9 °C Budapest
Augusztus 23.

A rabszolga-kereskedelem felszámolásának emléknapja

Ezen a napon a rabszolga-kereskedelem áldozatairól emlékezünk meg és ünnepeljük a rabszolgakereskedelem megszűnését. Habár a magyar kultúrában a honfoglalási időket leszámítva nem volt jellemző a rabszolgatartás, a gyarmati világban, főkent Amerikában nagy kultúrája volt, a kegyetlen emberi bánásmód pedig rengeteg áldozatot eredményezett.

Augusztus 23. névnap

Bence

Augusztus 23. további jeles napjai

 A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja

Kapcsolódó cikkek

Sötét felhők gyülekeznek: tényleg ez vár a magyar munkavállalókra?
Pénzcentrum | 2020. június 24. 16:02

Sötét felhők gyülekeznek: tényleg ez vár a magyar munkavállalókra?

A járvány okozta válság következtében az elbocsátások miatti létbizonytalanság mellett egyre égetőbb problémát jelent az alkalmazásban álló munkavállalók kiszolgáltatott helyzete. Hosszútávon azonban a cégvezetők érdeke is, hogy változtassanak a kialakult helyzeten.

Komoly jogsértés a magyar cégnél? Szankciókat követel a szakszervezet
Pénzcentrum | 2020. május 11. 11:00

Komoly jogsértés a magyar cégnél? Szankciókat követel a szakszervezet

Adatvédelmi eljárást kezdeményez a Vasutasok Szakszervezete a TS Hungária Kft. ellen, mert a cégvezetés törvénysértő módon kötelezte a munkavállalókat egy sajátságos kérdőív kitöltésére. A különféle vasúti teherkocsik gyártására és javítására szakosodott cégnél ugyanis a dolgozókkal teljes nevük és adataik feltüntetésével szavaztatták meg a munkaidőkeret 6 hónapra emelését és annak korlátlan ideig való fenntartását. Négyszáz munkavállalóból mindössze tíz merte megtagadni a nyilatkozatot. A VSZ az üggyel az Európai Üzemi Tanácshoz is fordul, s elvárja a jogsértő gyakorlat megszüntetését.

Nagy béremelést kérnek a BKV dolgozói: ez történik, ha nem kapják meg
Pénzcentrum | 2019. szeptember 20. 11:55

Nagy béremelést kérnek a BKV dolgozói: ez történik, ha nem kapják meg

A bértárgyalások megkezdését kezdeményezi a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, amely már most leszögezte: 15 százalékos jövő évi emelést tart elfogadhatónak. Az viszont elfogadhatatlan a szervezet szerint, hogy a cégvezetés még mindig nem közölte, mikor, kiknek és mennyi kánikulapótlékot hajlandó utólag fizetni az idei nyári hőségben végzett munkáért.

További jeles napok a hónapban

Vissza a naptár főoldalra