28 °C Budapest
senior woman is lying on floor, after fall, walker has fallen down, too

Minden 65 év feletti magyarnak ingyen jár ez az eszköz, sokan már meg is kapták: akár életet is menthet

2024. március 7. 10:01

Már több mint fél millióan regisztráltak a Gondosóra programra, a használók negyede Budapest és Pest megyéből - közölte a Gondosóra program a Pénzcentrummal. Lapunk kérdésére azt is elárulták, hogy a program indulása óta közel 600 ezer vészhívás érkezett, ebből 11 ezer esetben hívták a diszpécserek a 112-es számon tárcsázható segélyhívót. 

Nemrég egy idős férfi életét mentette meg a Gondosóra, amikor horgászat közben a Körös veszélyes vizébe esett. Megkapaszkodni meg tudott, kimászni azonban nem, telefonja pedig nem volt kéznél, hogy segítséget tudjon hívni. A Gondosórán keresztül azonban felhívta a diszpécserközpontot, azonnal küldték a segítséget. A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jelzőkészülékes szolgáltatás, amelynek célja, hogy a felhasználók szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket.

A Pénzcentrum megkereste a Gondosóra programot, hogy megtudjuk, hányan igényelték eddig a jelzőkészüléket, regisztráltak a programba. Arra is kíváncsiak voltunk, az egyes megyék között mekkora a különbség az igénylők számában és arányában, illetve hogy mekkora a felhasználók átlagéletkora. 

A lapunkkal közölt adatok azt mutatják, hogy a 65 év felettieknek már 29,8 százaléka igényelte a Gondosórát, 586 ezer magyar idős. Az igénylők 16,1 százaléka budapesti, 10,5 százaléka Pest megyei. 

Azt is megvizsgáltuk, hogy a 2023. január 1-i népességadatok szerint megyénként a 65 év feletti lakosok hány százaléka igényelte már az eszközt. Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben az igénylők aránya több mint 35 százalékos, míg a fővárosban, valamint Zala, Csongrád-Csanád, Pest és Somogy vármegyékben a 27 százalékot nem éri el az igénylők aránya. Azonban kiugró különbségekről nem beszélhetünk. 

Azt is fontos hozzátenni, hogy Gondosóra programban regisztráltak átlagéletkora a közlésük alapján közel 76 év. A 65 év felettiek átlagéletkora ennél nem sokkal kevesebb, 74 év körül mozoghat, tehát korévek szerint is átlagos lehet a megoszlás. Sokan gondolhatják, hogy a Gondosóra csak betegek, egyedül élő idősek számára lehet szükséges, ez azonban tévedés. Ezt jól példázza az említett eset, amikor horgászat közben esett a folyóba az idős férfi. Viszont otthonában is ugyanúgy érheti baleset az időseket, amikor senki sincs a közelben, aki segíthetne. Akár otthon, akár házon kívül is bárkivel történhet baleset, amikor jól jöhet a segélyhívó eszköz. Érdemes lehet ezért kortól és egészségi állapottól függetlenül is igényelni. Legfeljebb nem lesz rá szükség.

A Gondosóra programra való jelentkezés ingyenes, a szolgáltatás pedig havidíjmentes és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában a 65 felettiek számára.

A Gondosóra program indulása óta már 600 ezer vészhívás érkezett a diszpécserközpontba. Az első valódi vészhívás már a program második napján befutott! A diszpécser a megadott kapcsolattartót minden esetben értesíti a segélyhívás megtörténtjéről, szükség esetén pedig hívja a 112-t. A lapunkkal közölt adatok szerint erre eddig 11 ezer esetben volt szükség.

"A Gondosóra életmentő közbelépéseinek számára pontos válasz nem adható, hiszen a 112-es segélyhívó szám értesítése minden esetben magában hordozza a felhasználó veszélyeztetettségét – az is lehet életmentő fontosságú, ha a felhasználó kontaktszemélyét értesítve sikerül megoldani egy akár életet veszélyeztető helyzetet" - közölte a Gondosóra program lapunk kérdésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan lehet igényelni?

A programban való regisztrációhoz fel kell menni a Gondosóra program honlapjára. Itt meg kell keresni a Regisztráció feliratú gombot és rákattintani. Ezután az űrlapon meg kell adni a szükséges adatokat. A főbb lépések a honlapon olvashatók, ezeket érdemes követni:

A regisztrációhoz kapcsolódó leggyakrabban felmerülő kérdésekre itt találhatók válaszok. Amikor pedig már megérkezett a jelzőeszköz, itt találhatók infók a felmerülő problémákról. 

Vigyázzunk a csalókkal!

Ahogy manapság bármilyen szolgáltatás esetében, a Gondosóra program nevében is történhet csalás. Hogyha a Gondosóra igénylés, használat nem a honlapon leírtaknak megfelelően történik, akkor gyanakodhatunk arra, hogy csalókkal van dolgunk! Fontos, hogy 

  • a Gondosóra nevében a jelzőkészülék használatával, működésével kapcsolatosan nem keresik a program munkatársai telefonon a felhasználókat! Nem kérnek adategyeztetést!
  • sosem kérnek el semmilyen formában bankszámla adatokat, a program pedig ingyenes!
  • a Gondosóra program munkatársai nem mennek ki a házhoz/lakáshoz!
  • ha valaki szeretne Gondosóra felhasználó lenni, nem kell leadni a lakáskulcsot senkinek!

A legfőbb veszélyforrásokra ebben a videóban hívják fel a figyelmet:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem