5 °C Budapest

A jövő évi emelésnek aligha fognak örülni a magyar nyugdíjasok

2016. november 26. 07:01

Bár a kormánytervezet szerint jövőre 0,9 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak, Orbán Viktor szerint akár 1,6 százalékos is lehet az emelkedés 2017-ben. Kiszámoltuk, ez pontosan mekkora növekedést jelente a magyar nyugdíjasoknak.


A kormány jelenlegi inflációs várakozása szerint jövőre 0,9 százalékkal emelkednének a nyugdíjak. Korábbi számításaink szerint ezzel a 109 561 forintos átlagnyugdíj összesen 986 forinttal emelkedne. Orbán Viktor a napokban a Világgazdaságnak adott interjújában azonban már azt mondta, hogy a 0,9 százalék helyett 1,6 százalékos nyugdíjemelés jöhet 2017-ben.

Most megkötött bérmegállapodásnak köszönhetően lehetőségem nyílt egy olyan javaslatot tenni, hogy a jövő évi nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra növeljük. Azt, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni, majd meglátjuk, ezt a kérdéskört még körül kell járnunk

- mondta a lapnak Orbán Viktor.

Miért jöhet nagyobb nyugdíjemelés?

A változtatás nem lehet véletlen, hiszen Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő (vagyis az inflációval megegyező) mértékben kell emelni. Az Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében pedig a kormány által eddig várt 0,9 százalékos inflációval szemben például 2,3 százalékos drágulást vetít előre.

Mit jelentene ez a gyakorlatban?

Amennyiben az 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel számolunk, akkor a jelenlegi öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forintról 111 314 forintra emelkedne.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, hazánkban a legtöbb nyugdíjas százezer forint alatti nyugdíjból él, nekik a nyugdíjemelés az átlagosnál, vagyis 1 753 forintnál is kisebb növekedést jelent majd. Nem járnak azonban rosszul a luxusnyugdíjasok, mert azok például, akiknek 500 ezer forintot visz a postás, jövőre már 508 ezer forintot kaphatnak.

Extra pénzt is kapnak a nyugdíjasok?

A miniszterelnök az interjúban az egyszeri juttatás lehetőségéről is beszélt. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjprémium fizetésére már a jelenlegi szabályok is lehetőséget adnak. Mégpedig abban az esetben, ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, akkor tárgyév novemberében kell nyugdíjprémiumot fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A héten aláírt bérmegállapodás után, pedig már olyan elemzői előrejelzés is megjelent, amely mely 3,9 százalékos GDP növekedését vár jövőre. Ha ez megvalósulna, akkor a Portfolio elemzőinek számítása szerint,

a nyugdíjprémium keretében további 8000 forintot kapnának jövő novemberben a magyar átlagnyugdíjasok.

Új számítási rendszer jöhet?

Az emelés mellett a miniszterelnök az interjújában egy új számítási módszerre is utalt.

Természetesen tudjuk, hogy nem könnyű az idősek élete. Az, hogy milyen új számítási rendszer legyen, egy többéves, még előttünk álló vita, amely szakmai körökben el is kezdődött, és bátorítom, hogy folytassák. Ebben a pillanatban azonban a nyugdíjrendszer határait nem lehet feszegetni. Amit tehetünk, az a megélhetési költségek csökkentése, ebben nagy szerepe van az általános forgalmi adó leszállításának

- tette hozzá Orbán Viktor.

Valóban nincsenek könnyű helyzetben a nyugdíjasok

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A KSH adatai szerint a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?