12 °C Budapest
Hanyatlik a magyar oktatás? Ennyire rosszul még sosem teljesítettek a diákok

Hanyatlik a magyar oktatás? Ennyire rosszul még sosem teljesítettek a diákok

2016. december 6. 15:00

A nagy nemzetközi kompetenciafelmérés eredményei szerint a magyar tanulók még annál is gyengébbek, mint amilyenek az utolsó mérésnél, 2012-ben voltak - írja az Index.

Kijöttek a legfrissebb PISA-teszt eredményei, miszerint a magyar gyerekek bőven az átlag alatt teljesítenek. A lemaradás pedig egyre csak nő. Az OECD-országok között ezzel mindenben a legutolsó csoportban, a lista utolsó negyedében vagyunk. Miközben az OECD-átlag 493 és 500 pont között szokott lenni, a magyar diákok most már csak 472-477 pontot hoznak. A magyar gyerekek eredményei három év alatt, 2012-höz képest átlagosan 17 ponttal lettek rosszabbak természettudományból. Szövegértésből is majdnem ekkora, 15 pontos a visszaesés.

Kelet-Közép-Európában csak a szlovákok vannak mögöttünk. A csehek alulról ugyan, de súrolják az európai átlagot, míg a néhány éve átfogó oktatási reformot megvalósító lengyelek egyértelműen a legsikeresebbek, ők már a világ élmezőnyéhez kezdenek felzárkózni. Eközben egy terület sincs, ahol a magyar diákok legalább viszonylag jók lennének.

Már a korábbi PISA-teszteken is egyértelművé vált, hogy a magyar oktatási rendszer nem versenyképes nemzetközi szinten. A magyar iskolákban még mindig a lexikális tudás a meghatározó, a PISA viszont nem ezt méri, hanem hogy a tanulók mennyire képesek ismereteiket iskolán kívüli szituációkban alkalmazni. Ez az, ami látványosan nem megy nagyon sok magyar gyereknek - sem szövegértésben, sem természettudományos területen, sem matematikában.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?