2017. szeptember 23. szombat Tekla

Így kaphatsz évente 150 ezer forint ingyenpénzt a nyugdíj mellé

 • Portfolio
 • 2017. augusztus 28. hétfő 17:30

Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz éves befizetésarányos 20 százalékos adójóváírást vehetünk igénybe, 150 ezer forintos felső határig. Viszont százezrek, sőt, milliók múlhatnak azon, hogy a legjobb pénztári megtakarítási formát válasszuk ki a számtalan ajánlat közül. A Portfolio.hu összeszedte, milyen költségek mellett, milyen hozamú pénztári portfóliókat érhetünk el a nyolc legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztárnál.


Ha rendszeresen fizetjük önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításunkat, alapvetően három lényegesebb költségelemmel találkozhatunk:

 • A taggá válás költségét,
 • a működési és likviditási tartalékba kerülő, befizetésünkből levont sávos költséget,
 • valamint a befektetési szabályokban, alapszabályokban többnyire nem megtalálható mögöttes, a portfólióra terhelt vagyonarányos költségeket

is ki kell fizetnünk.

A nyolc legnagyobb taglétszámmal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárat megvizsgálva a Portfolio.hu arra jutott, hogy a taggá válás minimális ráfordítást igényel, mindössze párezer forintos költség, de van, ahol ingyenes.


Forrás: Portfolio.hu

Az ezen felül kifizetendő, látszólag magas, sávos költségelvonást úgy tudjuk csökkenteni, hogy magas tagdíjat fizetünk évente az önkéntes pénztári megtakarításunkba, ugyanis minél többet fizetünk be évente, annál kedvezőbb lesz a teljes befizetésre terhelt arányos költségelvonás.


Forrás: Portfolio.hu

Vagyis ez alapján is jól látszik, hogy:

 • Havi 5 000-10 000 forintos tagdíjfizetés esetén a Honvéd a legkedvezőbb,
 • havi 20 000 forintos rendszeres tagdíjfizetés esetén az Aegon,
 • havi 25 000 forintnál az Aegon és a Prémium áll holtversenyben,
 • havi 50 000 forintnál ismét az Aegon a legolcsóbb,
 • havi 100 000 forint esetén (és efölött) pedig már ismét a Honvéd a legkedvezőbb, mivel 350 ezer forintos éves befizetés felett ez a pénztár már nem számít fel plusz költséget.

A nyugdíjpénztárak alapszabályaiban, webes hirdetményeiben gyakran nincs információ arról, hogy a befektetési portfóliók kezeléséért milyen költséget fizetünk ki közvetetten, az MNB bruttó és nettó hozamadataiból azonban leszűrhetjük ezeket az információkat.

Ezek alapján arra a konklúzióra juthatunk, hogy

 • a vagyonarányos költségek 1% alatti terhelést jelentenek a portfólióra, ami más hasonló befektetésekhez (például alapokhoz) képest viszonylag alacsony,
 • a kockázatvállaló / dinamikus portfóliók jellemzően drágábbak, mint a kockázatkerülő befektetések,
 • a legdrágább alapokat az Allianznál, ezt követően az OTP-nél találhatjuk meg, míg a legtöbb kifejezetten olcsó alap a Honvéd közszolgálati nyugdíjpénztárnál érhető el (bár van egy generalis és egy MKB-s alap, ami ennél is olcsóbb).

Azt, hogy mekkora hozamot ér majd el a nyugdíjcélú megtakarításunk, nem tudjuk előre, de a múltbéli adatokból értékes információkra tehetünk szert. Hogy tavaly melyik önkéntes nyugdíjpénztárnak volt a legnagyobb nettó hozama, kiderül a Portfolio.hu cikkéből, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Gondolnád, hogy ezek az országok viszik hátukon a világot?

A lenti infografika megmutatja, hogy a világ országai mennyire veszik ki részüket a globális gazdaság gigantikus batyujából. Az Egyesült Államok és Kína a torta majd 40 százalékát szakítják...
 

Nem kell ide dizájnfarmer: csináld meg otthon

Ha neked is tetszenek a boltokban a dizájnfarmerek, de nem szeretnél ennyi pénz elkölteni, mutatunk néhány nadrágos trükköt.  
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos