25 °C Budapest
Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak: sokat bukik, aki nem siet

Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak: sokat bukik, aki nem siet

2016. június 29. 13:04

Hazánkban folyamatosan növekedik a várható élettartam, emiatt a nyugdíjrendszer finanszírozása egyre többe kerül az államnak, a munkáltatónak és az egyénnek is. A legtöbben arra számítanak, hogy nyugdíjaskori jövedelmük közel felét az állam fogja biztosítani - derül ki a nemzetközi Aegon csoport 2016-os nyugdíjfelkészültségi szubjektív kutatásából.

A magyarok nem érzik magukat felkészülve a nyugdíjukra

A munkavállalók jövőbeli pénzügyi felkészültségének jellemzésére az Aegon kutatásában az ARRI indexet használta. Ez az indexszám azt mutatja meg egy 10-es skálán, hogy mennyire gondolják magukat az emberek felkészültnek a nyugdíjas éveikre. A magyarok közül legtöbben az 5,8-as világátlaghoz képest az 5-ös számot jelölték meg a skálán. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjas évekre való felkészültségünket közepesre értékeltük.

Közelebbről megvizsgálva a magyar válaszadóknak a 16 százaléka gondolta csak azt, hogy pénzügyileg is készen áll a nyugdíjas éveire, míg ez az arány globális szinten már 33 százalék.

Honnan lesz nyugdíjunk?

A magyarok közül a legtöbben arra számítanak, hogy az nyugdíjaskori jövedelmünk 55 százalékát az állam fogja finanszírozni.

Arra számítunk, hogy a nyugdíjaskori jövedelmünk 29 százalékát saját megtakarításaink és befektetéseink és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseink fogják kitenni

- mondta el a sajtótájékoztatón Horváth Gyula, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Mi lehet megoldás?

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdésre már évek óta központi téma. A nyomás hatalmas az állami társadalombiztosítási rendszereken, így a kutatásban arra a kérdésre is keresték a választ: vajon mi lenne a megoldás a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának az érdekében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A grafikonon jól látszik, hogy mindössze a magyarok 3 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene semmit tennie, a társadalombiztosítás finanszírozása a jövőben is teljesen megoldott.

Bár tudjuk, hogy siker kulcsa a rendszeres megtakarítás lenne, ez a magatartás azonban csak a magyar válaszadók 25 százalékára jellemző.

Tényleg emelni kellene a nyugdíjkorhatárt?

Az ideális az lenne, ha a nyugdíjba lépéstől számítva az emberek várható élettartama még 15 év lenne. Magyarországon azonban folyamatosan nő a nyugdíjas korban eltöltött idő, ez az átlag már a férfiaknál is jóval 15 év felett van. Ezért is égető hazánkban a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése.

A kutatásban megkérdezetteknek több mint a fele azt mondja, hogy valamilyen módón emelni kellene a nyugdíjkorhatárt. A magyaroknál azonban a nyugdíjkorhatár emelése nem talál ennyire lelkes fogadtatásra. A nyugdíjkorhatár emelése mellett mindössze a magyar válaszadók 32 százaléka szavazott.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02