2020. április 5. vasárnap Vince

Elkezdett bevásárolni a sztárbefektető: vége lehet a durva eséseknek?


David Tepper, a milliárdos befektető arról számolt be, hogy a tőzsdei pánikhangulat és a durva eladási hullám ellenére már vásárol részvényeket, mégpedig a tech szektorban és az egészségügyi szektorban, azonban figyelmeztetett arra is, hogy még további 10-15 százalékos mínusz jöhet.

A koronavírus globális terjedése óta folyamatosan zuhannak a részvénypiacok, még annak ellenére is, hogy a világ kormányai és jegybankjai igyekeznek olyan fiskális és monetáris eszközöket bevetni, amelyekkel mérsékelni lehet a vírus okozta gazdasági károkat, azonban a gazdaságélénkítő intézkedések mindeddig kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy a befektetők megnyugodjanak, az S&P 500 amerikai részvényindex idén már több mint 30 százalékot esett.

A milliárdos befektető David Tepper azonban arról számolt be, hogy óvatosan ugyan, de már vásárol részvényeket, mégpedig a technológiai szektorban, azonban figyelmeztetett, hogy az eladási hullámnak még nem biztos, hogy vége van, írja a CNBC. Az Appaloosa Management alapítója olyan tech óriások papírjaiban vett fel pozíciókat, mint az Amazon, Alphabet, Alibaba vagy a chipgyártó Micron Technology, valamint azt is hozzátette, hogy a néhány egészségügyi részvénnyel is szemezget, mivel hosszútávon ezek a papírok nagyon izgalmasnak tűnnek.

Tepper azt is megjegyezte, hogy a piac még további 10-15 százalékot zuhanhat, ameddig még tart a koronavírus miatt kialakult tőzsdepánik, viszont ha az amerikai kongresszus elfogadja a republikánusok által benyújtott a gigantikus mentőcsomagot, akkor már közel lehet az esés vége. A mentőcsomag egyébként immáron már kétszer bukott meg a kongresszusban, egyszer vasárnap, egyszer pedig hétfőn, mivel a törvényhozók nem tudtak megegyezni a részletekben.

A befektető arról is beszélt, hogy az olaszországi fertőzések számának a következő néhány napban tetőznie, vagy stagnálni kellene ahhoz, hogy a tőzsdei esés végét láthassuk, továbbá hozzátette, hogy érdekes fordulat lenne, ha a New York-i fertőződések száma is elérné a csúcspontját a következő néhány hétben. Tepper egyébként az első befektetők között volt, aki figyelmeztetett a koronavírus piaci hatásaira, egy február 3-án adott interjúban "game changernek" nevezte a járványt.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk