Mature man looking stressed and worried with credit card payments and home finances accounting costs charges taxes and mortgage in paying bills financial problems and debts

Ezt rengetegen elrontják nyugdíjazás előtt: a bank százezreket követelhet tőlük, erre nem lesz keret

2024. június 19. 09:57

A szakértők szerint a nyugdíjzásra nem lehet elég korán elkezdeni felkészülni, azonban a legtöbben csak a nyugdíjba vonulást megelőző években próbálnak előre gondolkodni. Vagy sokan még akkor sem: teljesen felkészületlenül vágnak neki a nyugdíjas éveknek anyagi szempontból. Pedig a nyugdíjazás rengeteg változást hoz a pénzügyek terén, sokan azonban nem is tudják, hol kezdjék a felkészülést az új életszakaszra. A Pénzcentrum most az anyagi felkészülésre koncentrálva járta körül a legfontosabb kérdéseket.

A nyugdíjazást sokan képzelik el nyugodt, békés időszakként, amikor megszabadulhatnak a mindennapos feladatok béklyójától, terhektől, gondoktól. Csakhogy a legtöbben nem gondolnak rá, hogy a gondtalan nyugdíjas éveket gondosan elő kell készíteni. Hiszen a nyugdíjazás óriási változást hoz a karrierben, a pénzügyek és még a mentális egészség terén is. Ha valaki felkészületlenül vonul nyugdíjba, a sok stressz, megoldandó probléma szakadhat rá hirtelen, amelyek miatt nem tudja majd úgy élvezni a nyugdíjas éveit, ahogy elképzelte. A Pénzcentrum korábban munkapszichológust, karrierszakértőt és nyugdíjszakértőt kérdezett a védett korba érő dolgozók helyzetéről, teendőiről, lehetőségeiről a nyugdíjazást meglőzően a karrier és a mentális egészség szempontjából. Jelen cikkünk témája kifejezetten az anyagi felkészülés a nyugdíjazást megelőző években. Lapunk kérdéseire Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője válaszolt.

Pénzcentrum: A nyugdíjazás előtt állók anyagi felkészülését hol érdemes kezdeni? Milyen pénzügyekre vonatkozó kérdést tegyen fel magának legelőször az, aki nyugdíjazás előtt áll?

Süle-Szigeti Bulcsú: A legtöbben mindaddig nem foglalkoznak az állami nyugdíj kérdésével, amíg égetővé nem válik. Aki azonban szeretné már idejekorán megismerni a kilátásait, ő tehet bizonyos lépéseket ennek érdekében. Érdemes kezdeményezni a nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárást, melynek során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv és a leendő nyugdíjigénylő tisztázzák a nyugdíj kiszámításához szükséges adatokat, például a szolgálati időt és a járulékfizetés alapjául szolgáló kereseteket. Ezen adatok ismeretében a Nyugdíjfolyósító hivatalos kalkulátorával a nyugdíj várható összegére is becslést lehet készíteni.

Hogyan érdemes átgondolni a befektetéseket, megtakarításokat? Ilyen élethelyzetben a rövidebb, vagy éppen a hosszabb távú befektetések lehetnek előnyösebbek?

A nyugdíjazás időpontjához közeledve a legtöbb megtakarítónak már a félretett pénz biztonsága és hozzáférhetősége az elsődleges szempont. Korábban viszont jó eséllyel kockázatosabb befektetéseket választott a magasabb hozam reményében. Éppen ezért a felhalmozási időszak utolsó néhány évében érdemes felülvizsgálni a befektetési stratégiát, és szükség esetén olyan módosításokat eszközölni, melyek révén a portfólió jobban igazodik a megváltozott igényekhez.

Ugyancsak fontos kérdés még, hogy mi legyen a lakóingatlannal: hiszen a nyugdíjba vonulás idejére a gyermekek már feltehetően kirepültek, így a jövőben akár egy kisebb ingatlan is elegendő lehet. A költözés pedig ugyancsak némi likvid tartalék felszabadulását eredményezheti.

Hogyan lehet csökkenteni a pénzügyi kiadásokat nyugdíjazás előtt? Érdemes lehet például bankszámlát váltani?

A tapasztalatok szerint a nyugdíjba vonulással automatikusan is nagyot csökkenhetnek a háztartás kiadásai, hiszen számos dologra nem kell többé költeni. Ilyenek például a munkába járáshoz kapcsolódó költségek, de a ház körüli teendők saját kezű elvégzésén is sokat lehet spórolni – ez utóbbihoz az aktív munkavállalók az időszűke miatt hajlamosabbak szakember segítségét igénybe venni. Azt is érdemes átgondolni, hogy feltétlenül szükség van-e a már megszokott előfizetésekre, de egy egyszerű bankváltással is akár évente százezres nagyságrendű forintösszeget lehet megtakarítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az aktív korúakkal szemben a nyugdíjasok jobban ki vannak téve az olyan meredeken emelkedő, magas inflációnak, mint amilyet 2022-2023 folyamán láthattunk. Aki ezt szeretné elkerülni nyugdíjazása után, milyen óvintézkedéseket tehet még aktív korában?

A nyugdíjasok alapvetően a társadalom egyik legalacsonyabb jövedelmű részét képezik: az átlagnyugdíj jelenleg alig haladja meg a nettó átlagkereset 50%-át. Ez a jövedelemkülönbség a jövőben még drasztikusabb is lehet, hiszen a társadalom elöregedésével a nyugdíjrendszer finanszírozása is egyre nagyobb problémát fog okozni a központi költségvetésnek. A nyugdíjrendszertől való függetlenedés leghatékonyabb módja az, ha aktív korunkban további jövedelemforrásokat építünk ki: ilyen lehet egy kiadott lakás vagy egy jelentősebb pénzügyi megtakarítás. Jó hír, hogy aki idejekorán – például 30-as éveiben – elkezdi az öngondoskodást, ő egészen kis összegekből is összegyűjthet több millió forint megtakarítást, részben az állami támogatás, részben a kamatos kamat jótékony hatásának köszönhetően.

A hitellel rendelkezőknek milyen lehetőségeik vannak a nyugdíjazás előtt, hogy a nyugdíjba vonulást követően ne jelentsen nagy terhet a törlesztőrészlet? Be kell egyáltalán jelenteni-e a banknak a nyugdíjazást annak, akinek hitele van?

Hitelfelvétel alkalmával nagyon fontos arra is gondolni, hogy a futamidő alatt változhat az adós jövedelmi helyzete. Ékes példa erre a nyugdíjba vonulás, melynek során akár 40-50%-kal is csökkenhet a havonta beérkező rendszeres bevétel. Természetesen erre a bank is gondol, és szigorú felső limitet határozhat meg a lejáratkori életkorra.

Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a nyugdíj egy kifejezetten kedvelt, jól hitelezhető jövedelemtípus, feltéve, hogy az adós minden más szempontnak meg tud felelni. Akinek egy nagyobb hiteltörlesztője miatt nagyon feszes költségvetése van, ő megpróbálkozhat a hitele kiváltásával, de egyáltalán nem garantálható, hogy a nyugdíjhoz közeledve kedvezőbb ajánlatot fog kapni a bankoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem