2020. június 7. vasárnap Róbert

Ezért vagy képtelen spórolni: megszólal a pszichológus


Ha pénzügyi nehézségekről van szó, hajlamosak vagyunk az alacsony fizetésben, a termékek drágaságában vagy a magas adókban keresni az okokat, pedig az sem mindegy, hogy milyen emberek vagyunk. Tudtad például, hogy akinek sok hitele van, annak valószínűleg már a szülei sem bántak túl jól a pénzzel? Nem árt megnézni, hogy ki milyen mintákat hoz otthonról, és feltenni olyan kérdéseket a személyiségünkről, amiket általában a pszichológusok szoktak.


Míg a nagyobb befektetésekről tudatosan dönt az ember, a mindennapi vásárlásról kevésbé, pedig itt is mindennek megvan az oka. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen pszichológiai folyamatok és motivációk húzódnak meg akár a legapróbb gazdasági döntés mögött. Megmutatjuk, hogy miket érdemes átgondolni, onnan pedig már csak egy lépés a pénzügyek sikeresebb kezelése.

Már anyámék sem tudtak jól gazdálkodni...

Az emberek többsége gyermekkorától kezdve találkozik pénzkezelési mintákkal, amelyek nagyban befolyásolhatják, hogy milyen esélyekkel indulnak a gazdasági életben. Kutatások is alátámasztják, hogy azoknak a fiataloknak, akik jelentős hitelkártyaadósságot halmoznak fel, többnyire a szüleik is hasonló gondokkal küzdöttek.

Érdemes mindenkinek átgondolni, hogy melyik szülőre vagy családtagra hasonlít költekezési szokások szempontjából, és ez előnyös-e, illetve összeegyeztethető-e a jövőbeli terveivel, céljaival

- javasolja Mihály Nikolett gazdaságpszichológus, egyetemi adjunktus.

Irigykedés helyett példaképek

Nemcsak a szülőkével érdemes összevetni a pénzkezelési szokásokat, hanem másokéval is, akik hatással lehetnek ránk a környezetünkben, például barátokéval vagy munkatársakéval. Az összehasonlítás természetes, ösztönös dolog, ami még az állatvilágban is jellemző: mindenki tudni akarja, hol helyezkedik el egy bizonyos rangsorban. Ez csak akkor jelent problémát, ha közben elveszik a fókusz és eluralkodik az irigység. A gazdaságpszichológus szerint fontos, hogy ne másoknak próbáljunk megfelelni, hanem saját szükségleteink és lehetőségeink alapján ítéljük meg, fejlesszük magunkat. Az ilyen külső visszajelzésekre leginkább úgy javasolt építeni, hogy keresünk egy példaképet, aki láthatóan jól menedzseli a pénzügyeit.

Boldogít-e a pénz: mit mond erre a pszichológia?

Közhely, hogy a pénz nem boldogít, és igaz is, hiszen valójában a pénzzel megvásárolható termékek és szolgáltatások boldogítanak. De akkor most boldogabb, akinek több pénze van?  Neurofiziológiai eredmények bizonyítják, hogy a komfortérzet mértéke az optimális aktivációs (izgalmi) szinttől való eltéréstől, míg az örömérzet az aktivációs szint változásaitól függ. Akár úgy, hogy a túl alacsony szint emelkedik, akár úgy, hogy a túl magas szint csökken, és ezáltal közeledik az optimum felé. Egyszerűbben fogalmazva: az örömérzet az izgalmi állapotunk változásából fakad. A pénzzel kapcsolatban is létezik ilyen állapotváltozás, ilyenkor a költekezés egyfajta jutalmazás szerepét tölti be. Teljesen normális, hogy az ember törekszik egy bizonyos életszínvonal megteremtésére, azonban ha valaki önmagáért gyűjti a pénzt, és nem azért, hogy azzal építse a személyiségét és az életét, illetve nem osztja azt meg másokkal, akkor már nem egy egészséges hozzáállásról beszélünk.

Nem az a megtakarítás, ha marad valami a hó végén

A pénzkezelési szokások átgondolása után a következő lépés olyan célok kitűzése, amelyek mankóként szolgálnak a tudatos pénzkezeléshez. Milyen távlatokban érdemes tervezni a pénzügyekkel kapcsolatban? Mihály Nikolett szerint elsősorban havi szinten, mivel ez reálisan tervezhető és jól átlátható időtáv. Ehhez a legjobb megoldás a havi költségvetés vezetése, a bevételekkel és kiadásokkal.

A havi költségvetés a spórolásban is segít, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt tekintik megtakarításnak, ami megmarad a hónap végén.

Pedig a spórolást úgy érdemes kezdeni, hogy kitűzünk egy célt - mondjuk, hogy minden hónapban félreteszem a fizetésem 10 vagy 20 százalékát -, amit már a hónap elején átutalok egy másik számlára, és egyúttal felvezetem a kiadások közé" - tette hozzá a szakértő. Ezzel a módszerrel nem fordulhat elő, hogy semmi plusz nem marad hó végére, de fontos, hogy a mindenki a saját pénztárcájára szabja a célt. A havi költségvetési tervet követheti a féléves, éves, ötéves terv elkészítése, ehhez azonban szükség van megfelelő pénzügyi önismeretre és gazdasági ismeretekre is.

Szingli élet vagy nagycsalád: nem mindegy, hol tartasz

A tervezésnél a másik fontos kérdés, hogy milyen értékeket tartunk szem előtt. Ez függhet életkortól vagy élethelyzettől, hiszen egyedülállóknál például a szabadság kiélvezése vagy a kényelmes, szingli élethez ideális lakhely megteremtése lehet a prioritás, egy család esetében viszont a család boldogsága az elsődleges, például, hogy minden gyereknek legyen külön szobája. Az értékek tehát idővel változhatnak, a lényeg, hogy az ember tisztában legyen azzal, éppen hol tart, és ez alapján határozza meg a gazdasági céljait.

Te irányítod a pénzügyeidet?

A pszichológia két személyiségtípust különböztet meg az alapján, hogy az ember mennyire hiszi, hogy maga irányítja az életét. Míg az úgynevezett belső kontrollos személyiségnek meggyőződése, hogy elsődlegesen a személyiségén és a viselkedésén múlnak a pozitív vagy a negatív életesemények, a külső kontrollos úgy gondolja, hogy a külső körülmények irányítják erősebb befolyásoló erővel bírnak - és ez igaz az egyén gazdasági helyzetére is. A külső kontrollos személyiség ezért például nehezebben lép ki egy pénzügyi válságból, hiszen nem érzi magáénak az irányítást, és nehezebben tesz lépéseket a javulásért. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a belső kontrollos ember könnyebben birkózik meg a pénzügyi nehézségekkel, de fontos, hogy nem ez az egyetlen pszichológiai-emberi tényező, ami befolyásolhatja a gazdasági döntéseket.

A pénz lehet a párkapcsolat rákfenéje

A pénzt és a párkapcsolatot nem szívesen emlegetjük egy lapon, hiszen a kettő együtt különösen kényes téma. Pedig a párkapcsolatokban is fontos kérdés a pénzkezelés, sőt akár végzetes konfliktusforrás is lehet. A szakértő szerint

az a legjobb, ha azonosság vagy komplementaritás van a két fél között, vagyis ha egy költekező és egy spórolós ember talál egymásra, akik ketten együtt nagyon jól tudják kezelni a pénzügyeket.

"A nemek között többnyire jellemző egyfajta gazdasági szereposztás a párkapcsolatokban: míg a nők jobban figyelnek a leárazásokra, a mindennapi költségek csökkentésére, a férfiak inkább a hosszabb távú tervezésben és a nagyobb beruházásokban törekszenek tudatosságra" - mondta a gazdaságpszichológus, aki szerint ha sem az egyensúly, sem a szerepek leosztása nem valósul meg egy kapcsolatban, abból komoly konfliktusok adódhatnak. Fontos ezért, hogy a párok ne kerüljék a pénzügyi nézeteltérések tisztázását, és próbáljanak közös nevezőre jutni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk