2020. október 30. péntek Alfonz

Mikor váltsunk eurót a síeléshez?


Már a tél beállta előtt érdemes felkészülni a síszezonra, az euró megvásárlását nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Ha időben elkezdjük figyelni az árfolyamot, akkor a váltással spórolhatunk. De vajon tényleg így jöhetünk ki legjobban a pénzünkből?

Síelni jellemzően a január és március közötti időszakban szoktak menni a magyarok, azonban a szükséges valutát, legalábbis egy részét, már érdemes lehet korábban beszerezni.

Mikor vegyünk eurót?

Ha az elmúlt 15 hónap mozgásait vizsgáljuk, a 310 alatti szint már jónak számít

 - mondta a Pénzcentrum kérdésére Taraczky Andrej, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnöke.

Ha tehát ennél alacsonyabb szinten van az árfolyam, akkor már érdemes lehet vásárolni. Az elmúlt hetekben egyébként már 305 forint körüli árfolyammal is találkozhattunk, ami már kifejezetten kedvezőnek mondható.

Érdemes lehet tehát akár már most figyelni az árfolyam mozgását és eszerint gondolni az euró vásárlásra.

Ha nem is a teljes a síelésre szánt összeget, de annak harmadát már érdemes beszerezni

- tette hozzá Taraczky Andrej.

Ha az árfolyam még 2-3 forinttal kilép a sávból az alsó irányba, akkor a vásárlási kedv még jobban beindulhat és ilyenkor akár 3-4 hónapra előre is bevásárolnak a síelni vágyók. Az elmúlt egy évben egyébként csak tavaly februárban volt rövidebb ideig 310 alatt az árfolyam, illetve augusztus vége óta vehetünk ennél olcsóbban eurót.

Mennyit takaríthatunk meg?

Ahhoz, hogy megnézhessük, hogy mennyit tudunk spórolni, először azt kell megnézni, hogy mennyibe kerül egy komplett sítúra egy családnak. Ha két felnőttel és két gyerekkel számolunk, akkor a síbérletek nagyjából 400-600 eurót tesznek ki (országtól és sítereptől függően), a szállást sem úszhatjuk meg 200-300 euró alatt, amire az étkezés is rájön még. Az úti költséget viszonylag olcsón, pár tízezer forintból megúszhatjuk, ha saját autóval megyünk.

Az egy hetes síelés azonban még így is könnyen elérheti az ezer eurós összeget.

Ha tehát ezer eurót szeretnénk venni, ahhoz 315 forintos árfolyamon 315 ezer forintért juthatunk hozzá. Ha viszont az árfolyam a 305-ös szintre csökken, akkor már 10 ezer forinttal olcsóbban, 305 ezer forintért vehetjük meg az utunkhoz szükséges valutát. Ez mindössze 3,22 százalékos különbség, azonban ebből az összegből simán kijön két felnőtt heti utasbiztosítása (olcsóbb csomag esetén akár az egész családé).

Hogyan érdemes váltani?

Ha valutára van szükségünk, akkor betérhetünk egy pénzváltóba némi készpénzzel - ez a leginkább jellemző idehaza -, de nyithatunk akár devizaszámlát is, amelyre szintén akkor utalunk (vagy fizetünk be), amikor éppen kedvező az árfolyam. Ez utóbbi megoldás elsősorban azoknak lehet jó, akik évente többször utaznak külföldre, mert a számla tartásának vannak költségei is.

Azoknak viszont, akik se devizaszámlát nem szeretnének nyitni, se készpénzt nem akarnak otthon nagyobb mennyiségben tartani (ez egyanis elég veszélyes), egy másik lehetőség is nyitva áll. Amikor kedvező szintre csökken az árfolyam, érdemes kifizetni a szállást vagy éppen a síbérletet bankkártyával vagy utalással. Azt viszont nem árt tudni, hogy az utazásszervezők nagyobb árfolyamingadozás esetén utólag is módosíthatják a már megkötött szerződésünket.

Az utazásra amúgy a készpénz mellett érdemes a bankkártyánkat is magunkkal vinni:

  • Ha hitelkártyát viszünk, azt nagyobb eséllyel fogadják el a hotelek, autókölcsönzők,
  • Betéti kártyával viszont olcsóbban juthatunk készpénzhez (hitelkártyánál ennek extra költsége és kamata van).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó