2019. június 25. kedd Vilmos

Nemtörődöm ügyfeleken kaszálnak a bankok: menekülj, tízezreket is spórolhatsz!


Jelentős könnyebbséget jelenthet az ügyfeleknek, hogy idén januártól a 20 000 forint alatti átutalásokra a pénzintézeteknek már nem kell tranzakciós illetéket felszámolniuk, persze így is akadnak bankok, akik még nem változtattak az eddigi kötelező gyakorlaton. Persze ez csak egy a temérdek díjtétel közül, amelyet a bankok megfizettethetnek veled. Összegyűjtöttük, hogy milyen költségekkel kell számolnod egy bankszámla esetében.

Olcsóbb számlacsomagra váltanál? Nézz körül kalkulátorunkban!

Egy bankszámla használatánál megannyi költség felmerülhet: fizetsz az utalásért, magáért a bankszámláért és a hozzá tartozó bankkártyáért is. Ezek a díjak lehetnek igen borsosak vagy nagyon kedvezőek, attól függően, hogy milyen alaposan nézel utána a lehetőségeidnek. És nem fillérekről beszélünk, bizonyos esetekben akár tízezreket is spórolhatsz, ha az igényeidhez leginkább passzoló konstrukciót választod. Ehhez viszont az az első lépés, hogy tisztázd magadban, mire van szükséged, és természetesen tudd, melyek azok a szolgáltatások, amelyekért jellemzően díjat számít fel a pénzintézet.

Jellemző költségek a bankszámláknál:

  • A legfontosabb tétel, amivel mindenképpen meg kell ismerkedned, a számlavezetés díja. A bank ezt a számla fenntartásáért, az adminisztrációért számítja fel, de szerencsére a pénzintézetek többsége ma már ezt elengedi bizonyos - például jövedelmi vagy tranzakciós - feltételek teljesítése esetén.
  • Egyes pénzintézetek csomagban árulnak extra szolgáltatásokat a bankszámládhoz, mint például a kedvezményes készpénzfelvétel vagy utalás. Ezek a csomagok szintén díjhoz kötöttek.
  • Alszámlák és megtakarítási számlák fenntartása szintén pénzbe kerül, így további pénzt fizethetsz havonta, ha például egy devizaszámlára vagy kedvezményes megtakarítási számlára van szükséged.
  • Ugyanígy díjat számítanak fel a pénzintézetek az átutalásért, legyen szó rendszeres vagy egyszeri megbízásról vagy csoportos beszedési megbízásról. A díjak mértéke ugyanakkor változó lehet attól függően, hogy személyesen, telefonon vagy neten keresztül adjuk le a megbízást a banknak. Januártól a már említett 20 000 forint alatti utalásoknál már nem kellene kötelezően megfizetnünk a tranzakciós illetéket, bár több bank is beszedi még ezt a díjat. Aki tehát kis összegekben tranzaktál, ezt is ellenőrizze le számlavezető bankjánál.
  • Szintén pénzbe kerül a papíralapú kommunikáció: ha így kérjük a számla hóvégi egyenlegét, vagy így kommunikálunk a bankkal, azért szintén költséget számít fel a bank. Akkor is megsarcol minket a bank, ha egy kicsit fejlettebb megoldást választunk, és például SMS-értesítést kérünk minden pénzügyi tranzakcióhoz.
  • A bankkártyának is éves díja van, amely több ezer forint is lehet egy prémium, presztízskártya esetében, ráadásul a kibocsátás díjával is számolnunk kell.
  • A bankszámla megszüntetése ma már a legtöbb banknál ingyenes, kivéve, ha a megnyitástól számítva nagyon hamar, például fél éven belül szüntetjük meg. Ekkor is díjat számít fel a pénzintézet.

Ezek a díjak apránként talán nem tűnnek fel, azonban érdemes összesíteni egy évre a kiadásokat, hogy lásd, mennyiért bankolsz. Mint az a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360 szakértője elárulta, igen nagy a szórás a bankszámlák árazását tekintve: bankolási szokásainktól és igényeinktől függően pár ezer forinttól több tízezerig is terjedhetnek a költségek.

Olcsó bankszámlát keresel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Így lehet olcsóbb a számlád

Két lehetőségünk van, ha csökkenteni akarjuk a bankolási díjakat: tranzaktáljunk online és teljesítsük a bank jövedelmi elvárásait

- tanácsolja Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

Lehetőségeink szerint válasszuk a net- és mobilbankokat, mivel ezen felületeken bankolhatunk a legolcsóbban. Ez azt jelenti, hogy SMS és papír helyett telefonos értesítéseket kérünk és a neten keresztül utalunk. Egyrészt kényelmesebb is így, ráadásul rengeteget spórolhatunk is. De a banki feltételek teljesítésével is pénzt takaríthatunk meg: bizonyos jövedelemsáv elérésével például kedvezőbben bankolhatunk, ami akár díjmentes számlavezetést, átutalást vagy készpénzfelvételt is jelenthet.

Érdemes tehát bankolási szokásaink és jövedelmünk alapján összehasonlítani a bankszámlák költségeit, ehhez pedig nagyszerű segítség egy bankszámla kalkulátor. Használatakor azonban törekedjünk arra, hogy az első éves díjak helyett a második évet figyeljük, hiszen induláskor több bank is kínál átmenetileg kedvezményeket, de a költségek tekintetében reálisabb képet kapunk a második éves kiadások összehasonlításával.

Túl drága a bankszámlád? Cseréld le kalkulátorunk segítségével!

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Készlethiány lehet a hétszemélyes kocsikból: káoszra számít az egyik legnagyobb kereskedő
Több tisztázatlan pont is van még a júliusban startoló program körül - interjú.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Spar

06.20-06.26
Országos

Interspar

06.20-06.26
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk