23 °C Budapest
elderly man inserting credit card to ATM outdoor

A nyugdíjakról vallott a dúsgazdag Polgár Árpi: hihetetlen, mennyit kap egy idős Amerikában

2021. június 7. 15:03

A nyugdíjakról esett szó Polgárék legutóbbi videójában: Polgár Árpi és felesége többek között elárulta, hogy mennyi az átlagos ellátás az USA-ban. Mint kiderült, az amerikai nyugdíjasok azért élnek jól, mert a legtöbben már huszonéves korukban elkezdenek az idős éveikre spórolni.

Polgárék, azaz Polgár Tünde és Polgár Árpád műkereskedő, műgyűjtő, a budapesti Polgár Galéria tulajdonosai és vloggerek rendszeresen beszámolnak Youtube csatornájukon itthoni és külföldi életük minden fontos mozzanatáról, pénzügyeikről és tapasztalataikról. Legutóbb a nyugdíjak kerültek terítékre.

Mint megtudhattuk, könnyű Amerikában nyugdíjasnak lenni, hiszen ott átlagosan havi 3000 – 3200 dollárt kapnak az idősek, ami nagyjából annyi, mint az átlagkereset az országban. Ez durván 900 ezer forint.

Magyarországon ezzel szemben az átlagnyugdíj az átlagkeresetnek mindössze a fele: a KSH és az Államkincstár adatai megerősítik, hogy az állami átlagnyugdíjak jelentősen elmaradnak a fizetésektől, és alig elegendők a megélhetéshez. 2020-ban az átlagnyugdíj összege 142 ezer forint volt, míg a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 277 200 forintot érte el.

Persze mint azt a videóból megtudhattuk, Amerikában is vanna szegény emberek, ám a nagyon masszív középréteg megfelelő életszínvonalon él, és nincs oka panaszra nyugdíjas korában sem. Nem engedhet meg ugyan magának mindent, de jól élnek:

Látszik az embereken az, hogy élvezni akarják az életet

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

-mondta Árpád, aki szerint meg is engedhetik ezt maguknak.

Ennek oka pedig a kinti nyugdíjrendszer: ott már a második világháborútól kezdve teljesen általánosan elterjed nézet az öngondoskodás, azaz a magánnyugdíjpénztárak. Itthon ma még sokan az államtól várják, hogy eltartsa őket idős korukban, holott ez hosszú távon, de lassan már rövid távon sem fenntartható. Gondoljunk csak arra, hogy öregszik a társadalom: egyre kevesebb fiatalnak kell eltartani egyre több idős magyart.

Az Egyesült Államokban a dolgozók fizetésük után 15 százalékot fizetnek be az „állami” nyugdíjkasszába, ha valaki eléri a 67. életévét, és akkor fejezi be a munkát, akkor kapja meg a teljes neki járó összeget, ha korábban, akkor valamennyivel kevesebbet kap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?