2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Nemtörődöm ügyfeleken kaszálnak a bankok: menekülj, tízezreket is spórolhatsz!


Jelentős könnyebbséget jelenthet az ügyfeleknek, hogy idén januártól a 20 000 forint alatti átutalásokra a pénzintézeteknek már nem kell tranzakciós illetéket felszámolniuk, persze így is akadnak bankok, akik még nem változtattak az eddigi kötelező gyakorlaton. Persze ez csak egy a temérdek díjtétel közül, amelyet a bankok megfizettethetnek veled. Összegyűjtöttük, hogy milyen költségekkel kell számolnod egy bankszámla esetében.

Olcsóbb számlacsomagra váltanál? Nézz körül kalkulátorunkban!

Egy bankszámla használatánál megannyi költség felmerülhet: fizetsz az utalásért, magáért a bankszámláért és a hozzá tartozó bankkártyáért is. Ezek a díjak lehetnek igen borsosak vagy nagyon kedvezőek, attól függően, hogy milyen alaposan nézel utána a lehetőségeidnek. És nem fillérekről beszélünk, bizonyos esetekben akár tízezreket is spórolhatsz, ha az igényeidhez leginkább passzoló konstrukciót választod. Ehhez viszont az az első lépés, hogy tisztázd magadban, mire van szükséged, és természetesen tudd, melyek azok a szolgáltatások, amelyekért jellemzően díjat számít fel a pénzintézet.

Jellemző költségek a bankszámláknál:

  • A legfontosabb tétel, amivel mindenképpen meg kell ismerkedned, a számlavezetés díja. A bank ezt a számla fenntartásáért, az adminisztrációért számítja fel, de szerencsére a pénzintézetek többsége ma már ezt elengedi bizonyos - például jövedelmi vagy tranzakciós - feltételek teljesítése esetén.
  • Egyes pénzintézetek csomagban árulnak extra szolgáltatásokat a bankszámládhoz, mint például a kedvezményes készpénzfelvétel vagy utalás. Ezek a csomagok szintén díjhoz kötöttek.
  • Alszámlák és megtakarítási számlák fenntartása szintén pénzbe kerül, így további pénzt fizethetsz havonta, ha például egy devizaszámlára vagy kedvezményes megtakarítási számlára van szükséged.
  • Ugyanígy díjat számítanak fel a pénzintézetek az átutalásért, legyen szó rendszeres vagy egyszeri megbízásról vagy csoportos beszedési megbízásról. A díjak mértéke ugyanakkor változó lehet attól függően, hogy személyesen, telefonon vagy neten keresztül adjuk le a megbízást a banknak. Januártól a már említett 20 000 forint alatti utalásoknál már nem kellene kötelezően megfizetnünk a tranzakciós illetéket, bár több bank is beszedi még ezt a díjat. Aki tehát kis összegekben tranzaktál, ezt is ellenőrizze le számlavezető bankjánál.
  • Szintén pénzbe kerül a papíralapú kommunikáció: ha így kérjük a számla hóvégi egyenlegét, vagy így kommunikálunk a bankkal, azért szintén költséget számít fel a bank. Akkor is megsarcol minket a bank, ha egy kicsit fejlettebb megoldást választunk, és például SMS-értesítést kérünk minden pénzügyi tranzakcióhoz.
  • A bankkártyának is éves díja van, amely több ezer forint is lehet egy prémium, presztízskártya esetében, ráadásul a kibocsátás díjával is számolnunk kell.
  • A bankszámla megszüntetése ma már a legtöbb banknál ingyenes, kivéve, ha a megnyitástól számítva nagyon hamar, például fél éven belül szüntetjük meg. Ekkor is díjat számít fel a pénzintézet.

Ezek a díjak apránként talán nem tűnnek fel, azonban érdemes összesíteni egy évre a kiadásokat, hogy lásd, mennyiért bankolsz. Mint az a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360 szakértője elárulta, igen nagy a szórás a bankszámlák árazását tekintve: bankolási szokásainktól és igényeinktől függően pár ezer forinttól több tízezerig is terjedhetnek a költségek.

Olcsó bankszámlát keresel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Így lehet olcsóbb a számlád

Két lehetőségünk van, ha csökkenteni akarjuk a bankolási díjakat: tranzaktáljunk online és teljesítsük a bank jövedelmi elvárásait

- tanácsolja Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

Lehetőségeink szerint válasszuk a net- és mobilbankokat, mivel ezen felületeken bankolhatunk a legolcsóbban. Ez azt jelenti, hogy SMS és papír helyett telefonos értesítéseket kérünk és a neten keresztül utalunk. Egyrészt kényelmesebb is így, ráadásul rengeteget spórolhatunk is. De a banki feltételek teljesítésével is pénzt takaríthatunk meg: bizonyos jövedelemsáv elérésével például kedvezőbben bankolhatunk, ami akár díjmentes számlavezetést, átutalást vagy készpénzfelvételt is jelenthet.

Érdemes tehát bankolási szokásaink és jövedelmünk alapján összehasonlítani a bankszámlák költségeit, ehhez pedig nagyszerű segítség egy bankszámla kalkulátor. Használatakor azonban törekedjünk arra, hogy az első éves díjak helyett a második évet figyeljük, hiszen induláskor több bank is kínál átmenetileg kedvezményeket, de a költségek tekintetében reálisabb képet kapunk a második éves kiadások összehasonlításával.

Túl drága a bankszámlád? Cseréld le kalkulátorunk segítségével!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez már a válság szele: az autóipar után újabb szektorokra terjedhet át a létszámstop
"Nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz." Interjú


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.26-10.02
Országos

Spar

09.26-10.02
Országos

Lidl

09.26-10.02
Országos

Aldi

09.26-10.02
Országos

Kika

09.25-10.08
Országos

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos