17 °C Budapest
An elderly woman holds an open black empty coin purse in her hands on the lap, the concept of poverty, finance, retirement

Rossz hírt kaptak az idősek: a minimálbért sem éri el több ezer magyar nyugdíja

2022. január 21. 19:07

Az idei nyugdíj- és minimálbér-emelések eredményeként három megyében a nettó minimálbért sem fogja elérni az átlagos nyugdíj összege.

Az idei nyugdíj- és minimálbér-emelések eredményeként három megyében a nettó minimálbért sem fogja elérni az átlagos nyugdíj összege – írja az mfor.hu, hozzáteszik, hogy az érintett megyékben közel 400 ezer nyugdíjas él.

A nyugdíjakat idén 5 százalékkal emelte a kormány, miközben a minimálbér január elsejétől közel 20 százalékkal nőtt. Az öt százalékos emeléssel az átlagos öregségi nyugdíj 165 610 forint lesz. A portál szerint viszont érdemes nemcsak az öregségi nyugdíjasok juttatásait nézni, de azokét is, akik más jogcímen jogosultak nyugellátásra, mert az ilyen ellátások átlaga most 146 840 forint.

Az ellátások átlaga Budapesten a legmagasabb: 181 875 forint. Ezt követi Fejér megye, ahol az érintette átlagosan 156 522 forintot kapnak, harmadik helyen pedig Pest megye áll 155 259 forinttal. A nyugellátások átlaga Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb: 124 972 forint. Ezt előzi meg Békés megye 128 668 forinttal és Bács-Kiskun átlag 130 324 forinttal.

Vagyis idén a Szabolcs megyeiek, a Békés megyeiek és a Bács-Kiskun megyeiek átlag nyugdíjellátása már nem éri el a nettó minimálbér összegét, a 133 ezer forintot sem.A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagot regisztráló Budapest és Szabolcs megye között 56 903 forintos különbség van. Az mfor.hu ehhez hozzáteszi, hogy 2000-ben még csak 12 ezer forinttal haladta meg a fővárosi átlag a Szabolcs megyeit, de ennél is érdekesebb, hogy idén a legkeletibb megyében élő érintettek annyit kapnak átlagosan, mint 2014-ben a fővárosiak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felmérést készít a Pénzcentrum

A magyar lakosság számtalan kihívással szembesült a koronavírus világjárvány kitörése óta, főként egészségügyi és pénzügyi téren. A válság hatásainak különösen ki voltak téve a magyar nyugdíjasok. A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek ezt az időszakot, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. Töltsd ki te is a kérdőívünket, hogy képet kaphassunk az idősek helyzetéről Magyarországon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?