbarát és energiatakarékos működés érdekében közös felhívást tett közzé, ugyanis a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium energiamegtakarítási intézkedési terv készítésére kötelezte az egyetemet.

A kiadott közleményben az áll, hogy az energiaellátási válsághelyzet kezelésében a BME minden egyetemi polgár közreműködésére számít, hiszen az energiatakarékosság közös felelősségük, az energiatudatos magatartás pedig közös ügy. Az egyetem vezetősége az energiafelhasználás csökkentése érdekében javaslatokat, ötleteket várt, kedden pedig ismertette a meghozott intézkedéseket a beérkező észrevételeket figyelembe véve.

A rektori-kancellári közös utasításra bevezetett energiatakarékossági rendelkezések hatályba lépésének napja október 18. A legfőbb döntések, korlátozások a következők:

  • a használatimelegvíz-szolgáltatást – a kollégiumok és a szociális célú létesítmények (pl. öltözők) kivételével – korlátozzák, adott esetben szüneteltetik;
  • korlátozzák a közvilágítás intenzitását az egyetem területén;
  • a nem technológiai célú klímaberendezéseket lekapcsolják;
  • a BME épületeiben időszakosan korlátozzák a fűtési szolgáltatást: hétfőnként, keddenként, szerdánként és csütörtökönként 18 óra és másnap reggel 6 óra között, valamint péntekenként 15 órától a következő hét hétfő reggel 6 óráig;
  • az egyes létesítményekben tilos a kiegészítő egyedi elektromos fűtőberendezések (pl. hősugárzók, olajradiátorok), valamint a komfortcélú egyedi klímaberendezések használata fűtés céljából;
  • a strandröplabda- és teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrakat nem állítják fel a Bogdánfy úti sporttelepen, de a sportközpont mellett a szabadtéri sportlétesítmények továbbra is üzemelnek;
    a balatonlellei ifjúsági tábort és a gödi mérőtelepet téliesítik, a fűtési időszakban pedig bezárják;
  • a Balatonfüredi Tudáscentrumot temperáló fűtésre állítják át, a létesítmény használata kizárólag célzottan (az előzetesen tervezett és ide szervezett események időszakára) biztosított.

A BME-n bevezetett energiatakarékossági intézkedések 2023. április 15-ig érvényesek. Azonban nem ők az egyetlen egyetem, ahol spórolásba kezdenek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ugyancsak takarékosságra törekszik az energiaválság miatt, és a drasztikus közüzemi költségnövekedés mérséklése érdekében.Több más hazai felsőoktatási intézmény is arra kényszerült az elszabaduló energiaárak miatt, hogy korlátozza bizonyos szolgáltatásait, ilyen lépésekre szánta el magát a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is, foglalta össze az Index.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05