14 °C Budapest
image of elderly woman with a bag on wheels on the street, rear view

Egyre kilátástalanabb helyzetben az idős magyarok: csak átmenetileg segít a 13. havi nyugdíj

2023. február 6. 09:06

A legszegényebb időseknek minden hónapban választaniuk kell, hogy a gyógyszereiket vegyék meg, a rezsijüket fizessék ki, vagy élelmiszert vásároljanak. A szakértő szerint a 13. havi nyugdíj csak átmenetileg jelent segítséget.

A nyugdíjasok mintegy fele nem kapja meg a 208 ezer forintos átlagnyugdíjat, 300 ezeren lehetnek azok, akiknek az ellátása nem éri el a 100 ezer forintot sem - mondta az RTL Híradónak Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke.

A szakember szerint a legszegényebb időseknek semmilyen tartalékuk nincs, nem tudnak mit félretenni, nagy számban vannak olyanok is, akiknek gyakorlatilag minden hónapban választaniuk kell, hogy a gyógyszereiket vegyék meg, a rezsijüket fizessék ki, vagy élelmiszert vásároljanak.

A 13. hívi nyugdíjjal együtt a nyugdíjasok egy lélegzethez jutnak, és be tudják fizetni az elmaradt számláikat. 1-2 hónapig ez az inflációt ellensúlyozza, de éves szinten kevés lesz - magyarázta Juhász László. Az MNB 15 és 19,5 százalék közötti éves inflációra számít idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?