7 °C Budapest

Nem is sejtik a londoni magyarok: százezreket kaszálhatnak egy átlagos érmével

2016. november 4. 05:41

Sokszor nem is tudjuk, hogy a nálunk lévő érmék vagy bankjegyek mások számára milyen értékesek lehetnek. A magyar pénzekért is sokat fizethetnek a gyűjtők, de a Londonban élő magyaroknak most különösen érdemes megnézni a kanapé alatt heverő érméket. Ugyanis akad olyan darab, amiért forintba átszámolva egymilliónál is többet fizetnek a gyűjtők. Amerikában pedig olyan szerencse érmék is kallódnak az utcákon, amelyek többszázezer forintot érnek. Mutatjuk a részleteket.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden évben hazánk életében jelentős történelmi, nemzeti évforduló, kulturális-, tudományos-, sportesemény alkalmából rendszeresen bocsát ki emlékérméket, vagy esetleg valamelyik forgalomba lévő érme emlékváltozatát, ritkábban forgalmi célú emlékbankjegyeket.

Ezeknek az érméknek a későbbi érték - és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Vagyis egy érem több különböző áron is elkelhet az évek során. A gyűjtők persze más országokban is vannak, Nagy-Britanniában nemrég például egy 50 pennys érmét adtak el az EBayen 3000 fontért, vagyis több mint 1 millió forintért.

Milyen pénzek érnek most sokat az Egyesült Királyságban?

Lassan már 2 hónapja debütáltak Nagy-Britanniában az új, műanyagból készült ötfontosok, amelyekből az első példányokért sokat fizetnek a gyűjtők. Egyesek akár az 5 fontosok 40-szeresét is képesek kifizetni az "AA01"-hez közel eső sorszámú ötfontosokért. A gyűjtőknek ez azért igazán értékes, mert ezek a legelső műanyag bankjegyek, amit valaha a Bank of England gyártott.

KATTINTS! Jönnek a műanyag bankjegyek? Megszólalt az MNB is

Persze annál többet ér egy új 5 fontos, minél közelebb van a sorszáma az első darabéhoz. A legelső polimerből készült bankjegyet azonban hiába keressük, azt a bank megtartotta, hogy később elárverezhesse. Hamarosan pedig jönnek polimer alapú 10 fontosok is, ezért érdemes résen lenni, lehet azokat is felkapják majd a gyűjtők.

Mi a helyzet az érmékkel?

Nem csak az 5 fontos bankjegyeket érdemes figyelni most a Nagy-Britanniában élő magyaroknak. Van ugyanis jó néhány 50 pennys érme, ami jóval többet érhet annál, mint amekkora összeg rá van írva.

Az aktuális árfolyammal számolva jelenleg 50 penny közel 170 forintot ér. A legszerencsésebb érme azonban 170 helyett akár 1 millió forintnál is többet érhet - írja a Mirror. Vagyis megéri átkutatni a lakást és összegyűjteni a kanapé mögött kallódó érméket.

Melyik ér a legtöbbet?

A londoni olimpiai játékok tiszteletére 29 féle 50 pennys érmét bocsátottak ki. Persze volt olyan minta, amiből többet gyártottak és olyan is, amiből jóval kisebb mennyiségben állítottak csak elő. A teljes szett, vagyis akinek megvan mind a 29 darab együtt már 35 fontot ér. De akad néhány típus, például a birkózást, a labdarúgást vagy teniszt ábrázoló érmék, aminek darabjáért 3-4 font körül fizetnek a gyűjtők.

De ha elég szerencsések vagyunk, akkor van otthon egy eredeti vízi érménk, amin az úszó arcát eltakarja a víz. Ebből a típusból ugyanis csak 600 darabot gyártottak, utána megváltoztatták az érméket és csak olyat készítettek, amin jól látszik az úszó arca. Egy érme persze számos áron elkelhet, de a közelmúltban az eredeti vízi érmével valaki 3000 ezer fontot keresett az Ebayen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás:blog.changechecker.org

De sokat érnek a WWF-es mintázatú 50 penny-is érmék is. Bár minden változat jól fizet, a legtöbbet (342 ezer forintot) a gyűjtői kiadásért adnak. De lapulhat a londoni magyarok pénztárcájában akár a Nyuszi Péter című animációs sorozat szereplőivel ellátott színes érme is, amiért több száz fontot fizetnek a gyűjtők.

Amerikában is érdemes figyelni az aprópénzekre

Az Egyesült Államokban olyan "szerencse érméket" bocsátottak ki, amelyeknek darabja 1000 dollárt, vagyis aktuális árfolyamon csaknem 277 ezer forintot ér. Ezek a szerencse érmék több nagy amerikai nagyváros sétálóutcáiban vannak elszórva. Ennek a kampánynak pedig az a célja, hogy megváltoztassa az emberek hozzáállását az aprópénzekhez, hiszen sok embernek már lehajolni sincs kedve egy aprópénzért, vagy hagyja kallódni a lakásban a kanapé alatt, fiók mélyén.

Az érme egyébként valamivel nagyobb az átlagosnál és a kibocsátó bank logója szerepel rajta. Ezek mellett pedig található rajta egy kód is, amit a bank oldalára kell feltölteni a nyereményért. A kibocsátók egyébként a közösségi oldalakon adnak tippeket az érmék megtalálásához és azt is folyamatosan vezetik a honlapjukon, hogy még hány érme kallódik még az utcákon.

Milyen új érmék jönnek Magyarországon?

2017-ben is új emlékérme családot bocsát ki a jegybank. Készül érme például Arany János születésének 200. évfordulójára és a Kiegyezés 150. évfordulójának alkalmából is. Azt, hogy pontosan melyiket mikor várhatjuk és mekkora névértékben, azt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Magyarországon viszonylag ritkábban bocsátanak ki, forgalmi célú emlékbankjegyeket. Ilyen volt többek között az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából 2006-ban, az 500 forintos forgalmi célú emlék változata, amiből több millió példány került kibocsátásra, új tematikájú hátoldallal. Ennek darabjáért jelenleg 2 000 forintért kínáljk az egyik aukciós oldalon.

KATTINTS! Ez komoly? "Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 ezret!"

A szélhámosok persze mindenféle trükkel próbálkoznak, néha akár külön kiadású bankjegyek keresésére buzdítanak például "like vadászat" céljából. (Erre példa a fenti cikkben olvasható) Ezért jobb, ha tudjuk:

Amennyiben az MNB egy forgalomban levő bankjegy képi megjelenésében, és/vagy a bankjegyeken található biztonsági elemeken valamilyen módosítást hajt végre, úgy az új grafikai elemeket tartalmazó bankjegyeket minden esetben törvényes fizetőeszközként, a Magyar Közlönyben közzé tett rendelettel bocsátja ki. A jegybank érme- és bankjegy kibocsátásaihoz soha nem kapcsolódik alkalmi "nyereményjáték"

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem