15 °C Budapest
állampapír, Forrás: Magyar Állampapír Facebook

Valakinek most sok pénzt hozhat a változás az állampapírok piacán: te mit választanál?

2022. augusztus 26. 12:28

Újra emelték egyes lakossági állampapírok kamatát. Augusztus 8-tól több rövidebb futamidejű konstrukciónál is magasabb hozamot lehet elérni. De átrendezi ez az állampapírpiacot? Más papírba érdemes betenni a pénzünket, mint korábban?

Több lakossági állampapír kamata is emelkedett augusztus 8-tól. De melyik papírok is érintettek és hogyan módosultak a kamatok? - ezt elemzi most a Bankmonitor.

  • Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata évi 4,75%. A korábbi érték 4,25% volt.
  • Az egy éves futamidejű Kincstári Takarékjegy (KTJ) kamata évi 4,75%. A korábbi érték 4,25% volt.
  • A két éves futamidejű Kincstári Takarékjegy (KTJ) kamata évi 5,50%. A korábbi érték 4,50% volt.

Melyik lakossági állampapírt érdemes választani?

Jellemzően a rövidebb futamidejű lakossági állampapírok kamatát emelték meg. De hogyan befolyásolja ez a választásunkat? Ennek megítéléséhez hasonlítsuk össze az egyes konstrukciók kamatát.

Érdemben a sorrend nem változott, továbbra is kifizetődő lehet az 5 éves Prémium Magyar állampapírt választani. Az első évre fizetett 6,6 százalékos kamattal – előző évi infláció 1,5 százalék prémiummal megnövelve – nem tud versenyre kelni a többi konstrukció. Még úgy sem, hogy a kötvény idő előtti visszavásárlása esetén a Kincstár jelenleg 1 százalékos díjat számol fel. (Igazából 99 százalékos árfolyamot fizet a papírért.)

Talán meglepő, de a korábbi sztár Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz) egy éves futamidő esetén gyakorlatilag az összes lehetséges opció megveri. Ezen összehasonlításnál azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy a konstrukció 5 éves futamidejű, a kamat pedig a lejárat közeledtével folyamatosan emelkedik.

Nem csak lakossági állampapír létezik

A Kincstár által jegyzett árfolyamok és hozamok alapján van olyan diszkontkincstárjegy és Magyar Államkötvény is, amelyen egy év alatt az elérhető hozam meghaladja a 9 százalékot. 

  • A D230823 diszkontkincstárjegy hozama 9,68%, a papír lejárata pedig jövő év augusztus 23-a.
  • A 2023/C kötvény hozama 9,88%, a papír szintén jövő év augusztus 23-án jár le.

Ezek messze meghaladják a lakossági állampapírokon elérhető hozamot. Két dolgot azonban nem szabad elfelejteni. Ezen papírok sokkal jobban ki vannak téve az aktuális piaci változásoknak, hozamingadozásoknak. Vagyis lejárat előtti eladás esetén bizony sokkal többet veszthetünk, mint egy lakossági állampapírnál.

A Prémium Magyar Állampapír második évi kamata a jelenlegi inflációs kilátások mellett elérheti akár a 15 százalékot is. Az idei évi infláció persze nem változik jövő augusztusig, sőt akkor már pontosan ismert lesz a 2022-es drágulás mértéke. Viszont egyáltalán nincs arra garancia, hogy Prémium Magyar Állampapírt akkor is lehet még vásárolni, illetve a jelenleg ismert kamatprémium mellett elérhető lesz-e egy év múlva is a konstrukció. Ezt is mérlegelni kell a döntés során.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eddig említett befektetések éves hozama nem éri el az idei évre várt inflációt.

Bármelyik eddig vizsgált állampapírt nézzük az első éves hozam jó eséllyel elmarad majd az idei évre várt inflációtól. Vagyis a kamatokkal növelt pénzünk is kevesebbet ér majd akkor, mint jelenleg. Milyen más megoldások jöhetnek szóba?

Az alacsony kockázatú befektetések között mindenképpen meg kell említeni még a betéteket. Ezek kamata a legtöbb esetben érdemben elmarad az állampapírokon elérhető hozamoktól. Természetesen találni egy-egy betéti ajánlatot, amelyek hozama átlépi az évi 9 százalékot. Itt azonban nem szabad megfeledkezni a lekötés időtartamáról, illetve a bank által támasztott speciális feltételekről sem.

Felmerülhet még természetesen más befektetés is, szóba kerülhet az euró, vagy a dollár, mint befektetés. Felmerülhet az arany is megtakarításként, illetve számos más részvény, befektetési alap is. Nem szabad megfeledkezni a magasabb hozamígéret mellett a növekvő kockázatokról sem. Nincs semmi garancia arra, hogy a forint tovább gyengül esetlegesen, vagy valamilyen vállalat részvénye az elkövetkező időszakban is szárnyal majd.

Ez nem azt jelenti, hogy ezek az események nem következhetnek be, csupán számolnunk kell ettől eltérő lehetőségekkel is. Ezen kockázatosabb megtakarításokat is választhatjuk természetesen, ha a bennük rejlő veszélyeket felmértük és tudomásul vettük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem