Leesik az állad: ilyen tantárgyai vannak egy amerikai gimisnek

Leesik az állad: ilyen tantárgyai vannak egy amerikai gimisnek

2022. május 18. 16:33

Vagyonépítés, munkajog, poptörténet - elképesztő órái vannak egy amerikai középiskolásnak, Európából nézve ez szinte hihetetlen. Látszólag nem bajlódnak műfajokkal, évszámokkal, sem pedig zigótákkal, helyette olyan dolgokat tanulnak ami érdekli őket, vagy igazán hasznát veszik majd a munkaerőpiacon.

Egy német középiskolás, Julian az Egyesült Államokban tanul éppen cserediákként, és a TikTokra feltöltött videóban bemutatja, milyen tanórái vannak egy nap. Az első órája economic, azaz gazdasági ismeretek, ezt nálunk jellemzően csak közgazdasági technikumban tanulják a fiatalok. A második órája building wealth, amit vagyonépítésnek lehetne durván fordítani - szintén nem találjuk meg egy átlagos magyar diák tantárgyai között. A harmadik órája statisztika, a negyedik pedig német - ez neki nyilván nem a legnehezebb órája aznap.

Az ötödik street law, mely konkrétan egy olyan globális jogi és állampolgári ismereteket oktató program, amely kifejezetten középiskolás diákoknak szól. Ennek keretében tanulnak emberi jogot/polgári jogot, a bűncselekményekről és jogsértésekről, demokratikus elvekről, konfliktuskezelést,az érdekérvényesítés folyamatát, büntető- és polgári jogot, munkajogot, a családjogot és a fogyasztói jogokról.

@king_julian_a._the_1st

♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Az ebédet a szabadban töltik el, majd visszaülnek a tanterembe, hogy az amerikai pop és rock történetét tanulmányozzák, majd hetedik órába language arts-ot tanulnak, melyet talán nyelvművészetre lehetne lefordítani. Lényege a nyelvhasználat fejlesztése. Az USA-ban ez a tantervben nagyon fontos terület, a tanulóknak számos készséget tanítanak, hogy a nyelvhasználat terén jártasak legyenek. A nyelvművészet oktatása jellemzően az olvasás, az írás (fogalmazás), a beszéd és a hallás kombinációjából áll. Az iskolákban a nyelvművészetet gyakran a természettudományokkal, a matematikával és a társadalomismerettel együtt tanítják komplex módon.

Teszik mindezt láthatóan laza és oldott környezetben, frontális oktatásnak nyoma sincs, és a mobiltelefonok sincsenek betiltva a tanórákon. Mindeközben Magyarországon 2020/2021-es tanévtől kezdve felmenő rendszerben már a megújult Nemzeti alaptanterv szerint folyik az oktatás. Kásler Miklós miniszter a kihirdetésekor kiemelte, hogy a módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást.

Ezzel a kijelentésével azonban sokan nem értettek egyet. A Civil Közoktatási Platform korábbi kritikája szerint a merev és előíró szabályozás ellehetetleníti a diákok közti különbségek kezelését és az esélyegyenlőség biztosítását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És bár a sokat hangoztatott óraszámcsökkentés megtörtént, de a tananyag mennyisége nem igazodik ehhez, a magyar tanulók így semmivel sem lettek kevésbé túlterheltek.

Közleményt adott ki a Magyartanárok Egyesülete is annak idejét a Nat-tal kapcsolatban, mint írták

a Nemzeti alaptanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgy tekintetében nem nemzeti és nem alaptanterv. Nem nemzeti, mert ekkora mennyiségű tananyag az adott korosztály legalább kétharmada számára nem elsajátítható, őket a nemzetből mintegy kirekeszti. Nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel s nem csupán alapjaiban szabályozza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem